Gotowy na przygodę kulinarną pełną smaku i zrównoważonego podejścia? Czas odkryć potencjał resztek po grillu i zaprosić do stołu niezwykłe smaki, które przygotujesz w duchu zero waste! Kreatywność w kuchni polega nie tylko na tworzeniu nowych dań z surowych składników, ale także na umiejętnym wykorzystaniu resztek.
Wielu z nas z pozostałości po grillu przygotowuje kanapki. Z naszymi propozycjami wyjdziesz poza ten schemat i przygotujesz pełnowartościowe posiłki - od sałatek przez pizzę. Naszym faworytem w tym zestawieniu jest leczo, któremu grillowane poprzedniego dnia warzywa dodają dużo aromatu.
Sałatka z grillowanym kurczakiem
Dla 4 osób
Przygotowanie: 5 minut
Sałatka z grillowanym kurczakiem - składniki
sałata
awokado
sok wyciśnięty z cytryny
cebula (szczypiorek z dymką lub rzodkiewki)
pomidor (papryka)
garść startego żółtego sera (najlepiej parmezanu)
upieczona na grillu pierś kurczaka i kawałki boczku (lub innego zgrillowanego mięsa)
oliwa lub winegret*
sól, pieprz
Sałatka z grillowanym kurczakiem - przygotowanie
Sałatę płuczemy osuszamy, rwiemy na kawałki. Awokado obieramy, kroimy w plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny. Cebule obieramy, kroimy w plasterki. Pomidora kroimy w cząstki. Mięso kroimy na kawałki. Sałatę nakładamy na półmisek i dodajemy wszystkie składniki. Skrapiamy sokiem z cytryny oraz oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem.
*Winegret: mieszamy 4 łyżki oliwy, 2 łyżki octu winnego, szczyptę cukru i soli, ew. 1/2 łyżeczki musztardy lub sok z 1/2 cytryn lub 1/2 limonki.
Leczo ze z upieczonych na grillu warzyw i mięs
Dla 4 osób
Przygotowanie: 15 minut
Leczo - składniki
2-3 cebule
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
500 g warzyw z grilla (np. cukinia, bakłażan, papryka)
2-3 świeże pomidory lub puszka pomidorów
upieczone na grillu mięsa, kiełbasy lub boczek
łyżka mielonej słodkiej papryki
sól, pieprz, czerwona papryka lub chili
Leczo - przygotowanie
Cebule obieramy i kroimy w plastry. Czosnek obieramy i siekamy. W rondlu rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy czosnek.
Dodajemy warzywa i mięso z grilla, pokrojone pomidory, mieszamy. Doprawiamy. Dusimy 5 minut.
Pizza z resztkami kiełbasy i warzyw z grilla
Dla 3-4 osób
Przygotowanie: 40 minut
Wyrastanie ciasta: 2,5 godziny
Pizza z resztkami kiełbasy i warzyw z grilla - składniki
Ciasto:
200 g mąki
16 g drożdży
łyżeczka cukru
szczypta soli
2 łyżki oleju
Sos:
4-5 pomidorów bez skóry
łyżka suszonego oregano
łyżka oleju
2 posiekane ząbki czosnku
pieprz
Obłożenie:
plasterki kiełbasy (może być też biała)
resztki grillowanych warzyw (cebula, cukinia, bakłażan, papryka)
starty ser żółty do posypania (np. mozzarella)
Pizza z resztkami kiełbasy i warzyw z grilla - przygotowanie
Drożdże rozpuszczamy w 60 ml ciepłej wody w misce, dodajemy 3 łyżki mąki, cukier, mieszamy i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce, nakrywamy ściereczką.
Resztę mąki przesiewamy, dodajemy rozczyn, sól, olej i wyrabiamy – żeby ciasto nabrało właściwej konsystencji, trzeba je wyrabiać co najmniej 10 minut. Formujemy z niego kulę i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia.
Rozgrzewamy piekarnik do 250 st. Blachę natłuszczamy.
Na sos pomidory kroimy, dusimy na patelni na łyżce oleju z czosnkiem, oregano, solą i pieprzem, aż sos zgęstnieje.
Ciasto dzielimy na 2 porcje, rozwałkowujemy na placki, smarujemy sosem, obkładamy plasterkami kiełbasy, grillowanymi warzywami, posypujemy serem.
Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 10-15 minut.
Zgrillowane kiełbaski w cieście
Dla 6 osób
Przygotowanie: 30 minut
Oczekiwanie: 30 minut
Kiełbaski w cieście - składniki
Nadzienie:
6-8 kiełbasek z grilla
jajko
Ciasto:
200 g mąki
70 g masła
sól
Kiełbaski w cieście - przygotowanie
Na ciasto mąkę siekamy z zimnym masłem i szczyptą soli, zagniatamy, zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy 30 minut w lodówce. Ciasto rozwałkowujemy, kroimy na długie paski o grubości 5 mm, ciasno owijamy nimi kiełbaski.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.
Kiełbaski w cieście układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 15-20 minut. Podajemy np. z keczupem.