Pomidory z arbuzem i sosem z rukwi wodnej
Sałatka z pomidorów i arbuza z sosem z rukwi fot. Katarzyna Bartoszewska
Dla 2 osób
Przygotowanie: 30 minut
Pomidory z arbuzem i sosem z rukwi wodnej - składniki
50 ml i 2 łyżki oliwy
100 g rukwi wodnej
pół pęczka bazylii
4 pomidory malinowe
150 g arbuza (obranego i bez pestek)
20 g orzeszków piniowych
łyżeczka skórki otartej z cytryny
sól, pieprz
150 g startego parmezanu
Pomidory z arbuzem i sosem z rukwi wodnej - przygotowanie
Do rondelka wlewamy 50 ml oliwy i 100 ml wody, wkładamy listki rukwi wodnej i bazylię. Mieszając, doprowadzamy do wrzenia. Studzimy, blendujemy (ew. przecieramy przez sito). Sos wkładamy do lodówki.
Pomidory sparzamy, obieramy, kroimy na nieduże kawałki. Tak samo kroimy arbuz. Na łyżce oliwy smażymy orzeszki piniowe, osączamy z tłuszczu. Pomidory mieszamy z arbuzem, skórką cytrynową, orzeszkami piniowymi i pozostałą łyżką oliwy. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Parmezan wysypujemy cienką warstwą na wyłożoną pergaminem blaszkę, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 st., pieczemy 5-6 minut. Nożem kroimy na kawałki, studzimy. Sałatkę podajemy sosem z rukwi wodnej, dekorujemy parmezanem.
Sałatka pomidorowa z papryką i granatem
Dania z pomidorów Małgorzata Dzięgielewska
Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 40 minut
Sałatka pomidorowa z papryką i granatem - składniki
1-1,2 kg pomidorów różnych odmian i kolorów (np. śliwkowe, cherry, malinowe, bawole serce)
duża papryka (żółta albo czerwona), pokrojona w półcentymetrową kostkę
nieduża czerwona cebula, posiekana
2 zmiażdżone ząbki czosnku
1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
2 łyżki octu winnego (białego lub czerwonego)
1-2 łyżki płynnego miodu
60 ml dobrej oliwy + trochę do polania gotowej sałatki
ziarenka z 1 owocu granatu
łyżka świeżych listków oregano
sól, pieprz
Sałatka pomidorowa z papryką i granatem - przygotowanie
Kroimy pomidory: okrągłe odmiany w plastry, podłużne w ćwiartki, pomidorki cherry na połówki lub pozostawiamy w całości. Łączymy pomidory z papryką i cebulą w dużej misce.
Robimy sos: czosnek i ziele mieszamy z octem, miodem, oliwą, solimy do smaku. Polewamy składniki sałatki, pozostawiając trochę sosu, mieszamy. Odstawiamy na 20-30 minut aby smaki się przegryzły, następnie przekładamy pomidory, paprykę i cebulę na półmisek, polewając wszystko pozostałym sosem. Posypujemy ziarenkami granatu i oregano, solimy, pieprzymy. Przed podaniem dodatkowo skrapiamy oliwą.
Sałatka z pomidorów z zielonym groszkiem
Sałatka z pomidorów z zielonym groszkiem Fot. Małgorzata Napiórkowska-Kubicka
Dla 2-4 osób
Przygotowanie: 10 minut
Sałatka z pomidorów z zielonym groszkiem - składniki
kilka pomidorów o różnych kształtach i kolorach
pęczek fioletowej bazylii
ok. 500 g zielonego groszku (waga przed wyłuskaniem, poza sezonem może być mrożony)
kilka cebulek perłowych lub szalotka
oliwa extra virgin (tu: aromatyzowana świeżą miętą)
ser pleśniowy dobrej jakości (opcjonalnie)
Sałatka z pomidorów z zielonym groszkiem - przygotowanie
Wyłuskujemy zielony groszek. Kroimy pomidory w cząstki o różnym kształcie (na przykład na plasterki i ósemki lub w małe kawałki). W dużej misce delikatnie mieszamy pomidory, listki bazylii porwane na małe kawałki i posiekane cebulki wraz z oliwą. Wierzch sałatki posypujemy zielonym groszkiem. Podajemy z ulubionym serem.
Sałatka z pomidorów, fety i brzoskwiń
Sałatka z pomidorów, fety i brzoskwiń Fot. BBS
Dla 2-4 osób
Przygotowanie: 15 minut
Sałatka z pomidorów, fety i brzoskwiń - składniki
4 duże pomidory
2 brzoskwinie
1/2 łyżeczki kuminu
sok z 1 cytryny
2-3 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
8 listków świeżej mięty
100 g sera feta
sól, pieprz
Sałatka z pomidorów, fety i brzoskwiń - przygotowania
Z pomidorów i brzoskwiń usuwamy skórkę i pestki, a następnie kroimy je na kawałki. Ziarna kuminu prażymy na suchej patelni, aż zaczną wydzielać silny aromat. Po uprażeniu miażdżymy je w moździerzu i posypujemy nimi brzoskwinie oraz pomidory. Sok z cytryny mieszamy z oliwą, zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzem, powstałym sosem skrapiamy sałatkę. Posypujemy ją obficie pokruszoną fetą i dekorujemy listkami mięty.
