Duszone śliwki z jogurtem
Jogurt z duszonymi śliwkami Dominika Wójciak
Dla 4 osób
Przygotowanie: 20 minut
Duszone śliwki z jogurtem − składniki
600-800 g śliwek
400 g gęstego jogurtu naturalnego
1-2 łyżki miodu o neutralnym smaku, np. wielokwiatowego
Dodatki:
łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
Duszone śliwki z jogurtem − przygotowanie
Śliwki myjemy, dzielimy na pół i usuwamy pestki. Owoce wkładamy do garnka z grubym dnem lub kładziemy na patelnię i powoli podgrzewamy pod przykryciem, aż puszczą sok.
Zdejmujemy pokrywkę i wolno smażymy śliwki jak powidła, aż sok prawie całkiem odparuje – śliwki powinny zmięknąć i zacząć się rozpadać.
Studzimy, połowę miksujemy z jogurtem, miodem i opcjonalnie cynamonem.
Dodajemy resztę śliwek, mieszamy i schładzamy. Tak przygotowany jogurt możemy przechowywać w lodówce tydzień w szczelnie zamkniętym szklanym słoiku.
Owocowy ryż ze szczyptą masali
Truskawkowy ryż ze szczyptą masali Fot. Maia Sobcyak
Dla 1 osoby
Przygotowanie: 20 minut
Owocowy ryż ze szczyptą masali - składniki
filiżanka ryżu jaśminowego
łyżeczka oleju migdałowego
dwie filiżanki mleka roślinnego, najlepiej migdałowego
1/2 łyżeczki przyprawy do herbaty masala tea
niewielka ilość zimnej wody (mniej więcej 1/4 filiżanki)
garść świeżych truskawek lub innych owoców
Owocowy ryż ze szczyptą masali - przygotowanie
Ryż dokładnie płuczemy na sicie, osączamy. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej, wrzucamy ryż i podprażamy na złoty kolor. Zalewamy mlekiem, dodajemy przyprawę masala tea i wodę, gotujemy na małym ogniu, aż ryż wchłonie większość płynu (ok. 15 minut). Garnek z ryżem odstawiamy pod przykryciem na kilka minut.
Truskawki myjemy, osuszamy, obieramy i kroimy na małe kawałki lub rozgniatamy widelcem. Do miski nakładamy ryż i truskawki.
Przepis: Maia Sobczak
Ostre grzanki z kozim serem
Ostre grzanki z kozim serem Fot. BBS
Dla 4 osób
Przygotowanie: 15 minut
Ostre grzanki z kozim serem - składniki
3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki w proszku imbiru
szczypta chilli
2-3 łyżki oliwy
sól do smaku
8-12 kromek pszennego pieczywa tostowego
8-12 grubych plastrów dojrzewającego koziego sera
łyżeczka słodkiej papryki
listki mięty lub bazylii
Ostre grzanki z kozim serem - przygotowanie
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.
Czosnek obieramy i ścieramy na tarce. Czosnek, imbir i chilli mieszamy z oliwą, lekko solimy. Grzanki opiekamy z obu stron. Smarujemy z wierzchu oliwą z przyprawami, kładziemy na każdej grzance plaster sera. Wstawiamy na ruszt piekarnika i zapiekamy, aż ser lekko się stopi. Posypujemy słodką papryką i posiekanymi ziołami. Podajemy na sałacie albo rukoli.
Chlebek z oliwkami
Płaski chlebek z oliwkami Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Na bochenek
Przygotowanie: 45 minut
Oczekiwanie: ok. 30 minut
Chlebek z oliwkami - składniki
500 g mąki pszennej chlebowej
1-2 łyżeczki soli
30 g świeżych drożdży
370 ml wody
łyżeczka cukru
4 łyżki oliwy
100 g czarnych oliwek (bez pestek)
3-4 łodyżki rozmarynu
1-2 łyżeczki grubej soli morskiej
Chlebek z oliwkami - przygotowanie
Przesiewamy mąkę i sól. Drożdże rozprowadzamy w ciepłej wodzie i mieszamy z cukrem. Wlewamy do mąki razem z połową oliwy, porządnie wyrabiamy ciasto - można mikserem. Przykrywamy, stawiamy w ciepłym miejscu - do wyrośnięcia i podwojenia objętości.
Rozgrzewamy piekarnik do 220 st. (na dno piekarnika warto wstawić żaroodporną miskę z gorącą wodą). Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Siekamy oliwki i igiełki oberwane z łodyżek rozmarynu, połowę dodajemy do ciasta, zagniatamy, aby składniki równo się rozłożyły. Spłaszczamy ciasto, formując owalny placek.
Układamy go na blasze, na wierzchu robimy kilka ukośnych nacięć. Resztę posiekanych oliwek i rozmarynu mieszamy z solą i posypujemy chlebek. Skrapiamy resztą oliwy, wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25-30 minut (najlepiej na drugim poziomie od dołu, aby góra nie rumieniła się za szybko). Podajemy na ciepło, np. z ziołowym albo czosnkowym twarożkiem.
Chleb z pesto
Rolady chlebowe z pesto Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Na 2 bochenki
Przygotowanie: 60 minut
Oczekiwanie: ok. 30 plus 30 minut
Chleb z pesto - składniki
2 torebki (po 7 g) suszonych drożdży
2 łyżeczki miodu
800 g mąki pszennej chlebowej
4 płaskie łyżeczki soli
500 ml ciepłej wody lub mleka (lub nieco mniej, to zależy, ile płynu zabierze mąka)
100 ml oliwy
ząbek czosnku
2 łyżki suszonych ziół prowansalskich
po 3 łyżki czerwonego i zielonego pesto (czerwone z suszonych pomidorów, zielone z bazylii)
Chleb z pesto - przygotowanie
Drożdże rozcieramy z miodem, dodajemy mąkę wymieszaną z solą oraz ciepłą wodę lub mleko, zagniatamy. Przykrywamy, odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce i czekamy, aż jego objętość się podwoi. Oliwę mieszamy z roztartym czosnkiem i ziołami.
Rozgrzewamy piekarnik do 250 st. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą z nich dzielimy jeszcze raz na dwie części - mniejszą (1/3) i większą. Do jednej małej porcji ciasta dodajemy zielone pesto, do drugiej - czerwone. Zagniatamy (oczywiście, każdą część oddzielnie), aby pesto ładnie połączyło się z ciastem. Rozwałkowujemy na kwadratowe placki obie duże porcje ciasta (te bez pesto). Części zabarwione pesto także rozwałkowujemy na kwadraty (powinny mieć takie same wymiary, jak placki bez pesto, dlatego trzeba rozwałkować je cieniej). Każdy placek z pesto układamy na placku jasnym i zwijamy całość w rulon. W ten sposób powstaną dwa bochenki - jeden z czerwonym, drugi z zielonym ciastem w środku.
Bochenki układamy na przygotowanej blasze, złączeniem ciasta do dołu. Nacinamy płytko na ukos, smarujemy z wierzchu mieszaniną oliwy z czosnkiem i ziołami. Czekamy, aż ciasto wyrośnie (20-30 minut w ciepłym miejscu), a potem pieczemy 20-25 minut (przed włożeniem chlebków wnętrze piekarnika spryskujemy wodą lub wstawiamy na dno miskę z gorącą wodą).