Spaghetti carbonara

Spaghetti carbonaraSpaghetti carbonara shutterstock

Dla 2 osób
Przygotowanie:

Spaghetti carbonara - składniki

250 g spaghetti
2 ząbki czosnku
cebula
4 plastry wędzonego boczku
2 łyżki oliwy
200 ml śmietany 12-proc.
sól, pieprz
żółtko
garść startego parmezanu
pęczek natki pietruszki

Spaghetti carbonara - przygotowanie

Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku.

Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Boczek kroimy w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę i czosnek. Smażymy 2 minuty na średnim ogniu, aż cebula się zeszkli, a czosnek lekko zrumieni. Dorzucamy boczek i podsmażamy, aby wytopił się z niego tłuszcz. Wlewamy śmietanę, zmniejszamy ogień i podgrzewamy przez minutę.

Doprawiamy solą i pieprzem, wbijamy jajko i od razu zdejmujemy patelnię z ognia, aby nie zrobiła się jajecznica. Cały czas mieszając, wsypujemy połowę parmezanu i posiekanej natki pietruszki. Dodajemy odcedzone spaghetti i mieszamy, aby sos okleił makaron. Przekładamy do misek, posypujemy resztą parmezanu i natki.

Makaron z pieczarkami

Makaron z pieczarkamiMakaron z pieczarkami shutterstock

Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut

Makaron z pieczarkami - składniki

300 g pieczarek (kurek lub innych świeżych grzybów)
3 łyżki oliwy
dymka
2 ząbki czosnku
łyżeczka oregano
sok z cytryny
2 łyżki masła
100 ml śmietany
400 g makaronu, najlepiej domowego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz

Makaron z pieczarkami - przygotowanie

Pieczarki czyścimy, duże kroimy w plasterki, małe pozostawiamy w całości. Dymkę i czosnek obieramy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną dymkę i pieczarki oraz oregano. Kiedy dymka się zeszkli, dodajemy masło, sok z cytryny i śmietanę. Podgrzewamy 2 minuty. 

Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku, odcedzamy, zostawiając odrobinę wody z gotowania. Makaron i wodę dodajemy do pieczarek. Podgrzewamy przez minutę na mocnym ogniu, mieszając. Podajemy z natką.

Makaron z krewetkami

Makaron z krewetkamiMakaron z krewetkami shutterstock

Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut

Makaron z krewetkami - składniki

4 ząbki czosnku
200 g parmezanu
500 g krewetek
6 łyżek oliwy
5 łyżek masła
200 ml śmietany
sól i pieprz
500 g makaronu, najlepiej domowego
oregano lub natka pietruszki

Makaron z krewetkami - przygotowanie

Czosnek obieramy i siekamy. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Krewetki obieramy, usuwamy jelito, osuszamy ręcznikiem papierowym.

Na patelni rozgrzewamy połowę oliwy. Wrzucamy krewetki, doprawiamy sola i pieprzem, minutę podsmażamy na dużym ogniu. Krewetki zdejmujemy z patelni. Patelnie zostawiamy na średnim ogniu, podgrzewamy resztę oliwy i masło. Wrzucamy czosnek i podsmażamy 2 minuty. Wlewamy śmietanę, mieszamy, dodajemy 1/3 parmezanu, mieszamy, wrzucamy resztę sera, mieszamy na gładki sos. Zmniejszamy ogień i wrzucamy krewetki. Doprawiamy pieprzem.

Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Odcedzamy, ale część wody z gotowania zostawiamy z makaronem i dodajemy przekładamy na patelnie z krewetkami, mieszamy. Przekładamy na talerze, posypujemy ziołami.