Naleśniki z twarożkiem

Naleśniki z twarożkiemNaleśniki z twarożkiem shutterstock

Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 25 minut
Chłodzenie: 30 minut

Naleśniki z twarożkiem - składniki

Ciasto:
250 ml mleka
50 ml wody gazowanej
100 ml wody niegazowanej
200 g mąki
po szczypcie soli i cukru
50 ml oleju 
2 łyżki masła
Nadzienie:
400 g twarogu lub twarożku śmietankowego
łyżeczka pasty waniliowej
2-3 łyżki jogurtu lub śmietany
2-3 łyżki miodu lub cukru

Naleśniki z twarożkiem - przygotowanie

W misce miksujemy składniki ciasta, powoli dodając mąkę. Odstawiamy na co najmniej 30 minut do lodówki (jeśli w tym czasie ciasto zbyt zgęstnieje, dolewamy trochę mleka lub wody i mieszamy).

Patelnię rozgrzewamy i pędzelkiem zanurzonym w oleju ją natłuszczamy. Chochelką nalewamy porcje ciasta tak, by powstały cienkie naleśniki.

Na nadzienie miksujemy składniki. Masę nakładamy na usmażone naleśniki i składamy je jak krokiety. Podsmażamy na maśle, aż będą chrupiące.

Do masy twarożkowej możemy dodać garść świeżych owoców lub podać je do gotowych naleśników.

Naleśniki z domowym kremem czekoladowo-orzechowym

Naleśniki z domowym kremem czekoladowo-orzechowymNaleśniki z domowym kremem czekoladowo-orzechowym shutterstock

Na 15-20 naleśników
Przygotowanie: 35 minut
Oczekiwanie: 30 minut

Naleśniki - składniki

Naleśniki:
250 g mąki
4 jajka 
łyżeczka soli
600 ml mleka lub mleko pół na pół z wodą mineralną
masło do smażenia
Krem:
100 g orzechów
100 g czekolady
2-3 łyżki mleka
lub domowy krem czekoladowo-orzechowy

Naleśniki - przygotowanie

Na naleśniki mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy sól, wbijamy jajka. Łączymy, stopniowo zagarniając mąkę z brzegów miski i porcjami dolewamy mleko. Mieszamy na gładkie ciasto (trzepaczką z dużą czaszą lub mikserem). Możemy je przelać przez sitko o drobnych oczkach, by usunąć grudki. Miskę przykrywamy, odstawiamy na 30 minut.

Ciasto roztrzepujemy. Na patelnię wkładamy niewielką ilość masła i topimy, aż zacznie się pienić. Nadmiar masła zlewamy. Na patelnię wlewamy porcję ciasta, zaczynając od środka. Przechylamy patelnię, rozprowadzając ciasto na całej jej powierzchni. Smażymy około minuty, aż spód będzie złocisty. Odwracamy, smażymy 30 sekund.

Na krem orzechy rozdrabniamy w blenderze lub zamykamy je w torebce strunowej i tłuczkiem rozgniatamy. Do rondelka wrzucamy połamana czekoladę, wlewamy mleko i podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając. Mieszamy z orzechami. Gorącym kremem smarujemy naleśniki, składamy w koperty i od razu podajemy. 

Naleśniki posmarowane kremem czekoladowo-orzechowym świetnie smakują ze świeżymi owocamiNaleśniki posmarowane kremem czekoladowo-orzechowym świetnie smakują ze świeżymi owocami shutterstock

Naleśniki posmarowane kremem czekoladowo-orzechowym świetnie smakują także ze świeżymi owocami.

Placki z jabłkami i twarożkiem

Placki z jabłkami i ricottąPlacki z jabłkami i ricottą Fot. Shutterstock.com

Na 12 placków
Przygotowanie: 30 minut

Placki z jabłkami i twarożkiem - składniki

4 jajka
175 g mąki
350 g startych na tarce kwaśnych jabłek
100 g twarożku lub ricotty
łyżka miodu
łyżka soku z cytryny
łyżka rozdrobnionych migdałów
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta cynamonu
1/2 łyżeczki soli
olej lub masło klarowane do smażenia

Placki z jabłkami i twarożkiem - przygotowanie

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczypta soli. Żółtka mieszamy z pozostałymi składnikami i dodajemy pianę do masy, delikatnie mieszamy.

Smażymy placuszki. Podajemy z syropem, śmietaną, jogurtem, owocami lub posypujemy tylko cukrem wymieszanym z cynamonem.

Placki z jabłkami i twarożkiem, z sosem jagodowymPlacki z jabłkami i twarożkiem, z sosem jagodowym shutterstock

Placki z jabłkami i twarożkiem warto podać z sosem jagodowym: garść jagód wsypujemy do rondelka, wsypujemy łyżkę cukru i chwilę podgrzewamy, aż owoce puszcza sok. Od razu polewamy nim placki.