Frappé nazywane jest narodowym napojem współczesnej Grecji. Na potęga zaczęto ja tam pić w 1979 roku. Podobnie, jak internetowy hit Dalgona Coffee, do zrobienia tej kawy tradycyjnie także używa się kawy rozpuszczalnej. Grecy przygotowują trzy rodzaje frappé: glykós (słodki – dwie łyżeczki kawy i cztery łyżeczki cukru), métrios (średnio słodka – dwie łyżeczki kawy i dwie łyżeczki cukru) i skétos (gorzka – dwie łyżeczki kawy).
Grecka kawa frappé
dla 1 osoby
czas przygotowania 5 minut
Grecka kawa frappé - składniki
kawa *(proporcje według upodobań
cukier (proporcje według upodobań)
woda
lód
mleko opcjonalnie
Grecka kawa frappé - przygotowanie
Kawę i cukier wrzucamy do szejkera. Dolewamy 1/4 objętości zimnej wody. Potrząsamy szejkerem przez 15-20 sekund. Kawę przelewamy do wysokiej szklanki i uzupełniamy wodą (ok 100 ml). Jeśli lubimy dodajemy mleko (ok 60 ml). dodajemy lód i serwujemy.
Przepis: Agata Piasecka
Dalgona Coffee
Dla 4 osób
Przygotowanie: 10 minut
Dalgona Coffee - składniki
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
4 łyżeczki cukru
50 ml wrzącej wody
5 kostek lodu
180 ml mleka krowiego lub roślinnego
Dalgona Coffee - przygotowanie
Do wysokiego naczynia wsypujemy kawę i cukier i zalewamy je wrzątkiem. Ubijamy za pomocą blendera ręcznego do uzyskania puszystej pianki. Do filiżanki wkładamy kostkę lub parę kostek lodu. Dolewamy mleko do ¾ objętości. Na wierzch kładziemy kawową piankę. Podajemy od razu.
Przepis: Agata Piasecka
Kawa mrożona w kostkach z nutą cynamonu i kardamonu
dla 2 osób
czas przygotowania: 2 minuty, czas oczekiwania: 12 godzin
Kawa mrożona w kostkach z nutą cynamonu i kardamonu - składniki
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
3 łyżeczki cukru
500 ml wrzącej wody
1 ziarno kardamonu
kora cynamonowa
woreczek do lodu
mleko 3,5 %
Kawa mrożona w kostkach z nutą cynamonu i kardamonu - przygotowanie
Do żaroodpornego naczynia wsypujemy 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, dodajemy 3 łyżeczki cukru, zalewamy 500 ml wrzącej wody. Doprawiamy ziarnem kardamonu roztartym w moździerzu i szczyptą świeżo startej kory cynamonowej. Tak przygotowaną kawę studzimy, następnie wlewamy ostrożnie do woreczka do lodów. Zamrażamy. Gdy kostki kawy są gotowe, wsypujemy je do szklanki i zalewamy zimnym mlekiem. Pycha!