Kiszone ogórki

Składniki:

1 kg drobnych ogórków gruntowych, mniej więcej równej wielkości
parę ząbków czosnku (mogą być nieobrane)
baldachy kopru
kilka liści czarnej porzeczki lub wiśni
obrany korzeń chrzanu, ew. liście chrzanu
ew. ziarna gorczycy
Solanka:
łyżka niejodowanej soli na każdy litr wody

Kiszone ogórki - przygotowanie

Ogórki szorujemy, zostawiamy na pół godziny w zimnej wodzie, układamy ciasno w wyparzonych słojach. Dodajemy przekrojone ząbki czosnku, 1-2 baldachy kopru, 2-3 liście porzeczki lub wiśni, przecięty wzdłuż na pół kawałek chrzanu, ew. także liście chrzanu oraz łyżeczkę gorczycy.

Zagotowujemy wodę z solą, studzimy, zimną solanką zalewamy ogórki - muszą być przykryte. Zakręcamy, ale niezbyt mocno, wyparzonymi wieczkami, i pozostawiamy na kilka dni w chłodnym miejscu. W tym czasie może spod wieczek wypływać piana, warto więc trzymać słoiki np. w misce lub na tacy, żeby nie trzeba było sprzątać spiżarni. Kiedy ogórki są już wstępnie zakwaszone, dokręcamy mocno wieczka i ustawiamy słoje w chłodnym miejscu.

Kiszone ogórki - rady

- Liście używane jako dodatek do kiszenia zawierają garbniki, dzięki czemu ogórki pozostają twarde, nawet jeśli przechowujemy je dłużej. Ponadto dodają smaku. Nie można jednak z liśćmi przesadzić, bo ogórki staną się zbyt cierpkie albo po prostu gorzkie. Warto dorzucić listek dębu, wtedy smak ogórków będzie zbliżony do tych - z beczki.

- W solance o podobnym stężeniu oraz z podobnymi przyprawami można zakisić pokrojone w plasterki buraczki na barszcz, drobne twarde pomidory, różyczki kalafiora i do wymienionych przypraw warto dorzucić pokrojoną w plasterki papryczkę chilli.

Kiszone ogórki idealnie smakują z wegańskim smalcem 

Wegański smalec z boczniakami - idealny jako przekąska na imprezęWegański smalec z boczniakami - idealny jako przekąska na imprezę Marta Dymek

Dla 4-5 osób
Przygotowanie: 30 minut

Wegański smalec z białej fasoli z boczniakami - składniki

cebula
250 g boczniaków
3-4 łyżki oleju
2 łyżki żurawiny
3 liście laurowe
3 ziela angielskie
jałowiec
goździk
puszka białej fasoli
1/2 łyżeczki majeranku
1-2 łyżka sosu sojowego
sól i świeżo mielony czarny pieprz
2-4 łyżki wody
Obowiązkowo do podania:
kiszone ogórki

Wegański smalec z białej fasoli z boczniakami - przygotowanie

Cebulę i boczniaki kroimy w kostkę. Na dnie dużej patelni rozgrzewamy olej i dodajemy cebulę, boczniaki, żurawinę, liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec oraz goździk. Na początku nie mieszamy i pozwalamy się grzybom zezłocić. Smażymy jakieś 6-8 minut do momentu, aż cebulka będzie złota.

Odcedzamy fasolę i dodajemy do blendera razem z majerankiem, sosem sojowym, solą, pieprzem oraz wodą. Blendujemy na gładki krem.

Z podsmażonej cebulki wyjmujemy przyprawy. Następnie obficie solimy i wszystko dodajemy do zblednowanej fasoli. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Podajemy z chlebem i kiszonymi ogórkami.

Przepis: Marta Dymek

Sałatka ziemniaczana z kiszonym ogórkiem i cebulą

Sałatka ziemniaczana z kiszonym ogórkiem i cebuląSałatka ziemniaczana z kiszonym ogórkiem i cebulą shutterstock

Dla 4 osób
Przygotowanie: 10 minut

Sałatka ziemniaczana z kiszonym ogórkiem i cebulą - składniki

300 g upieczonych lub ugotowanych ziemniaków
3 ogórki kiszone
czerwona cebula
1/2 łyżeczki musztardy
łyżka octu winnego
3 łyżki oleju
sól, świeżo mielony pieprz
1/2 pęczka szczypiorku

Sałatka ziemniaczana z kiszonym ogórkiem i cebulą - przygotowanie

Ziemniaki i ogórki kroimy w plasterki, przekładamy do miski. Cebulę obieramy, kroimy w krążki, przelewamy wrzątkiem, aby stała się delikatniejsza w smaku, odsączamy, studzimy. Musztardę mieszamy z octem, solą, pieprzem do smaku i łączymy z olejem, cały czas mieszając. Do sałatki dodajemy cebulę, polewamy sosem i mieszamy. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.