Placki z cukinii z sosem jogurtowo-ziołowym
Dla 2-4 osób
Przygotowanie: 30 minut
Placki z cukinii z sosem jogurtowo-ziołowym - składniki
2 żółtka
duża cukinia
zmiażdżony ząbek czosnku
2 łyżki mąki
olej do smażenia
sól, pieprz
Sos:
100 g gęstego jogurtu
łyżka posiekanych świeżych ziół (tymianek, natka, mięta, kolendra, szczypiorek)
Placki z cukinii z sosem jogurtowo-ziołowym - przygotowanie
Żółtka roztrzepujemy widelcem. Cukinię myjemy, obcinamy końce, nie obieramy. Ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jeśli pojawi się sok, odlewamy go lub usuwamy papierowym ręcznikiem.
Cukinię mieszamy z żółtkami, czosnkiem, szczyptą soli i pieprzu oraz mąką. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.
Patelnię z nieprzywierającą powłoką polewamy odrobiną oleju, na gorący nakładamy łyżką małe, grube placuszki. Podajemy gorące, osobno podajemy w miseczce jogurt z ziołami.
Placki z cukinii i selera
Dla 2-4 osób
Przygotowanie: 30 minut
Placki z cukinii i selera - składniki
połowa dużej cukinii
duży seler
2 średnie ziemniaki
2 jajka
1/4 łyżeczki curry
sól, pieprz
olej rzepakowy
6 pomidory
garść rukoli
Sos czosnkowy:
3 łyżki majonezu
6 łyżek jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
Placki z cukinii i selera - przygotowanie
Seler, cukinię i ziemniaki dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do masy wbijamy 2 jajka i doprawiamy solą, pieprzem i 1/4 łyżeczki curry. Mieszamy składniki dokładnie.
Na teflonowej patelni przykrywamy dno olejem rzepakowym i smażymy placki do uzyskania złotego koloru. Następnie przekładamy placek na drugą stronę. Można też placki upiec w piekarniku rozgrzanym do 200 st, wtedy placki rozkładamy na blasze przykrytej posmarowanym oliwą papierze do pieczenia.
Na talerzu układamy rukolę, na nią kładziemy odsączone z tłuszczu placki, a na nie przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Serwujemy z sosem czosnkowym.
Bułgarski placek z cukinii
Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 40 minut
Bułgarski placek z cukinii - składniki
4 średnie cukinie
250 g pokruszonej fety
2 pomidory (lub 1 czerwona papryka) pokrojone w kostkę
3 jajka
5 łyżek kaszy manny
dużo zielonego (natka pietruszki, koperek)
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
pieprz
Sos czosnkowy:
jogurt naturalny
koperek
czosnek przeciśnięty przez praskę
pieprz
Bułgarski placek z cukinii - przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 180 st. Cukinię myjemy i ścieramy na tarce, dobrze odciskamy z wody. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy.
Masę przekładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem, tak by warstwa nie była grubsza niż 3 cm. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy do chwili, aż się zarumieni wierzch (ok. 30 minut). Podajemy na ciepło lub zimno. Najlepiej smakuje z sosem jogurtowo-czosnkowym.
Tarta z cukinią
Na okrągłą formę
Przygotowanie: 40 minut + czas przygotowania ciasta 45 minut
Tarta z cukinią - składniki
Ciasto:
250 g mąki pszennej
szczypta soli
1/2 kostki (125 g) schłodzonego masła
50 g tartego parmezanu
jajko
Farsz:
2 duże cukinie
łyżka soli
50 g masła
pęczek dymki
150 ml kremówki śmietany
3 jajka
sól, pieprz
pęczek szczypiorku
Tarta z cukinią - przygotowanie
Na ciasto: składniki posiekaj i szybko zagnieć. Rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy, formując koło trochę większe niż średnica formy. Ciastem wyłóż dno i boki formy, odetnij zwisające resztki ciasta. Spód nakłuj widelcem i wstaw na 30 minut do lodówki. Piecz około 15 minut w temperaturze 180 st.
