Jagodzianki

Na 16 sztuk
Przygotowanie: 60 minut
Oczekiwanie: 10 plus 30 plus 15 minut

Jagodzianki - składniki

500 g mąki
40 g drożdży
250 ml ciepłego mleka
2 łyżki cukru
jajko
szczypta soli
50 g masła
500 g jagód
2-3 łyżki cukru pudru
łyżeczka pasty waniliowej
jajko do posmarowania bułek
Kruszonka:
150 g mąki
100 g cukru pudru
100 g masła
żółtko

Jagodzianki - przygotowanie

Mąkę przesiewamy do miski lub blendera, pośrodku robimy dołek i wkruszamy do niego drożdże. Wlewamy trochę ciepłego mleka, lekko mieszamy drożdże z mlekiem i odrobiną mąki z brzegów miski. Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować.

Masło roztapiamy rondelku, odstawiamy na chwile, by nie było bardzo gorące.

Resztę mleka mieszamy z cukrem, roztrzepanym jajkiem, solą i roztopionym masłem. Wlewamy do mąki, wyrabiamy gładkie ciasto - ręcznie lub w blenderze. Będzie gotowe, kiedy przestanie się kleić do rąk. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut - objętość ciasta powinna się podwoić Ciasto możemy też odstawić na noc do lodówki, jeśli chcemy je przygotować na śniadania (w tym wypadku rano wyjmujemy z lodówki miskę z ciastem i czekamy godzinę, by było trochę cieplejsze.  

Oczyszczone jagody delikatnie mieszamy z cukrem pudrem i pastą waniliową. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Ciasto znów zagniatamy, dzielimy na 16 kawałków. Na blat wysypujemy odrobinę mąki, na nim cienko rozwałkowujemy ciasto na podłużne placki (dłonie muszą być suche, nie podsypujemy za dużo mąki - lepiej włożyć do mąki czubki placów), pośrodku kładziemy 2-3 łyżki jagód. Ciasto dokładnie zlepiamy (jak pierogi), możemy dla pewności złożyć do środka dłuższe boki (ok. 2 cm). Zlepieniem do dołu układamy jagodzianki na blasze. Zostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. 

Na kruszonkę na blat wysypujemy mąkę, cukier, na to kładziemy zimne masło. Siekamy składniki nożem, dodajemy żółtko i rozgniatamy na drobne grudki. Jagodzianki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy jagodzianki. Jagodzianki wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut.

JagodziankiJagodzianki shutterstock