Jagodzianki

Na 16 sztuk
Przygotowanie: 60 minut
Oczekiwanie: 10 plus 30 plus 15 minut

Jagodzianki – składniki:

  • 500 g mąki
  • 40 g drożdży
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 2 łyżki cukru
  • jajko (w temperaturze pokojowej)
  • szczypta soli
  • 50 g masła
  • 500 g jagód
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • łyżeczka pasty waniliowej
  • jajko do posmarowania bułek

Na kruszonkę:

  • 150 g mąki
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • żółtko

Jak zrobić jagodzianki:

1. Mąkę przesiewamy do miski lub blendera, pośrodku robimy dołek i wkruszamy do niego drożdże. Wlewamy trochę ciepłego mleka, lekko mieszamy drożdże z mlekiem i odrobiną mąki z brzegów miski. Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować.

2. Masło roztapiamy rondelku, odstawiamy na chwilę, by nie było bardzo gorące.

3. Resztę mleka mieszamy z cukrem, roztrzepanym jajkiem, solą i roztopionym masłem. Wlewamy do mąki, wyrabiamy gładkie ciasto – ręcznie lub w blenderze. Będzie gotowe, kiedy przestanie się kleić do rąk. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut – objętość ciasta powinna się podwoić. Ciasto możemy też odstawić na noc do lodówki, jeśli chcemy je przygotować na śniadanie (w tym wypadku rano wyjmujemy z lodówki miskę z ciastem i czekamy godzinę, by było trochę cieplejsze).  

4. Oczyszczone jagody delikatnie mieszamy z cukrem pudrem i pastą waniliową. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

5. Ciasto znów zagniatamy, dzielimy na 16 kawałków. Na blat wysypujemy odrobinę mąki, na nim cienko rozwałkowujemy ciasto na podłużne placki (dłonie muszą być suche, nie podsypujemy za dużo mąki – lepiej włożyć do mąki czubki placów), pośrodku kładziemy 2-3 łyżki jagód. Ciasto dokładnie zlepiamy (jak pierogi), możemy dla pewności złożyć do środka dłuższe boki (ok. 2 cm). Zlepieniem do dołu układamy jagodzianki na blasze. Zostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.

6. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. 

7. Na kruszonkę: na blat wysypujemy mąkę, cukier, na to kładziemy zimne masło. Siekamy składniki nożem, dodajemy żółtko i rozgniatamy na drobne grudki. Jagodzianki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut.