Sałatka grecka - Horiatiki 

Horiatiki - wiejska sałatka greckaHoriatiki - wiejska sałatka grecka Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Dla 4 osób
Przygotowanie: 15 minut

Sałatka grecka - składniki

3 pomidory
ogórek
czerwona cebula
zielona papryka
200 g czarnych oliwek
180 g fety
100 ml oliwy
2 łyżki octu winnego
natka
sól, pieprz, oregano

Sałatka grecka - przygotowanie

Pomidory kroimy w grubą kostkę, obranego ogórka w półplasterki. Paprykę płuczemy, kroimy w małą kostkę. Dodajemy oliwki i posiekaną natkę. Cebulę obieramy, kroimy w plasterki, dodajemy do sałatki. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Skrapiamy oliwą i octem winnym. Tuż przed podaniem dodajemy fetę.

Przepisy: Teo Vafidis

Fasolka po bretońsku - szybka wersja biwakowa

Fasolka po bretońskuFasolka po bretońsku Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 15 minut

Fasolka po bretońsku - składniki

250 g wędzonego boczku
300 g kiełbasy
500 g fasoli z puszki
3 łyżki koncentratu pomidorowego
liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
sól, świeżo mielony pieprz, łyżeczka cukru
łyżeczka majeranku
1-2 ząbki czosnku

Fasolka po bretońsku - przygotowanie

Boczek i kiełbasę kroimy na małe kawałki. Do rondla wlewamy fasolkę z zalewą (ew. trochę wody), dodajemy koncentrat, iść laurowy, ziele angielskie oraz boczek i kiełbasę, gotujemy 5 minut na małym ogniu. Doprawiamy do smaku cukrem, solą, pieprzem, majerankiem, zmiażdżonym czosnkiem i podajemy.

Makaron z parmezanem - Fettuccine alfredo

Fettuccine z sosem alfredoFettuccine z sosem alfredo Fot. 123rf.com

Dla 4 osób
Przygotowanie: 15 minut

Makaron z parmezanem - składniki

400 g makaronu fettuccine
80 g masła
120 g świeżo startego parmezanu
250 ml śmietany 30-proc.
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól

Makaron z parmezanem - przygotowanie

W litrowym garnku z grubym dnem roztapiamy masło, wsypujemy ser, wlewamy śmietanę. Gotujemy na małym ogniu 10 minut, cały czas mieszając. Dodajemy pietruszkę, pieprz i sól.

Odcedzony makaron ugotowany według przepisu na opakowaniu i wkładamy do ogrzanej miski, wlewamy sos, mieszamy i od razu podajemy.

Jajka po węgiersku

Jajka po węgierskuJajka po węgiersku Fot. BBS

Dla 2-4 osób
Przygotowanie: 10 minut

Jajka po węgiersku - składniki

4 jajka
4 duże pomidory
2 cebule
łyżka mielonej papryki
sól
łyżka oleju do smażenia

Jajka po węgiersku - przygotowanie

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i przesmażamy na rozgrzanym oleju. Gdy stanie się szklista, dodajemy pomidory pokrojone w plastry. Chwilę dusimy na małym ogniu, wbijamy ostrożnie jajka i doprawiamy je solą i papryką. Smażymy pod przykryciem, aż białka się zetną. Potrawę można przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.

Omlet francuski

Omlet francuskiOmlet francuski Fot. Zofia Różycka i Aleksandra Szwarc

Dla 1 osoby
Przygotowanie: 10 minut

Omlet francuski - składniki

3 jajka
spora szczypta soli
nieco pieprzu
łyżka masła + jeszcze troszeczkę

Omlet francuski - przygotowanie

Ubijamy jajka widelcem (20-30 sekund), solimy je i pieprzymy.

Patelnię (na 3 jajka bierzemy taką o średnicy 20 cm) stawiamy na dużym ogniu. Roztapiamy na niej masło i, poruszając nią, rozprowadzamy je po całej powierzchni. Na gorące, ale jeszcze nie przyrumienione masło wlewamy jajka i smażymy, poruszając patelnią i podważając omlet, tak aby na dno cały czas spływała płynna masa jajeczna.

Energicznie poruszamy patelnią, tak aby oddzielił się od niej spód omletu. Pomagając sobie łopatką, składamy omlet na pół, pod spód wkładamy jeszcze troszeczkę masła i dosmażamy przez chwilę - omlet powinien być rumiany z zewnątrz, ale wciąż lekko kremowy, galaretowaty w środku.

Omlet podajemy na przykład z masłem, czy ziołami (szczypiorek, natka, estragon i trybula). Omlet możemy posypać startym serem (wlewamy masę jajeczną na patelnię, a gdy zacznie się ścinać, posypujemy go łyżką drobno startego sera (gruyere, parmezan), dosmażamy i składamy.

Tiramisu 

tiramisutiramisu fot. Gorenkova Evgenija / shutterstock.com

Dla 4 osób
Przygotowanie: 15 minut
Chłodzenie: 60 minut

Tiramisu - składniki

200 ml śmietany 30-proc.
250 g sera mascarpone
3 łyżki cukru pudru
12 podłużnych biszkoptów
200 ml mocnej ostudzonej kawy
4 łyżki słodkiego wina
4 łyżki wody
gorzkie kakao lub trochę ciemnej czekolady

Tiramisu - przygotowanie

Śmietanę ubijamy. Mieszamy rózgą z mascarpone na jednolitą masę. Wsypujemy cukier (możemy też dosypać łyżkę matchy lub zmielonej zielonej herbaty), mieszamy.

Kawę, alkohol i wodę wlewamy do szerokiego naczynia, w takiej mieszance zwilżamy biszkopty. Połowę układamy na dnie miski, pokrywamy połową kremu, znowu przekładamy ciastkami, a na wierzchu kładziemy resztę kremu.

Deser wkładamy do lodówki co najmniej na godzinę. Przed podaniem posypujemy kakao lub startą czekoladą.