Pierogi z jagodami
Pierogi z jagodami shutterstock
Dla 4 osób
Przygotowanie: 35 minut
Pierogi z jagodami - składniki
Ciasto:
350 g mąki
jajko
125 ml gorącej wody
sól
Nadzienie:
600 g jagód, jeżyn lub malin
2 łyżki cukru
cynamon lub kardamon
Pierogi z jagodami - przygotowanie
Na ciasto mieszamy wszystkie składniki (z 1/2 łyżeczki soli) na elastyczne ciasto, stopniowo dolewając gorącą wodę. Najpierw mieszamy widelcem, a gdy ciasto będzie trochę zimniejsze, zagniatamy rękami. Przykrywamy ściereczką.
Na nadzienie jagody przebieramy, delikatnie płuczemy, osuszamy. W misce mieszamy je z cukrem i odrobiną cynamonu, odstawiamy na 15 minut.
Ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy krążki o średnicy 6-7 cm. Na każdym krążku ciasta układamy owoce, starannie sklejamy brzegi zwilżonymi wodą placami.
W szerokim rondlu gotujemy dużo osolonej wody. Gdy woda się zagotuje, partiami wrzucamy pierogi (tyle by się nie dotykały). Gotujemy pod przykryciem, aż pierogi wypłyną. Odkrywamy rondel i gotujemy jeszcze 2 minuty.
Wyjmiemy pierogi łyżka cedzakową. Pierogi dobrze smakują polane jogurtem, śmietaną lub roztopionym masłem.
Pierogi z truskawkami
Pierogi z truskawkami shutterstock
Dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut
Pierogi z truskawkami - składniki
Ciasto:
250 g mąki pszennej
jajko
łyżka oleju
sól
125 ml zimnej wody
Nadzienie:
500 g dojrzałych, zdrowych truskawek
1-2 łyżki cukru
cukier puder do posypania
olej lub sklarowane masło do smażenia
Pierogi z truskawkami - przygotowanie
Na ciasto zagniatamy wszystkie składniki z 1/2 łyżeczki soli. Dokładnie wyrabiamy na elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką (można wstawić do lodówki).
Na nadzienie truskawki myjemy, usuwamy szypułki, osączamy, osuszamy papierowym ręcznikiem, duże owoce kroimy na pół. Wsypujemy do miski i przesypujemy cukrem.
Na blacie delikatnie oprószonym mąką rozwałkowujemy ciasto, wykrawamy koła średnicy 6-7 cm. Na każdym kawałku ciasta układamy truskawkę lub dwie, starannie zlepiamy brzegi zwilżonymi wodą placami. Przykrywamy ściereczką.
W szerokim rondlu gotujemy dużo osolonej wody. Gdy woda się zagotuje, partiami wrzucamy pierogi (tyle by się nie dotykały). Gotujemy pod przykryciem, aż pierogi wypłyną. Odkrywamy rondel i gotujemy jeszcze 2 minuty.
Podajemy z cukrem, jogurtem lub śmietaną. Świetne też są podsmażone maśle.
Pierogi z wiśniami
Pierogi z wiśniami Fot. AS Food studio/ Shutterstock.com
Dla 6-8 osób
Przygotowanie: 40 minut
oczekiwanie: 3 godziny
Pierogi z wiśniami - składniki
Ciasto:
750 g mąki
jajko
375ml gorącej wody
łyżeczka soli
Nadzienie:
1 kg wydrylowanych wiśni
Pierogi z wiśniami - przygotowanie
Na ciasto mieszamy wszystkie składniki, stopniowo dolewając wodę. Zagniatamy na elastyczne ciasto. Posypujemy mąką, wkładamy do foliowego woreczka na co najmniej 3 godziny. Ciasto na pierogi można też przygotować dzień przed ich gotowaniem.
Wykładamy ciasto na oprószony mąką blat i cienko je rozwałkowujemy. Szklanką wykrawamy krążki ciasta i na każdym układamy porcję wydrylowanych wiśni. Składamy ciasto z nadzieniem na pół i sklejamy brzegi wilgotnymi placami.
W garnku gotujemy osolona wodę. Gdy zacznie wrzeć, wrzucamy partiami pierogi, gotujemy. Gdy wypłyną na wierzch, gotujemy jeszcze 2 minut. Podajemy np. ze śmietaną i cukrem.