Kawałek cukinii (ok. 1/5) kroimy w cienkie talarki. Pozostałą cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach, przekładamy na sitko i solimy. Po 20 minutach płuczemy zimną wodą, aby usunąć nadmiar soli, i odciskamy.
Na patelni roztapiamy masło, dodajemy pokrojoną dymkę, smażymy, aż zmięknie. Wtedy dodajemy cukinię, dusimy na średnim ogniu bez pokrywki ok. 5 minut, aby cały sok odparował. Odstawiamy do ostygnięcia.
Śmietanę ubijamy z jajkami, solą, pieprzem i posiekanym szczypiorkiem. Farsz z cukinii rozkładamy na podpieczonym cieście, zalewamy masą jajeczną, na górze układamy plasterki cukinii. Tartę wkładamy do rozgrzanego do 180 i pieczemy na ok. 30 minut. Tarta smakuje równie dobrze na ciepło, jak i na zimno.
Frittata z cukinią i kozim serem
Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 25 minut
Frittata z cukinią i kozim serem - składniki
2 łyżki oliwy
4 jajka
400 g ugotowanych i pokrojonych w kostkę ziemniaków
4 cebulki dymki
nieduża, pokrojona w kostkę i zblanszowana cukinia
garść grubo pokrojonych listków mięty
50 g startego lub pokruszonego twardego sera koziego
sól, pieprz
Frittata z cukinią i kozim serem - przygotowanie
Włączamy grill w piekarniku. Rozgrzewamy oliwę na takiej patelni, którą będzie można wstawić do piekarnika (nie może mieć plastikowej rączki). Wkładamy ziemniaki, smażymy na złoto, delikatnie mieszając (ok. 5 minut).
Roztrzepujemy jajka i mieszamy je z posiekanymi dymkami, cukinią, serem i miętą; przyprawiamy solą i pieprzem. Masę wlewamy na patelnię i szybko mieszamy, tak aby podsmażone ziemniaki równo rozłożyły się w omlecie. Smażymy 5 minut na małym ogniu. Potem wstawiamy patelnię do piekarnika pod rozgrzany grill i czekamy, aż wierzch ładnie się przyrumieni.
Patelnię z gotową frittatą przykrywamy dużym talerzem i odwracamy. Zdejmujemy patelnię, dzięki czemu frittata wyląduje na talerzu spodem do góry. Można jeść ją od razu, ale jest smaczna także na zimno. Jeśli chcemy zabrać ją np. na piknik, trzeba po ostudzeniu pokroić frittatę na kawałki i każdy zapakować oddzielnie w folię aluminiową.
Pizza z cukinią i rukolą
Dla 2-4 osób
Przygotowanie: 30 minut + czas zrobienia ciasta ok. 2 godzin
Pizza z cukinią i rukolą - składniki
Ciasto:
20 g świeżych drożdży
350 g mąki
szczypta soli
3 łyżki oliwy
Na wierzch:
2 średnie cukinie
100-125 g (1 opakowanie) mozzarelli
mały słoiczek (120-150 g) bazyliowego pesto
50 g orzeszków piniowych
łyżka miodu
2-3 garście rukoli
sól, pieprz
Pizza z cukinią i rukolą - przygotowanie
W misce mieszamy drożdże z łyżką mąki oraz 2-3 łyżkami ciepłej wody (rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany) i pozostawiamy na 15 minut. Do większej miski wsypujemy resztę mąki i sól, wlewamy niepełną szklankę letniej wody, oliwę i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż zacznie odchodzić od ręki. Formujemy kulę, wkładamy ją do miski, przykrywamy ściereczką i czekamy, aż ciasto zwiększy swoją objętość dwukrotnie.
Cukinię i odsączoną mozzarellę kroimy w cienkie plastry. Ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek, układamy na wyściełanej pergaminem blasze. Smarujemy pesto, układamy mozzarellę i cukinię, posypujemy orzeszkami piniowymi. Pieczemy 15 minut w 220 st. Kiedy ciasto się zarumieni, wyjmujemy pizzę z piekarnika. Skrapiamy miodem, na wierzchu układamy rukolę. Możemy oprószyć solą i pieprzem.