Serniczki limonkowe

Serniczki limonkoweSerniczki limonkowe shutterstock

Dla 4 osób
Przygotowanie:

Serniczki limonkowe - składniki

15 minut 
200 g pełnoziarnistych herbatników 
Masa serowa: 
sok z 2 limonek 
5 g żelatyny (można zastąpić pektynami lub agar-agar)
800 g twarogu na sernik 
300 g kwaśnej śmietany 
szczypta soli 
skórka otarta z limonki 
100 g cukru 

Serniczki limonkowe - przygotowanie

Na spód herbatniki kruszymy i wsypujemy do szklanek. 

Do rondelka wlewamy sok z limonki, wrzucamy żelatynę mieszamy, kilkanaście sekund podgrzewamy na małym, mieszając. Odstawiamy do ostygnięcia. 

Do blendera wkładamy twaróg, śmietanę, sól i miksujemy, aby masa stała się puszysta. Dodajemy połowę skórki otartej z limonki, cukier, miksujemy. Jeśli masa jest za mało słodka, dodajemy jeszcze trochę cukru. Miksujemy i powoli wlewamy rozpuszczoną w soku żelatynę, miksujemy około 5 minut, aż masa będzie lepiąca. 

Masę nakładamy do szklanek z pokruszonymi herbatnikami, posypujemy resztą skórki otartej z limonki. Wstawiamy do zamrażalnika na 2 godzin (lub lodówki, ale wtedy na 4 godziny). Wyjmujemy około 15 minut przed podaniem. 

Serniczki

SerniczekSerniczek Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut

Serniczki - składniki

3 l tłustego mleka
500 ml śmietany 18-proc.
6 jajek
100 g cukru pudru
200 g masła
Dodatki:
sok z cytryny
kakao
bakalie
koniak
2 galaretki rozpuszczone w 1/2 ilości wody podanej w przepisie
owoce do dekoracji

Serniczki - przygotowanie

Do wrzącego mleka wlewamy, stale mieszając, śmietanę zmiksowaną z jajkami. Gotujemy, mieszając, aż mleko się zwarzy. Zdejmujemy z ognia, wstawiamy garnek do zimnej wody i czekamy, aż wszystko ostygnie.

Przekładamy powstały serek na drobne sitko i czekamy, aż ścieknie serwatka. Gdy serek będzie gęsty i zupełnie zimny, miksujemy go z masłem i cukrem, dzielimy na 2-3 części. Jedną część pozostawiamy bez dodatków, do drugiej możemy wlać sok cytrynowy, trzecią zabarwić kakao, a kto lubi, niech doda bakalie albo alkohol. Układamy na przemian jasne i ciemne warstwy masy w szklaneczkach, zalewamy gęstniejącą galaretką, dekorujemy owocami.

Sernik na zimno z morelami

Sernik z morelami, polany czekoladąSernik z morelami, polany czekoladą shutterstock

Na tortownicę ok. 20 cm 
Przygotowanie: 10 minut 
Chłodzenie: 30 plus 60 plus 60 minut

Sernik na zimno z morelami - składniki

Spód: 
herbatniki pełnoziarniste 
łyżeczka kakao 
30 g cukru 
szczypta soli 
100 g masła 
Masa serowa: 
kilka moreli 
500 g twarogu na sernik 
100 g cukru
łyżeczka pasty waniliowej 
Polewa:
100 g czekolady 
3-4 łyżki mleka 
tłuszcz do formy 

Sernik na zimno z morelami - przygotowanie

Formę natłuszczamy i wykładamy folią spożywczą. 

Na spód miksujemy razem herbatniki, kakao, cukier, sól i masło. Masę przekładamy do formy i równomiernie rozprowadzamy, wyrównując powierzchnię. Wstawiamy do zamrażalnika na 15 minut. 

Morele płuczemy, kroimy na małe kawałki. Na masę serową miksujemy w blenderze twaróg, cukier, wanilię, aż składniki się połączą. Mieszamy z pokrojonymi morelami. Masę przekładamy na zmrożony spód. Wstawiamy do zamrażalnika na godzinę. 

Do rondelka o grubym dnie wrzucamy połamana czekoladę, dodajemy mleko. Podgrzewamy na małym ogniu, mieszając, aż czekolada się rozpuści i połączy z mlekiem. Studzimy, mieszając. Polewą polewamy sernik i odstawiamy do zastygnięcia. Chłodzimy jeszcze godzinę i podajemy. Przechowujemy w lodówce lub zamrażalniku. 

Sernik z białą czekoladą bez pieczenia

Sernik bez pieczeniaSernik bez pieczenia shutterstock

Na tortownicę lub małą formę
Przygotowanie: 20 minut
Chłodzenie: 2 godz.

Sernik z białą czekoladą - składniki

175 g ciasteczek maślanych
50 g miękkiego masła
2 tabliczki białej czekolady
300 g twarożku kremowego 
200 g twarogu do serników
jagody, borówki

Sernik z białą czekoladą - przygotowanie

Ciasteczka miksujemy w blenderze i ucieramy z masłem na jednolitą masę. Wylepiamy nią dno i boki formy.

Mieszamy oba sery. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i ciepłą mieszamy z serami. Odstawiamy do ostygnięcia.

Owoce masy lub miksujemy na mus. Masę serową wykładamy na spód z ciasteczek, polewamy musem i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.