Chałka z masłem orzechowym
Dla 2 osób
Przygotowanie: 10 minut
Chałka z masłem orzechowym i owocami - składniki
2 kromki chałki (lub ciasta drożdżowego)
100 ml mleka
jajko
po pół łyżeczki kardamonu, goździków i cynamonu
2 łyżki cukru pudru
grudka masła
2-3 łyżki oliwy
garść owoców sezonowych (np. borówki, maliny, pokrojone: morele, brzoskwinie, banan, kiwi, jabłko)
2 łyżki masła orzechowego
cukier puder
Chałka z masłem orzechowym i owocami - przygotowanie
Chałkę zanurzamy w mleku, obtaczamy w jajku wymieszanym z przyprawami i cukrem. Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą i smażymy chałkę po 3-4 minuty z każdej strony.
Duże owoce kroimy na małe kawałki, drobne podajemy w całości. Każdą kromkę obficie smarujemy masłem orzechowym i podajemy z owocami. Tuż przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Placki z białym serem i owocami leśnymi
Dla 6-8 osób
Przygotowanie: 30 minut
Placki z białym serem i owocami leśnymi - składniki
600 g twarogu śmietanowego
2 jajka
łyżka masła (i jeszcze odrobina do sosu)
3 łyżki bezglutenowej mąki jaglanej
olej rzepakowy do smażenia
Sos owocowy:
200 g czerwonego agrestu
200 g wiśni (bez pestek)
300 g borówek
200 g malin
100 g jeżyn
garstka listków mięty
łyżka miodu wielokwiatowego
Placki z białym serem i owocami leśnymi - przygotowanie
Na placki w malakserze miksujemy na gładko twaróg, jajka i roztopione na patelni masło. Dodajemy mąkę i ponownie dokładnie miksujemy. Masa powinna być gładka, gęsta, klejąca i puszysta. Placki smażymy na niewielkiej ilości oleju: ciasto nakładamy łyżką, zsuwamy je na patelnię przy pomocy drugiej łyżki i lekko ugniatamy na patelni. Placki powinny być dość grube. Kiedy na krawędziach zmienią kolor i wyraźnie zaczną tężeć, przewracamy je na drugą stronę. Gotowe placki przekładamy na talerz. Możemy podać je od razu, ale równie smaczne są na zimno - w takim wypadku przechowujemy je w lodówce.
Robimy sos owocowy. Na patelni rozgrzewamy trochę masła oraz miód. Wrzucamy agrest i dusimy chwilę, aż zacznie lekko mięknąć. Dodajemy borówki i wiśnie, a po krótkim czasie także maliny i jeżyny. Dusimy do momentu, aż owoce podgrzeją się, zmiękną i puszczą nieco soku, ale nie przeobrażą się w konfiturę. Jeśli wolimy słodsze smaki, dodajemy więcej miodu. Gotowe owoce zdejmujemy z ognia. Dodajemy listki mięty i podajemy z plackami.
Owoce są idealnym dodatkiem do placków. Małe, miękkie z twardszą skórką, np. borówki, czarna i czerwona porzeczka można wmieszać do ciasta (ręcznie, po zmiksowaniu). Placki można też posypać świeżymi owocami albo - jak w przepisie powyżej - lekko podduszone podawać na ciepło jako sos.
Sałatka owocowa w melonie
Dla 2 osób
Przygotowanie: 10 minut + czas chłodzenia (opcjonalnie)
Sałatka owocowa w melonie - składniki
melon
garść truskawek lub malin
winogrona
ananas
mango
papaja
sok z 1 limonki
listki mięty
łyżka brązowego cukru
Sałatka owocowa w melonie - przygotowanie
Odcinamy wierzch melona (jak najmniej miąższu), usuwamy pestki i wydrążamy miąższ. Mieszamy kawałki melona z pozostałymi owocami pokrojonymi w kostkę. Skrapiamy sokiem z limonki, mieszamy z posiekaną miętą i cukrem. Przekładamy sałatkę do wydrążonego melona, przykrywamy odciętą górą. Sałatkę można przygotować wcześniej i mocno schłodzić w lodówce. Pysznie smakuje ze świeżymi bułeczkami maślanymi lub chałką.
