Daifuku ma na Instagramie rzesze fanów. To takie knedle, tylko że z mąki ryżowej. Ciasto się najpierw gotuje, a potem oblepia nim nadzienie. W podstawowej wersji daifuku przygotowuje się z białego jak ryż lepiącego ciasta, a w środku ma truskawkę otoczoną czerwoną, słodką pastą z roślin strączkowych.
Daifuku, czyli przebój z Instagrama Bubblymuk/Instagram
Jednak ten tradycyjny deser japoński podawany do zielonej herbaty przybiera dziś mnóstwo kolorów i robi się go z różnymi nadzieniami.
Daifuku Mochi w różnych kolorach i posypkach shutterstock
Daifuku Mochi z truskawkami
Daifuku Mochi z truskawkami shutterstock
Na 10 sztuk
Przygotowanie: 50 minut
Daifuku Mochi z truskawkami - składniki
10 truskawek
100 g mąki ryżowej
150 g słodkiej pasty (anko, azuki)
80 g cukru
mąka ziemniaczana do formy
Daifuku Mochi z truskawkami - przygotowanie
Truskawki płuczemy, osuszamy, usuwamy szypułki. Z pasty fasolowej formujemy 10 małych kulek. Każda kulka rozpłaszczamy i oblepiamy nią truskawki.
Mąkę ryżową mieszamy trzepaczką ze 150 ml wody, następnie z cukrem. Na dużym ogniu rozgrzewamy patelnię z powłoką nieprzywierającą, wlewamy masę ryżową. Zmniejszamy ogień i, cały czas mieszając, podgrzewamy około 10 minut, aż stanie się elastyczna i błyszcząca (ciasto - mąkę z wodą - można też gotować na parze, a potem przenieść do rondelka, podgrzewać na małym ogniu i, mieszając, stopniowo dosypywać cukier).
Blaszaną foremkę posypujemy mąką ziemniaczaną i na jej środek przekładamy ciasto ryżowe (będzie bardzo klejące). Palce posypujemy mąką ziemniaczaną, odkrawamy kwadratowy kawałek ciasta (1/10 ciasta) na jedną kluskę, rozpłaszczamy ją w placach, na środku układamy truskawkę w paście (grubszym końcem do dołu) i oblepiamy ciastem całą truskawkę, formując zgrabną kulę. Odkładamy z boku formy wysypanej mąką ziemniaczaną. Formujemy kolejne kluski do wyczerpania składników. Gotowe!
Daifuku Mochi trochę łatwiej przygotować niż knedle. Kto jednak tęskni za naszym przysmakiem znajdzie poniżej przepis.
Knedle ze śliwkami
Knedle ze śliwkami Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Dla 4 osób
Czas przygotowania: 30 minut
Knedle ze śliwkami - składniki
1 kg ugotowanych ziemniaków
150 g mąki
2 jajka
8 śliwek
2 łyżki cukru
łyżeczka cynamonu
sól
Tarta bułka z masłem:
100 g masła
6 łyżek bułki tartej
łyżka cukru
Knedle ze śliwkami - przygotowanie
Ziemniaki studzimy i przeciskamy przez praskę. Najlepiej zrobić to dwukrotnie, aby na pewno nie zostały w nich grudki. Masę ziemniaczaną mieszamy na stolnicy z mąką, jajkami oraz szczyptą soli. Zagniatamy, dopóki masa nie będzie jednolita.
Stolnicę wysypujemy grubą warstwą mąki. Ciasto, również mocno posypane mąką, rozwałkowujemy na kwadrat, a następnie składamy na trzy. Ciasto turlamy po stolnicy, rozciągając je na boki, tak by powstał gruby wałek 5-centymetrowej szerokości.
Kroimy ciasto na 5-centymetrowe plastry. Każdy kawałek chwilę turlamy w dłoni i formujemy w nim gniazdo. Wkładamy w nie 1/2 śliwki ze szczyptą cukru i cynamonu. Knedle zlepiamy i gotujemy w osolonej wodzie 20 minut.