Sałatka z awokado i pieczonych pomidorów
Sałatka z awokado i pieczonych pomidorów Fot. Małgorzata Dzięgielewska
Dla 2-3 osób
Przygotowanie: 20 minut + czas pieczenia pomidorów
Sałatka z awokado i pieczonych pomidorów - składniki
bardzo duży pomidor lub dwa nieco mniejsze (bawole serce, malinowe; ok. 400-500 g)
oliwa
sól
łyżka masła
3 grube kromki żytniego chleba na zakwasie
ząbek czosnku
dojrzałe awokado
kulka mozzarelli (najlepiej bawolej)
kilka listków bazylii
cytryna
Sałatka z awokado i pieczonych pomidorów - przygotowanie
Rozgrzewamy piekarnik do 160 st. Pomidora (pomidory) kroimy w półcentymetrowe plastry, układamy na blasze wyściełanej pergaminem, skrapiamy oliwą, solimy. Pieczemy ok. godziny. Plastry pomidorów powinny się lekko skarmelizować. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na blasze, aby zupełnie wystygły.
Topimy masło na dużej patelni, wkładamy kromki chleba i podsmażamy je z obu stron (po 3-4 minuty) - masło nie może być za mocno rozgrzane, chodzi o to, aby chleb częściowo je wchłonął, będzie smaczniejszy. Grzanki zdejmujemy z patelni i nacieramy czosnkiem. Awokado obieramy, kroimy w plasterki, układamy na półmisku. Mozzarellę rwiemy na kawałki, kładziemy na awokado, obkładamy pieczonymi pomidorami, dekorujemy bazylią. Skrapiamy cytryną i odrobiną oliwy, lekko solimy. Podajemy z grzankami.
Sałatka z fasolką szparagową z zalewy, z pieczonymi pomidorami i fetą
Sałatka z kwaszoną fasolką szparagową, pomidorkami i fetą Fot. Shutterstock
Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut
Sałatka z fasolką i z pieczonymi pomidorami - składniki
200 g pomidorków koktajlowych
oliwa
sól, pieprz
400 g fasolki szparagowej z zalewy (przepis poniżej)
100 g fety
garść czarnych oliwek
nataka
Sałatka z fasolką i z pieczonymi pomidorami - przygotowanie
Pomidorki myjemy, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Układamy w żaroodpornym naczyniu i pieczemy 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Fasolkę odsączamy z zalewy, wykładamy na talerze, dekorujemy pomidorkami, oliwkami, pokruszoną fetą, polewamy 3 łyżkami oliwy, Doprawiamy solą, pieprzem i posypujemy natką.
Jak zrobić domową fasolkę szparagową w zalewie koperkowej
Na 6-8 słoików o poj. 250 ml, przygotowanie: 60 minut, oczekiwanie: 5 dni
Potrzebne będą:
2 kg fasolki szparagowej
4-5 ząbków czosnku
5 kopiastych łyżek soli kamiennej
2 łyżeczki cukru (opcjonalnie)
pęczek koperku
ziele angielskie
pieprz w ziarnach
liście laurowe
2 łyżeczki startera – soku z kwaszonych ogórków, kiszonej kapusty (opcjonalnie)
Fasolkę szparagową myjemy, odcinamy końcówki, w razie potrzeby czyścimy z włókien (fasolkę możemy też pokroić na mniejsze kawałki). Czosnek obieramy, każdy ząbek kroimy wzdłuż na pół. W dużym garnku zagotowujemy wodę. Wkładamy fasolkę, gotujemy 5 minut, licząc od chwili ponownego zagotowania, odstawiamy, by trochę przestygła. Zagotowujemy zalewę z 5 litrów wody, soli i cukru (opcjonalnie), studzimy. Fasolkę nakładamy do wyparzonych słoików, przekładając koperkiem, kawałkami czosnku oraz pozostałymi przyprawami. Do słoików dodajemy po kilka kropli startera (opcjonalnie). Zakręcamy lub przykrywamy słoiki, np. talerzem (wszystkie elementy fermentujące muszą być przykryte wodą). Fasolka jest dobra po ok. 5 dniach.
Horiatiki - wiejska sałatka grecka
Horiatiki - wiejska sałatka grecka Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Dla 2-3 osób
Przygotowanie: 10 minut
Horiatiki - wiejska sałatka grecka - składniki
3 pomidory
ogórek
czerwona cebula
zielona papryka
15 sztuk czarnych oliwek
180 g sera feta
100 ml oliwy
2 łyżki octu winnego
natka
sól, pieprz
oregano, najlepiej greckie
Horiatiki - wiejska sałatka grecka - przygotowanie
Pomidory kroimy w grubą kostkę, obranego ogórka w półplasterki. Paprykę oczyszczamy i kroimy w kostkę o boku 5 mm. Dodajemy oliwki i pokrojoną natkę. Cebulę obieramy, kroimy w talarki i dodajemy do sałatki. Całość przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i oregano, skrapiamy oliwą i octem winnym. Na końcu dodajemy pokrojony w kostkę ser feta.
Sałatka amerykańska
Sałatka amerykańska z pomidorów i ogórków Fot. Paweł Kiszkiel / Agencja Wyborcza.pl
Dla 6-8 osób
Przygotowanie: 10 minut
Sałatka amerykańska - składniki
250 ml majonezu (zamiast majonezu może być gęsty jogurt zmieszany z kwaśną śmietaną)
350 ml maślanki
2 łyżki białego octu winnego
sól, pieprz
125 ml posiekanych listków szałwii
6 średnich ogórków oczyszczonych z nasion i pokrojonych na kawałki
8 pokrojonych w cząstki pomidorów
2 grubo poszatkowane główki sałaty lodowej
Sałatka amerykańska - przygotowanie
Mieszamy majonez (lub jogurt i śmietanę) z maślanką i octem, przyprawiamy i dodajemy szałwię. Pozostałe składniki przekładamy do miski, polewamy dressingiem i lekko mieszamy.