Frappé nazywane jest narodowym napojem współczesnej Grecji. Na potęga zaczęto ja tam pić w 1979 roku. Podobnie, jak internetowy hit Dalgona Coffee, do zrobienia tej kawy tradycyjnie także używa się  kawy rozpuszczalnej. Grecy przygotowują trzy rodzaje frappé: glykós (słodki – dwie łyżeczki kawy i cztery  łyżeczki cukru), métrios (średnio słodka – dwie łyżeczki kawy i dwie łyżeczki cukru) i skétos (gorzka – dwie łyżeczki kawy).

Grecka kawa frappé

dla 1 osoby

czas przygotowania 5 minut

Grecka kawa frappé - składniki

kawa *(proporcje według upodobań

cukier (proporcje według upodobań)

woda

lód 

mleko opcjonalnie

Grecka kawa frappé - przygotowanie

Kawę i cukier wrzucamy do szejkera. Dolewamy 1/4 objętości zimnej wody. Potrząsamy szejkerem przez 15-20 sekund. Kawę przelewamy do wysokiej szklanki i uzupełniamy wodą (ok 100 ml). Jeśli lubimy dodajemy mleko (ok 60 ml). dodajemy lód i serwujemy. 

Przepis: Agata Piasecka

Dalgona Coffee

Dla 4 osób

Przygotowanie: 10 minut

Dalgona Coffee. Przepis na deserową kawę, która podbiła internetDalgona Coffee. Przepis na deserową kawę, która podbiła internet Shutterstock

Dalgona Coffee - składniki

4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

4 łyżeczki cukru

50 ml wrzącej wody

5 kostek lodu

180 ml mleka krowiego lub roślinnego

Dalgona Coffee - przygotowanie

Do wysokiego naczynia wsypujemy kawę i cukier i zalewamy je wrzątkiem. Ubijamy za pomocą blendera ręcznego do uzyskania puszystej pianki. Do filiżanki wkładamy kostkę lub parę kostek lodu. Dolewamy mleko do ¾ objętości. Na wierzch kładziemy kawową piankę. Podajemy od razu. 

 Przepis: Agata Piasecka

Kawa mrożona w kostkach z nutą cynamonu i kardamonu

dla 2 osób

czas przygotowania: 2 minuty, czas oczekiwania: 12 godzin

Kawa mrożona w kostkach z nutą cynamonu i kardamonuKawa mrożona w kostkach z nutą cynamonu i kardamonu P.Jola1.5

Kawa mrożona w kostkach z nutą cynamonu i kardamonu - składniki

3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 

3 łyżeczki cukru

500 ml wrzącej wody

1 ziarno kardamonu

kora cynamonowa

woreczek do lodu

mleko 3,5 %

Kawa mrożona w kostkach z nutą cynamonu i kardamonu - przygotowanie

Do żaroodpornego naczynia wsypujemy 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, dodajemy 3 łyżeczki cukru, zalewamy 500 ml wrzącej wody. Doprawiamy ziarnem kardamonu roztartym w moździerzu i szczyptą świeżo startej kory cynamonowej. Tak przygotowaną kawę studzimy, następnie wlewamy ostrożnie do woreczka do lodów. Zamrażamy. Gdy kostki kawy są gotowe, wsypujemy je do szklanki i zalewamy zimnym mlekiem.  Pycha!

Przepis: blog Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię