Promocje w Biedronce - borówki amerykańskie

W Biedronce na klientów czeka też wiele atrakcyjnych promocji ważnych do środy (21.07.2021). Borówki amerykańskie kupimy w cenie 4,99 zł za 250 gramów, a banany za 2,49 zł za kilogram.

Placki jogurtowe z borówką amerykańską

Placki jogurtowe z borówką amerykańskąPlacki jogurtowe z borówką amerykańską shutterstock.com

Na ok. 16 sztuk
Przygotowanie: 30 minut

Placki jogurtowe z borówką amerykańską - składniki

250 g jogurtu naturalnego
2 jajka
opakowanie cukru waniliowego
170 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
120 g borówki amerykańskiej
masło do smażenia
Do podania:
borówki, syrop klonowy, jogurt

Placki jogurtowe z borówką amerykańską - przygotowanie

W dużej misce mieszamy jogurt z jajkami i cukrem waniliowym za pomocą rózgi, widelcem lub mikserem na wolnych obrotach. Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (możemy przesiać ją bezpośrednio do miski) i mieszamy lub delikatnie miksujemy, żeby składniki się połączyły i powstała jednolita masa bez grudek (do płynnych składników możemy dodać 2-3 łyżki roztopionego masła, wtedy placki będą bardziej wilgotne). Dorzucamy borówki i delikatnie mieszamy łyżką.

Rozgrzewamy patelnię (najlepiej z nieprzywierającą powłoką), nakładamy po pełnej łyżce ciasta na jeden placek, zachowując odstępy. Smażymy na niezbyt dużym ogniu, na niewielkiej ilości masła, aż urosną i będą ładnie zrumienione (ok. 3 minuty). Przewracamy placki na drugą stronę i smażymy jeszcze 2 minuty. Przed nałożeniem następnej partii placków patelnię wycieramy papierowym ręcznikiem.

Podajemy ze świeżymi owocami, syropem klonowym lub jogurtem.

Promocje w Lidlu - szczupak i alpejski boczek

Serię tanich produktów do środy (21.07.2021) oferuje Lidl, gdzie kupimy m.in. filet szczupaka za 3,69 zł za 100 gramów. Od poniedziałku (12.07.2021) Lidl zaprasza też na wybór produktów alpejskich. W ramach akcji „Alpen Fest Style" kupimy m.in. boczek alpejski za 8,99 zł za 120 gramów. 

Szczupak zapiekany kapustą i z grzybami

Szczupak zapiekany z kapustą i grzybamiSzczupak zapiekany z kapustą i grzybami Fot. Arkadiusz Ścichocki /Agencja Gazeta

Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 35 minut

Szczupak zapiekany kapustą i z grzybami - składniki

400 g filetów szczupaka
50 g alpejskiego boczku
2 łyżki oleju
2 cebule
300 g kapusty
150 g świeżych grzybów leśnych
kwaśne jabłko
300 ml bulionu rybnego lub warzywnego
łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżki startej goudy
łyżka mąki
cukier
sól, pieprz
natka do posypania

Szczupak zapiekany kapustą i z grzybami - przygotowanie

Mięso ryby kroimy na kawałki, nacieramy solą, owijamy folia i wkładamy na godzinę do lodówki. Boczek kroimy w kostkę. Na łyżce oleju szklimy posiekaną cebulę i pokrojone (małe pozostaw w całości), oczyszczone grzyby.

Kapustę szatkujemy, układamy na dnie rondla. Na kapuście układamy plasterki jabłka, na nich cebulę z grzybami. Zalewamy bulionem rybnym i gotujemy, aż kapusta będzie miękka. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy koncentrat, mieszamy. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 5 minut.

Na patelni rozgrzewamy resztę oleju i smażymy obtoczone w mące kawałki ryby. Wkładamy je do żaroodpornego naczynia, przykrywamy kapustą z grzybami, posypujemy serem. Zapiekamy około 15 minut w temp. 180-200 st. Przed podaniem posypujemy natką.

Promocje w Aldim - mięso królika

Do soboty (24.07.2021) w Aldim w promocyjnej cenie znajdziemy m.in. królika w kawałkach za 24,90 zł za kilogram. 

Pieczony królik w sosie musztardowym

Królik pieczony w musztardzieKrólik pieczony w musztardzie Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Dla 6 osób
Przygotowanie: 70 minut

Pieczony królik w sosie musztardowym - składniki

1,5 kg mięsa z królika
125 ml musztardy z Dijon plus łyżka do sosu
łodyżka świeżego tymianku
250 ml białego wytrawnego wina
150 g gęstej śmietany
2 żółtka
sól, pieprz

Pieczony królik w sosie musztardowym - przygotowanie

Piekarnik nagrzewamy do 200 st.

Umytego i osuszonego królika nacieramy solą i świeżo zmielonym pieprzem, po czym smarujemy musztardą. Do wnętrza królika wkładamy gałązkę świeżego tymianku i układamy mięso na żaroodpornym naczyniu.

Naczynie z królikiem wkładamy  do rozgrzanego piekarnika i pieczemy do miękkości, mniej więcej godzinę, polewając często białym winem. Gdy pod pieczenią zbierze się już sporo sosu, polewamy właśnie nim.

Kiedy mięso jest już miękkie, odstawiamy je na kilka minut (przykrywamy folią aluminiową, żeby nie wystygło), a sos zlewamy do rondelka. Rondelek podgrzewamy na małym ogniu, dokładamy łyżkę musztardy oraz śmietanę roztrzepaną z żółtkami. Podgrzewamy, cały czas mieszając, ale nie pozwalamy, by sos się zagotował. Królika kroimy na kawałki, układamy na ogrzanym półmisku i polewamy sosem.

Promocje w Carrefourze - makarony

W Carrefourze do soboty (24.07.2021) taniej, z 30 proc. zniżką, można też kupić wszystkie makarony i sosy marki Barilla.

Makaron z czosnkiem i natką

Makaron z czosnkiem i natkąMakaron z czosnkiem i natką shutterstock.com

Dla 4 osób
Przygotowanie: 20 minut

Makaron z czosnkiem i natką - składniki

400 g makaronu spaghetti, tagliatelle
sól
2 ząbki czosnku
1/2 pęczka natki pietruszki
ok. 60 ml dobrej oliwy

Makaron z czosnkiem i natką - przygotowanie

Makaron gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu w osolonej wodzie. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. Natkę myjemy, osuszamy, drobno siekamy. Oliwę rozgrzewamy na głębokiej patelni, dorzucamy do niej czosnek i podgrzewamy, uważając, żeby się nie przypalił.

Ugotowany makaron odsączamy, przekładamy na patelnię z czosnkiem, podgrzewamy minutę, mieszając. Na koniec dodajemy natkę, mieszamy i rozkładamy na talerze. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą.