Promocje w Biedronce - kurki

W Biedronce do soboty (17.07) za 200 g kurek zapłacimy 8,99 zł. 

Makaron z sosem kurkowym i serem

Makaron z kurkami i brukselkąMakaron z kurkami i brukselką fot. Dar1930 / shutterstock.com

Dla 4 osób
Przygotowanie: 25 minut

Makaron z sosem kurkowym i serem - składniki

2 łyżki oliwy
sól, pieprz 
230 g oczyszczonych kurek
cebula
2 ząbki czosnku
kilka gałązek oregano
60 g masła
sok z cytryny 
120 ml bulionu warzywnego
450 g makaronu
60 g startego parmezanu

Makaron z sosem kurkowym i serem - przygotowanie

Kurki smażymy na oliwie, jakieś 5 minut. Wrzucamy posiekaną cebulę, czosnek i listki oregano. Smażymy, aż cebula zmięknie. Dodajemy masło, sok z cytryny i bulion. Odparowujemy 2 minuty.

Makaron gotujemy al dente, odcedzamy, zostawiając odrobinę wody z gotowania. Makaron, wodę i połowę parmezanu dodajemy do sosu kurkowego. Podgrzewamy przez minutę na mocnym ogniu. Mieszamy z podsmażonymi listkami brukselki i podajemy, posypując danie resztą parmezanu.

Promocje w Lidlu - sandacz

Serię tanich produktów do soboty (17.07) oferuje Lidl. Do najciekawszych promocji należą filety sandacza ze skórą za 4,69 zł za 100 gramów.

Sandacz pieczony w porach

Makaron z kurkami i brukselkąFot. Kuba Mount / AGENCJA GAZETA

Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut

Sandacz pieczony w porach - składniki

1 kg filetów sandacza
sól i pieprz
2 limonki
4 małe pory
liście z kilku gałązek mięty
2 jajka
oliwa i masło do smażenia

Sandacz pieczony w porach - przygotowanie

Filet płuczemy i kroimy na kawałki.  Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z limonki i oliwą.

Pory kroimy w cienkie plasterki i łączymy z drobno posiekaną miętą. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z limonki. Jajka gotujemy na lekko twardo (5 minut), oddzielamy żółtko od białka i kroimy białko w drobną kostkę, obsmażamy je na maśle z oliwą i łączymy z porami.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 st.

Duży kawałek papieru do pieczenia smarujemy masłem, układamy na nim pory, białka i żółtka, a na wierzchu - kawałki ryby. Zaginamy boki pergaminu i wkładamy pakiet do piekarnika. Pieczemy 15 minut. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami lub ryżem.

Promocje w Kauflandzie - mięso indyka

W Kauflandzie w sobotę (17.07) kupimy m.in. mięso indyka z 30-proc. rabatem. 

Pulpety z indyka

Pulpety z indyka gotowe w pół godzinyPulpety z indyka gotowe w pół godziny shutterstock.com

Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut

Pulpety z indyka - składniki

500 g mielonego mięsa indyka
jajko
60 g tartej bułki
sól, pieprz
cebula
ząbek czosnku
posiekana natka
500 ml bulionu drobiowego
2 łyżki śmietany
łyżka mąki

Pulpety z indyka - przygotowanie

Do mielonego mięsa dodajemy jajko i tartą bułkę, doprawiamy solą i pieprzem. Masę dokładnie mieszamy. W niewielkim garnku zagotowujemy bulion. Do gotującego się wywaru dodajemy posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i łyżkę posiekanej natki.

Zwilżonymi zimną wodą dłońmi formujemy niewielkie pulpety i wkładamy je do gotującego się bulionu. Gotujemy na małym ogniu 15-20 minut. Śmietanę mieszamy z mąką i zaprawiamy nią wywar, cały czas mieszając. Zagotowujemy. Na koniec dodajemy posiekaną natkę.

Promocje w Auchan - jogurt

Do Auchan do środy (14.07) warto się wybrać po produkty własne marketu, np. jogurt naturalny za 1,19 zł. 

Koktajl jogurtowy z ogórkiem, awokado i żurawiną

Koktajl jogurtowy z ogórkiem awokado i żurawinąKoktajl jogurtowy z ogórkiem awokado i żurawiną Martina Urban

Dla 2 osób
Przygotowanie: ok. 10 minut
Chłodzenie: 30 minut

Koktajl jogurtowy  - składniki

mały jędrny ogórek
dojrzałe awokado
250 ml jogurtu
limonka
mała zielona papryczka chili
4 łodyżki kolendry
sól, pieprz
Dekoracja:
2 długie plastry ogórka-węża
5-10 suszonych żurawin amerykańskich (lub świeżych żurawin)

Koktajl jogurtowy z ogórkiem, awokado i żurawiną - przygotowanie

Ogórka obieramy, kroimy wzdłuż na pół (usuwamy nasiona, jeśli ogórek jest duży i wodnisty, mały i jędrny zostawiamy), kroimy w plastry. Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę i wyjmujemy łyżeczką miąższ. Ogórek, awokado i jogurt miksujemy w blenderze.

Limonkę myjemy i ścieramy z niej skórkę. Wyciskamy sok. Papryczkę chilli siekamy. Kolendrę siekamy, kilka listków odkładamy do dekoracji. Skórkę z limonki, chilli i kolendrę dodajemy do musu w blenderze i wszystko jeszcze raz miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem, chłodzimy w lodówce ok. 30 minut.

Ogórek do przybrania kroimy w cienkie plastry. Nadziewamy na drewniana szpadkę razem z żurawiną. Schłodzony koktajl mieszamy i rozlewamy do szklanek. Podajemy z przybraniem.