Promocje w Biedronce - fasolka szparagowa

W Biedronce do soboty (24.07) za żółtą fasolkę szparagową zapłacimy 8,99 zł za kilogram.

Fasolka szparagowa z papryką i czosnkiem

Fasolka szparagowa z papryką i czosnkiemFasolka szparagowa z papryką i czosnkiem Fot. Marcin Klaban / AG

Dla 4 osób
Przygotowanie: 20 minut

Fasolka szparagowa z papryką i czosnkiem - składniki

2 łyżki oliwy
3 ząbki czosnku
2 pomidory
ostra papryka
500 g fasolki szparagowej (jeden lub kilka gatunków)
garść bazylii
sól, pieprz

Fasolka szparagowa z papryką i czosnkiem - przygotowanie

Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekany czosnek, smażymy pół minuty, tak by się nie przypalił. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, usuwamy pestki, a miąższ siekamy w kostkę. Z papryki usuwamy nasiona i kroimy ją w paseczki. Dusimy warzywa przez minutę, dodajemy fasolkę i szczyptę soli. Dusimy jeszcze około 10 minut, by fasolka pozostała jędrna. Wrzucamy garść posiekanej bazylii, przyprawiamy solą i pieprzem i podajemy.

Promocje w Lidlu - łosoś pacyficzny

Do soboty (24.07) w Lidlu w promocyjnej cenie kupimy łososia pacyficznego za 4,69 zł za 100 gramów.

Łosoś w papilotach z warzywami

Łosoś w papilotach z warzywamiŁosoś w papilotach z warzywami Fot. Shutterstock

Dla 2 osób
Przygotowanie: 40 minut

Łosoś w papilotach z warzywami - składniki

4 marchewki
4 minicukinie
cytryna
centymetrowy kawałek świeżego imbiru
łyżka posiekanej, świeżej natki
300 g filetu z łososia
szczypta soli
świeżo mielonym czarny pieprz
białko jajka

Dodatki:
papier do pieczenia

Łosoś w papilotach z warzywami - przygotowanie

Marchewki i cukinie myjemy, osuszamy, kroimy na cienkie paski – np. obieraczką do warzyw. Imbir obieramy, ścieramy na tarce o małych oczkach. Cytrynę dokładnie myjemy, szorując. Ścieramy 1/2 łyżeczki skórki, dodajemy do warzyw wraz z imbirem, natką i mieszamy.

Warzywa podzielone na dwie porcje układamy na dwóch prostokątnych kawałkach papieru do pieczenia – umieszczamy bliżej jednego brzegu, żeby potem móc złożyć papier na pół. Rybę dzielimy na dwie porcje, delikatnie solimy i oprószamy pieprzem, układamy na warzywach skórą do góry. Brzegi papieru smarujemy pędzelkiem zanurzonym w białku. Papier składamy na pół i dokładnie sklejamy krawędzie. Ponownie smarujemy brzegi białkiem, zaginamy i mocno zlepiamy (miejsca, które się nie przykleiły, poprawiamy kolejną porcją białka – paczka powinna być bardzo szczelna).

Papiloty układamy na blaszce, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. i pieczemy ok. 20 minut. Delikatnie odcinamy górną część papieru, odwracamy rybę mięsem do góry, dekorujemy ją kilkoma plasterkami cytryny i od razu podajemy, np. z brązowym ryżem.

Promocje w Kauflandzie - czerwona papryka

Do środy (28.07) w Kauflandzie kupimy czerwoną paprykę za 6,99 zł za kilogram.

Papryki faszerowane gulaszem z ciecierzycy

Papryki faszerowane ciecierzycąPapryki faszerowane ciecierzycą Fot. Shutterstock.com / mphot

Dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut + czas przygotowania gulaszu 20

Papryki faszerowane gulaszem z ciecierzycy - składniki

4 czerwone papryki
2 szklanki gulaszy z ciecierzycy
100 g bryndzy

Na gulasz:
2 cebule
2 łyżki klarowanego masła
2 łyżeczki proszku garam masala lub curry
puszka ciecierzycy
400 ml purée pomidorowego
sól
chilli
garść siekanej świeżej mięty

Papryki faszerowane gulaszem z ciecierzycy - przygotowanie

Robimy gulasz: cebule kroimy w plasterki i przesmażamy na maśle. Dodajemy curry i smażymy jeszcze chwilę. Dodajemy odsączoną z zalewy ciecierzycę. Smażymy, mieszając, kilka minut, zalewamy purée pomidorowym i dusimy pod przykryciem kilka minut. Doprawiamy solą, chilli i miętą.

Papryki myjemy, usuwamy z nich gniazda nasienne, do środka nakładamy przygotowany wcześniej gulasz z ciecierzycy. Na wierzchu każdej papryki rozsmarowujemy trochę bryndzy. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 st. Papryki układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do gorącego piekarnika. Pieczemy około 30 minut. Podajemy z ryżem lub kaszą gryczaną.

Promocje w Auchan - śliwki ciemne

W Auchan do środy (28.07) w promocyjnej cenie kupimy śliwki ciemne za 4,99 zł za kilogram.

Kurczak smażony w śliwkach

Kurczak smażony w śliwkachKurczak smażony w śliwkach Fot. BBS

Dla 6 osób
Przygotowanie: 35 minut

Kurczak smażony w śliwkach - składniki

plaster tłustego boczku
500 g mięsa z udek kurczaka
2 cebule
ząbek czosnku
200 g śliwek
2 łyżki powideł śliwkowych
1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
szklanka rosołu
łyżka cukru

Kurczak smażony w śliwkach - przygotowanie

Boczek siekamy i podsmażamy na patelni, aby wytopił się tłuszcz. Wrzucamy mięso z kurczaka, cebule pokrojone w piórka i posiekany czosnek. Smażymy 5 minut. Dodajemy przekrojone na połówki śliwki, bez pestek, i powidła, zalewamy winem i rosołem. Gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut, aż mięso i owoce zmiękną. Jeśli sos jest zbyt wodnisty, można go zagęścić mąką. Podajemy z ryżem.