Rabarbar pieczony z imbirem na owsiance
Dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut
Rabarbar pieczony z imbirem, na owsiance - składniki
6 łodyg rabarbaru
łyżka drobno startego imbiru
180 g kaszy owsianej
Dodatki:
sok i skórka otarta z pomarańczy
50 g jasnego cukru trzcinowego
500 ml mleka roślinnego
2 łyżki ekstraktu z wanilii
szczypta soli
Rabarbar pieczony z imbirem, na owsiance - przygotowanie
Łodygi rabarbaru myjemy i kroimy w dosyć grube plastry. Mieszamy z imbirem, skórką i sokiem z pomarańczy. Wysypujemy na blachę i posypujemy cukrem trzcinowym. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. na 30 minut.
Kaszę owsianą mieszamy z mlekiem roślinnym, szklanką wody, ekstraktem waniliowym i szczyptą soli. Gotujemy na wolnym ogniu 20 minut. Podajemy z upieczonym rabarbarem i skrapiamy sokiem z pieczenia rabarbaru.
Koktajl chia z mango
Dla 1 osoby
Przygotowanie: 10 minut + czas namaczania nasion chia (30 minut)
Koktajl chia z mango - składniki
dojrzałe mango
2 łyżki nasion chia
szczypta kurkumy
0,3 litra wody mineralnej lub kokosowej, może też być mleko roślinne (np. kokosowe)
plasterek imbiru
garść malin i owoców granatu do dekoracji
Koktajl chia z mango - przygotowanie
Nasiona chia moczymy w wodzie (lub mleku) przez około 30 minut (w tym czasie mieszamy je 2-3 razy). Mango obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do naczynia miksującego i blendujemy z imbirem i kurkumą.
Do zmiksowanego mango dodajemy namoczone nasionami chia. Wszystko dokładnie mieszamy. Na końcu posypujemy koktajl malinami i ziarenkami granatu.
Rada: jeżeli chcecie, aby koktajl był bardziej odżywczy, zamiast wody wlejcie mleko kokosowe. Pamiętajcie, aby kupić takie z certyfikatem BIO. W trakcie detoksu możecie sobie przygotować ten koktajl do pracy, a w cieplejsze dni zabrać go na wycieczkę.
Błyskawiczna owsianka z owocami i miodem
Dla 1 osoby
Przygotowanie: 10 minut
Błyskawiczna owsianka z owocami i miodem - składniki
3-4 łyżki płatków owsianych
50 ml mleka
3-4 łyżki naturalnego jogurtu
garść drobnych owoców (np. maliny, borówki, jeżyny, porzeczki, poziomki)
1/2 startego jabłka
3-4 orzechy (nerkowca, włoskie, makadamia) lub migdały
łyżka suszonych żurawin (lub rodzynek)
2-3 łyżki miodu
Błyskawiczna owsianka z owocami i miodem - przygotowanie
Płatki owsiane zalewamy mlekiem, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na noc do lodówki. Rano, przed podaniem, dodajemy pozostałe składniki. Kto chce, może owsiankę podgrzać - oczywiście przed dodaniem jogurtu, owoców, bakalii i miodu.
Smoothie jagodowo-truskawkowe z bananem
Dla 2 osób
Przygotowanie: 10 minut
Smoothie jagodowo-truskawkowe z bananem - składniki
banan
szklanka jagód
szklanka truskawek, pokrojonych (lub malin)
250 ml niesłodzonego mleka kokosowego
1/2 łyżeczki cynamonu
Smoothie jagodowo-truskawkowe z bananem - przygotowanie
Banana obieramy, kroimy, przekładamy do kielicha blendera. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy tak długo, aż uzyskamy gładką, kremową konsystencję. Podajemy zaraz po przyrządzeniu.
Crumble z jeżynami i malinami
Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut
Crumble z jeżynami i malinami - składniki
3 szklanki jeżyn
2 szklanki malin
2/3 szklanki brązowego cukru
1/2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
szczypta soli
50-70 g masła
1/2 szklanki pokruszonych biszkopcików lub ciastek amaretti
1/2 szklanki posiekanych uprażonych migdałów
Crumble z jeżynami i malinami - przygotowanie
W misce mieszamy wszystkie owoce oraz 1/3 szklanki cukru. Wsypujemy na dno okrągłych aluminiowych naczynek grillowych. Mąkę mieszamy z resztą cukru, cynamonem i solą. Dodajemy pokrojone na kawałeczki masło i wyrabiamy palcami kruszonkę. Dosypujemy do niej migdały i okruchy ciastek, mieszamy i posypujemy owoce. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Pieczemy ok. 20 minut, aż kruszonka się przyrumieni, a owoce zaczną bulgotać.