Daifuku ma na Instagramie rzesze fanów. To takie knedle, tylko że z mąki ryżowej. Ciasto się najpierw gotuje, a potem oblepia nim nadzienie. W podstawowej wersji daifuku przygotowuje się z białego jak ryż lepiącego ciasta, a w środku ma truskawkę otoczoną czerwoną, słodką pastą z roślin strączkowych. 

Daifuku, czyli przebój z InstagramaDaifuku, czyli przebój z Instagrama Bubblymuk/Instagram

Jednak ten tradycyjny deser japoński podawany do zielonej herbaty przybiera dziś mnóstwo kolorów i robi się go z różnymi nadzieniami. 

Daifuku Mochi w różnych kolorach i posypkachDaifuku Mochi w różnych kolorach i posypkach shutterstock

Daifuku Mochi z truskawkami 

Daifuku Mochi z truskawkamiDaifuku Mochi z truskawkami shutterstock

Na 10 sztuk 
Przygotowanie: 50 minut 

Daifuku Mochi z truskawkami - składniki 

10 truskawek 
100 g mąki ryżowej 
150 g słodkiej pasty (anko, azuki)  
80 g cukru 
mąka ziemniaczana do formy

Daifuku Mochi z truskawkami - przygotowanie 

Truskawki płuczemy, osuszamy, usuwamy szypułki. Z pasty fasolowej formujemy 10 małych kulek. Każda kulka rozpłaszczamy i oblepiamy nią truskawki.  

Mąkę ryżową mieszamy trzepaczką ze 150 ml wody, następnie z cukrem. Na dużym ogniu rozgrzewamy patelnię z powłoką nieprzywierającą, wlewamy masę ryżową. Zmniejszamy ogień i, cały czas mieszając, podgrzewamy około 10 minut, aż stanie się elastyczna i błyszcząca (ciasto - mąkę z wodą - można też gotować na parze, a potem przenieść do rondelka, podgrzewać na małym ogniu i, mieszając, stopniowo dosypywać cukier). 

Blaszaną foremkę posypujemy mąką ziemniaczaną i na jej środek przekładamy ciasto ryżowe (będzie bardzo klejące). Palce posypujemy mąką ziemniaczaną, odkrawamy kwadratowy kawałek ciasta (1/10 ciasta) na jedną kluskę, rozpłaszczamy ją w placach, na środku układamy truskawkę w paście (grubszym końcem do dołu)  i oblepiamy ciastem całą truskawkę, formując zgrabną kulę. Odkładamy z boku formy wysypanej mąką ziemniaczaną. Formujemy kolejne kluski do wyczerpania składników. Gotowe! 

Daifuku Mochi trochę łatwiej przygotować niż knedle. Kto jednak tęskni za naszym przysmakiem znajdzie poniżej przepis.

Knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkamiKnedle ze śliwkami Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Dla 4 osób
Czas przygotowania: 30 minut

Knedle ze śliwkami - składniki

1 kg ugotowanych ziemniaków
150 g mąki
2 jajka
8 śliwek
2 łyżki cukru
łyżeczka cynamonu
sól

Tarta bułka z masłem:
100 g masła
6 łyżek bułki tartej
łyżka cukru

Knedle ze śliwkami - przygotowanie

Ziemniaki studzimy i przeciskamy przez praskę. Najlepiej zrobić to dwukrotnie, aby na pewno nie zostały w nich grudki. Masę ziemniaczaną mieszamy na stolnicy z mąką, jajkami oraz szczyptą soli. Zagniatamy, dopóki masa nie będzie jednolita.

Stolnicę wysypujemy grubą warstwą mąki. Ciasto, również mocno posypane mąką, rozwałkowujemy na kwadrat, a następnie składamy na trzy. Ciasto turlamy po stolnicy, rozciągając je na boki, tak by powstał gruby wałek 5-centymetrowej szerokości.

Kroimy ciasto na 5-centymetrowe plastry. Każdy kawałek chwilę turlamy w dłoni i formujemy w nim gniazdo. Wkładamy w nie 1/2 śliwki ze szczyptą cukru i cynamonu. Knedle zlepiamy i gotujemy w osolonej wodzie 20 minut.