Frytki belgijskie

Prawdziwe belgijskie frytki
Prawdziwe belgijskie frytki Fot. Arkadiusz Ścichocki

Składniki

duże i długie ziemniaki
olej z orzeszków ziemnych do głębokiego smażenia
sól

Frytki belgijskie - przygotowanie

Ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy i kroimy na dość grube frytki. Wrzucamy do miski z zimną wodą i zostawiamy na co najmniej pół godziny.

Olej w rondlu lub frytownicy rozgrzewamy do 140 st.

Ziemniaki odsączamy na sicie i przelewamy obficie zimną wodą, to wypłucze z nich skrobię. Wrzucamy ziemniaki porcjami do rozgrzanego oleju i smażymy mniej więcej 8 minut, aż frytki będą miękkie i białe.

Usmażone frytki rozkładamy pojedynczą warstwą na blasze, ruszcie lub półmisku i dajemy im odpocząć przez kwadrans.

Olej rozgrzewamy do 190 st. Porcjami smażymy frytki 2-3 minuty, aż będą chrupiące i złote. Odsączamy z oleju, wyrzucamy na papierowy ręcznik kuchenny, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu, po czym natychmiast wsypujemy do miski, solimy i podajemy.

Frytki z cukinii z dipem jogurtowym

Frytki z cukinii z dipem jogurtowym
Frytki z cukinii z dipem jogurtowym Fot. Marcin Klaban

Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut

Frytki z cukinii z dipem jogurtowym - składniki

4 cukinie
50 g parmezanu
100 g panko (grubej japońskiej panierki)
100 g mąki
2 jajka (tylko białka)
litr oleju
250 g jogurtu naturalnego
cytryna
łyżka oliwy

Frytki z cukinii z dipem jogurtowym - przygotowanie

Cukinie kroimy w grube frytki. W tym czasie olej rozgrzewamy do 160 st., a parmezan ścieramy i łączymy z panko. Frytki obtaczamy w mące, następnie w roztrzepanym białku, a na koniec w panko z parmezanem.

Smażymy, aż frytki będą złotobrązowe. Podajemy z dipem z jogurtu wymieszanego z sokiem z połowy cytryny, łyżką oliwy i otartą skórką cytrynową. Wierzch możemy posypać solą maldon.

Przepis: Grzegorz Łapanowski

Fish and chips 

Fish and chips
Fish and chips Fot. Arkadiusz Ścichocki

Dla 4 osób
Przygotowanie: 20 minut

Fish and chips  - składniki

Ciasto:
300 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
sól
15 ml wody mineralnej
200 ml mleka
jajko
2 łyżki octu
Oraz:
1 kg filetów ryby (mintaj, dorsz)
5 dużych ziemniaków o zwięzłym miąższu
2 cytryny
olej do głębokiego smażenia

Fish and chips - przygotowanie

Na ciasto mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i 1/2 łyżeczki soli. W mące robimy wgłębienie.

Miksujemy wodę z mlekiem, jajkiem i octem. Powoli wlewamy mieszaninę do wgłębienia w mace. Drewnianą łyżką mieszamy, aż powstanie gładkie ciasto. Odstawiamy na 10 minut do napęcznienia.

Na frytki (chips) ziemniaki obieramy, kroimy w słupki. Wkładamy do miski z zimną wodą.

We frytkownicy lub szerokim rondlu z grubym dnem rozgrzewamy olej. Frytki osuszamy papierowym ręcznikiem i smażymy porcjami w oleju o temp. 150 st. (po 4 minuty). Wyjmujemy łyżką cedzakową i przekładamy na ruszt lub półmisek wyłożonym ręcznikiem papierowym.

Na ryby filety kroimy na kawałki, zanurzamy w cieście i wkładamy porcjami do oleju rozgrzanego do temp. 160 st. Smażymy po 4-5 minut, aż ciasto stanie się chrupiące i złociste. Osączamy z tłuszczu.

Frytki podsmażamy jeszcze raz, 1-2 minuty w temp. 180 st., aby nabrały złotego koloru. Podajemy z rybami i cytryną.