Frytki belgijskie
Składniki
duże i długie ziemniaki
olej z orzeszków ziemnych do głębokiego smażenia
sól
Frytki belgijskie - przygotowanie
Ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy i kroimy na dość grube frytki. Wrzucamy do miski z zimną wodą i zostawiamy na co najmniej pół godziny.
Olej w rondlu lub frytownicy rozgrzewamy do 140 st.
Ziemniaki odsączamy na sicie i przelewamy obficie zimną wodą, to wypłucze z nich skrobię. Wrzucamy ziemniaki porcjami do rozgrzanego oleju i smażymy mniej więcej 8 minut, aż frytki będą miękkie i białe.
Usmażone frytki rozkładamy pojedynczą warstwą na blasze, ruszcie lub półmisku i dajemy im odpocząć przez kwadrans.
Olej rozgrzewamy do 190 st. Porcjami smażymy frytki 2-3 minuty, aż będą chrupiące i złote. Odsączamy z oleju, wyrzucamy na papierowy ręcznik kuchenny, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu, po czym natychmiast wsypujemy do miski, solimy i podajemy.
Frytki z cukinii z dipem jogurtowym
Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut
Frytki z cukinii z dipem jogurtowym - składniki
4 cukinie
50 g parmezanu
100 g panko (grubej japońskiej panierki)
100 g mąki
2 jajka (tylko białka)
litr oleju
250 g jogurtu naturalnego
cytryna
łyżka oliwy
Frytki z cukinii z dipem jogurtowym - przygotowanie
Cukinie kroimy w grube frytki. W tym czasie olej rozgrzewamy do 160 st., a parmezan ścieramy i łączymy z panko. Frytki obtaczamy w mące, następnie w roztrzepanym białku, a na koniec w panko z parmezanem.
Smażymy, aż frytki będą złotobrązowe. Podajemy z dipem z jogurtu wymieszanego z sokiem z połowy cytryny, łyżką oliwy i otartą skórką cytrynową. Wierzch możemy posypać solą maldon.
Przepis: Grzegorz Łapanowski
Fish and chips
Dla 4 osób
Przygotowanie: 20 minut
Fish and chips - składniki
Ciasto:
300 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
sól
15 ml wody mineralnej
200 ml mleka
jajko
2 łyżki octu
Oraz:
1 kg filetów ryby (mintaj, dorsz)
5 dużych ziemniaków o zwięzłym miąższu
2 cytryny
olej do głębokiego smażenia
Fish and chips - przygotowanie
Na ciasto mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i 1/2 łyżeczki soli. W mące robimy wgłębienie.
Miksujemy wodę z mlekiem, jajkiem i octem. Powoli wlewamy mieszaninę do wgłębienia w mace. Drewnianą łyżką mieszamy, aż powstanie gładkie ciasto. Odstawiamy na 10 minut do napęcznienia.
Na frytki (chips) ziemniaki obieramy, kroimy w słupki. Wkładamy do miski z zimną wodą.
We frytkownicy lub szerokim rondlu z grubym dnem rozgrzewamy olej. Frytki osuszamy papierowym ręcznikiem i smażymy porcjami w oleju o temp. 150 st. (po 4 minuty). Wyjmujemy łyżką cedzakową i przekładamy na ruszt lub półmisek wyłożonym ręcznikiem papierowym.
Na ryby filety kroimy na kawałki, zanurzamy w cieście i wkładamy porcjami do oleju rozgrzanego do temp. 160 st. Smażymy po 4-5 minut, aż ciasto stanie się chrupiące i złociste. Osączamy z tłuszczu.
Frytki podsmażamy jeszcze raz, 1-2 minuty w temp. 180 st., aby nabrały złotego koloru. Podajemy z rybami i cytryną.
MYślałam, że jest to autorski pomysł mojej córki - sprzed kilkunastu lat,.
zapewne od córki