Sałatka ze smażonymi śliwkami

Grillowane śliwki z gorgonzolą, chilli i syropem klonowym
Grillowane śliwki z gorgonzolą, chilli i syropem klonowym Stylizacja Danuta Napierała/PNDFUTURA.pl, zdjęcia Dagna Napierała/PNDFUTURA.pl

Dla 2 osób
Przygotowanie: 15 minut

Sałatka ze smażonymi śliwkami - składniki

110 g gorgonzoli 
5-6 śliwek węgierek
1-2 łyżki oliwy
1/2 łyżki suszonego tymianku
1/4 łyżki pokruszonych płatków chili 
sól, pieprz
kilka liści rukoli lub innej zieleniny
50 ml sosu winegret*
1-2 łyżeczki płynnego miodu
garść posiekanych i uprażonych orzechów włoskich

Sałatka ze smażonymi śliwkami - przygotowanie

Ser kroimy na małe kawałki.

Śliwki płuczemy, osuszamy, kroimy na pół i usuwamy pestki. W miseczce mieszamy oliwę, tymianek i chilli, doprawiamy solą i pieprzem. Połówki śliwek dokładnie obtaczamy marynatą. Smażymy 3-5 minut na patelni grillowej, rozcięciem do dołu.

Przewracamy na drugą stronę, we wgłębieniach po pestce umieszczamy po kawałku sera. Przykrywamy pokrywką i podsmażamy 1-2 minuty, aż ser zacznie się topić. Na talerzu rozkładamy liście rukoli lub innej zieleniny, skrapiamy winegretem. Układamy na nich ciepłe śliwki, skrapiamy miodem, posypujemy orzechami i odrobiną pokruszonych płatków chilli. Podajemy na ciepło.

*Winegret: w słoiku mieszamy 4 łyżki oliwy, 2 łyżki octu winnego lub innego ulubionego, szczyptę cukru i soli.

Udka kurczaka pieczone ze śliwkami

Udka kurczaka pieczone ze śliwkami
Udka kurczaka pieczone ze śliwkami shutterstock

Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 60 minut
Oczekiwanie: 30 minut

Udka kurczaka pieczone ze śliwkami - składniki

8 udek kurczaka 
sól, pieprz
łyżeczka chili
łyżeczka kminu rzymskiego
ok. 200 ml cydru
cytryna
3 gałązki rozmarynu
2 gwiazdki anyżu
2 łyżki miodu
300 g śliwek
główka czosnku
listki mięty do dekoracji (opcjonalnie)

Udka kurczaka pieczone ze śliwkami - przygotowanie

Udka nacieramy solą, pieprzem, chili i kminem rzymskim. Wkładamy do miski, zalewamy cydrem. Cytrynę parzymy, kroimy na ósemki, dodajemy do kurczaka. Wkładamy gałązki rozmarynu i anyż, mieszamy. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.

Kurczaka i przyprawy przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy marynatą. Dodajemy przekrojoną na pół główkę czosnku. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. na mniej więcej 35 minut.

Śliwki myjemy, osuszamy, kroimy na połówki i usuwamy pestki. Układamy w formie z kurczakiem, smarujemy miodem i pieczemy (już bez przykrycia) około 20 minut, aż część powstałego sosu odparuje. W trakcie pieczenia możemy obracać kawałki kurczaka, by się równo przyrumieniły. Przed podaniem możemy posypać je posiekaną miętą. 

Grillowana pierś kurczaka z karmelizowanymi śliwkami

Grillowany kurczak z karmelizowanymi śliwkami
Grillowany kurczak z karmelizowanymi śliwkami Krzysztof Duklas / a9!?gAD_+kU2[nWU7Q?!{o}B76%];m@JVO~H}qNOjMS9

Dla 4 osób
Marynowanie mięsa: 8 godzin
Przygotowanie: 25 minut

Grillowana pierś kurczaka z karmelizowanymi śliwkami - składniki

2 piersi kurczaka
sok z 1/2 cytryny
łyżka oliwy
2 łyżki majeranku
sól, pieprz
Sos:
300 g śliwek, najlepiej węgierek
2 łyżki cukru trzcinowego
szczypta mielonej papryki chili lub świeża papryczka chili
łyżka miodu
4 łyżki octu balsamicznego
łyżka masła

Grillowana pierś kurczaka z karmelizowanymi śliwkami - przygotowanie

Piersi oczyszczamy z błonek, wykrawamy cztery filety, osuszamy, kotlety delikatnie rozbijamy. Sok z cytryny mieszamy z oliwą, przyprawiamy i nacieramy nim mięso i odstawiamy w chłodne miejsce (minimum na 30-60 minut).

Na sos śliwki myjemy, kroimy na kawałki, usuwamy pestki. Owoce wkładamy do miseczki, dodajemy cukier, chili, miód i ocet.

Marynowanego kurczaka na godzinę przed smażeniem ogrzewamy w temperaturze pokojowej. Rozgrzewamy patelnię grillową, wkładamy kurczaka i smażymy 2-3 minuty. Filety przewracamy na drugą stronę i grillujemy jeszcze 2 minuty.

Na patelnię z mięsem wrzucamy śliwki wraz z powstałym sosem, dodajemy masło i przesmażamy razem 2-3 minuty, mieszając.

Podajemy np. z maślanym risotto przygotowanym z dodatkiem posiekanej szalotki i białego wina.