Zupa kalafiorowa
Zupa kalafiorowa z kalarepą shutterstock.com
Dla 6-8 osób
Przygotowanie: 50 minut
Zupa kalafiorowa - składniki
400 g mięsa drobiowego (np. skrzydła indyczego)
cebula
kalarepka
1-2 marchewki
2 ziemniaki
kalafior
garść zielonego groszku
szczypta soli
2 żółtka (opcjonalnie)
1/3 pęczka natki pietruszki
świeżo mielony pieprz do smaku
Zupa kalafiorowa - przygotowanie
Mięso zalewamy w garnku 2 litrami wody i gotujemy ok. 30 minut.
Cebulę kroimy w kostkę. Kalarepkę, marchew i ziemniaki obieramy, kroimy w dużą kostkę. Kalafior myjemy, dzielimy na różyczki. Warzywa wkładamy do garnka z mięsem i gotujemy ok. 10 minut. Delikatnie solimy, gotujemy jeszcze 5 minut. Mięso wyjmujemy (możemy je pokroić i ponownie wrzucić do zupy lub wykorzystać do farszu, np. do naleśników). Zupę zaciągamy żółtkami (opcjonalnie), podajemy posypaną natką i świeżo mielonym pieprzem.
Zupa ogórkowa
Zupa ogórkowa shutterstock
Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut
Zupa ogórkowa - składniki
włoszczyzna (2-4 marchewki, pietruszka, kawałek selera, por)
kilka ziemniaków
sól, pieprz
liść laurowy
2-3 ziarna ziela angielskiego
500 g kiszonych ogórków
2-3 łyżki oliwy
koperek lub natka
Zupa ogórkowa - przygotowanie
Świeże warzywa obieramy, płuczemy, kroimy na małe kawałki. W garnku zagotowujemy 2 litry osolonej wody. Wrzucamy pokrojone warzywa. Dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie. Gotujemy około 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
Kiszone ogórki kroimy w małą kostkę lub ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelni roztapiamy olej. Wrzucamy ogórki, podsmażamy je, stale mieszając. Do bulionu dodajemy ogórki, doprawiamy solą i pieprzem, zagotowujemy.
Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem, natką, można też dodać jogurt lub kwaśną śmietanę.
Zupa pomidorowa z kolendrą i cytryną
Zupa pomidorowa shutterstock
Dla 4 osób
Przygotowanie: 25 minut
Zupa pomidorowa - składniki
6 pomidorów
liść laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
ząbek czosnku
750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
150 ml rzadkiego mleka kokosowego
sok z połowy cytryny
sól, pieprz, ew. chili
3-4 łyżki posiekanych listków bazylii lub kolendry
Dodatki:
ugotowany makaron lub ryż, uprażone nasiona słonecznika
Zupa pomidorowa - przygotowanie
Pomidory parzymy wrzątkiem, studzimy i obieramy ze skórki. Kroimy na kawałki i razem z sokiem wrzucamy do garnka. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, mieloną kolendrę, zmiażdżony ząbek czosnku. Gotujemy na małym ogniu, stopniowo dolewając bulion. Gdy zupa zacznie wrzeć, wlewamy mleko kokosowe i sok z cytryny. Ponownie zagotowujemy i doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z makaronem lub ryżem, bazylią i prażonym słonecznikiem.
Zupa z truskawek lub z innych owoców sezonowych
Zupa truskawkowa fot. Shutterstock
Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut
Chłodzenie: ok. 30 minut
Zupa z owoców sezonowych - składniki
750-1000 ml wody (zależy jak gęstą lubimy zupę)
mąka ziemniaczana (na czubku łyżeczki do herbaty)
100 g jasnego brązowego cukru (lub do smaku)
500 g owoców sezonowych (np. truskawek, malin, jeżyn, jagód, porzeczek, wiśni)
sok wyciśnięty z cytryny
kilka kropel ekstraktu z migdałów
szczypta gałki muszkatołowej
Dodatki:
słodka śmietanka, lody, bezy
ugotowany makaron lub ryż
Zupa z owoców sezonowych - przygotowanie
Mąkę ziemniaczaną mieszamy ze 100 ml zimnej wody. Resztę wody zagotowujemy w czajniku.
W garnku z cukru robimy karmel, dodajemy wodę i mieszamy. Dodajemy owoce, sok cytryny, ekstrakt z migdałów i gałkę muszkatołową. Gotujemy do 10 minut - owoce mają zacząć się rozpadać, ale być jędrne.
Całość miksujemy (lub jeśli ktoś nie lubi zmiksowanych zup może zostawić owoce w kawałkach) lub rozgniatamy widelcem. Dodajemy mąkę rozmieszaną z wodą i gotujemy kolejne 5 minut. Studzimy w innym garnku wstawionym do zimnej wody, następnie wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
Podajemy z słodką śmietanką lub lodami albo minibezami. Świetnie też smakuje ze szklistym makaronem ryżowym, który delikatniejszy smak od zwykłego makaronu na bazie jajek.