Promocje w Biedronce - arbuz

W Biedronce do soboty (31.07) za kilogram arbuza zapłacimy tylko 99 groszy. 

Arbuz z pomidorami, ogórkiem i fetą

Sałatka z arbuzem i fetąSałatka z arbuzem i fetą Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Dla 4 osób
Przygotowanie: 15 minut

Arbuz z pomidorami, ogórkiem i fetą - składniki

500 g pomidorów
300-400 g miąższu arbuza
zielona papryka
1/2 dużego ogórka
4-6 rzodkiewek
3 łyżki oliwy
300 g fety
2 cebulki dymki
garść liści mięty
125 ml gęstego jogurtu
łyżeczka suszonego oregano
sól, pieprz

Arbuz z pomidorami, ogórkiem i fetą - przygotowanie

Pomidory oraz oczyszczonego z pestek arbuza kroimy w kostkę, paprykę i nieobranego ogórka - w kosteczkę, rzodkiewki - w plasterki. Warzywa mieszamy z dwiema łyżkami oliwy. Dodajemy połowę pokrojonej w kostkę fety, jedną posiekaną dymkę i połowę mięty pokrojonej w paseczki, wszystko mieszamy.

Resztę fety, mięty i dymek miksujemy z pozostałą oliwą, jogurtem i oregano. Doprawiamy sos solą i pieprzem, skrapiamy nim sałatkę.

Promocje w Lidlu - wątróbka gęsi 

W Lidlu do soboty (31.07) kupimy wątrobę gęsi za 8,99 zł za 500 gramów. 

Pasztet francuski

Pasztet francuskiPasztet francuski shutterstock

Dla 8 osób
Przygotowanie: 40 minut

Pasztet francuski - składniki

250 ml bulionu
600 g wątróbek gęsich
cebula
200 g masła
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
2 łyżki musztardy z całymi ziarnami gorczycy
łyżeczka ziół prowansalskich
sól, pieprz

Pasztet francuski - przygotowanie

Bulion zagotowujemy w garnku. Wątróbki płuczemy w zimnej wodzie, osączamy, wkładamy do rosołu. Gotujemy, aż będą miękkie (ok. 20 minut). Wyjmujemy, studzimy. Cebulę obieramy, siekamy, podsmażamy na złoty kolor na 2 łyżkach masła, dodajemy do wątróbek. Dodajemy gałkę muszkatołową, musztardę i zioła prowansalskie, przyprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy na gładki krem.

Resztę masła rozpuszczamy w garnuszku, nie dopuszczając do zagotowania. Masę pasztetu nakładamy do naczynia, z wierzchu zalewamy lekko wystudzonym masłem. Wstawiamy na godzinę do lodówki. Podajemy z bagietką.

Promocje w Kauflandzie - wędzone ryby

W Kauflandzie wiele atrakcyjnych rabatów jest dostępnych w sobotę (31.07), wśród nich są m.in. na wszystkie wędzone ryby.

Sałatka z agrestem, wędzoną makrelą i pieczonymi buraczkami 

SAŁATKA Z AGRESTEM, WĘDZONĄ MAKRELĄ I PIECZONYMI BURACZKAMISAŁATKA Z AGRESTEM, WĘDZONĄ MAKRELĄ I PIECZONYMI BURACZKAMI Dominika Wójciak

Dla 4 osób
Przygotowanie: 50 minut

Sałatka z agrestem, wędzoną makrelą i pieczonymi buraczkami - składniki

6-8 niedużych młodych buraków
4 łyżki oliwy
sól, pieprz
250 g agrestu
100 g mieszanych sałat (roszponka, sałata masłowa, sałata strzępiasta)
2 garście bazylii
łyżka startego chrzanu 
2 łyżki octu z czerwonego wina
wędzona makrela

Sałatka z agrestem, wędzoną makrelą i pieczonymi buraczkami - przygotowanie

Buraki szorujemy (nie obieramy), kroimy w ósemki lub ćwiartki. Smarujemy 2 łyżkami oliwy, posypujemy solą i pieprzem, wykładamy na blachę. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st., pieczemy, aż będą miękkie 30-40 minut. Studzimy. 

Agrest czyścimy, kroimy na pół. Sałaty i bazylię myjemy, suszymy, rwiemy na małe kawałki. Mieszamy z agrestem. 

Pozostałą oliwę mieszamy z chrzanem i octem, przyprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dressing wlewamy do sałaty, mieszamy dłońmi i rozkładamy na talerze. Makrelę czyścimy z ości, dzielimy na kawałki. Razem z buraczkami układamy na sałatce. Opcjonalnie dekorujemy kwiatami szczypiorku.

Promocje w Auchan - ogórki gruntowe

W Auchan do środy (4.08) warto się wybrać po ogórki gruntowe za 2,99 zł za kilogram.

Kiszone ogórki

Kiszone ogórkiKiszone ogórki 123 RF

Kiszone ogórki - składniki

1 kg drobnych ogórków gruntowych, mniej więcej równej wielkości
parę ząbków czosnku (mogą być nieobrane)
baldachy kopru
kilka liści czarnej porzeczki lub wiśni
obrany korzeń chrzanu, ew. liście chrzanu
ew. ziarna gorczycy
Solanka:
łyżka niejodowanej soli na każdy litr wody

Kiszone ogórki - przygotowanie

Ogórki szorujemy, zostawiamy na pół godziny w zimnej wodzie, układamy ciasno w wyparzonych słojach. Dodajemy przekrojone ząbki czosnku, 1-2 baldachy kopru, 2-3 liście porzeczki lub wiśni, przecięty wzdłuż na pół kawałek chrzanu, ew. także liście chrzanu oraz łyżeczkę gorczycy.

Zagotowujemy wodę z solą, studzimy, zimną solanką zalewamy ogórki - muszą być przykryte. Zakręcamy, ale niezbyt mocno, wyparzonymi wieczkami, i pozostawiamy na kilka dni w chłodnym miejscu. W tym czasie może spod wieczek wypływać piana, warto więc trzymać słoiki np. w misce lub na tacy, żeby nie trzeba było sprzątać spiżarni. Kiedy ogórki są już wstępnie zakwaszone, dokręcamy mocno wieczka i ustawiamy słoje w chłodnym miejscu.