Promocje w Biedronce - kalafior

W Biedronce z bardzo atrakcyjnych promocji można skorzystać do soboty (17.07.2021) - za kilogram kalafiora zapłacimy 2,99 zł. 

Zupa kalafiorowa z kalarepą

Zupa kalafiorowa z kalarepąZupa kalafiorowa z kalarepą shutterstock.com

Dla 6-8 osób
Przygotowanie: 50 minut

Zupa kalafiorowa z kalarepą - składniki 

400 g skrzydła indyczego
cebula
kalarepka
1-2 marchewki
2 ziemniaki
mały kalafior (ok. 600 g)
garść zielonego groszku
szczypta soli
1/3 pęczka natki pietruszki
świeżo mielony pieprz do smaku

Zupa kalafiorowa z kalarepą - przygotowanie

Mięso zalewamy w garnku 2 litrami wody i gotujemy ok. 30 minut. Cebulę kroimy w kostkę. Kalarepkę, marchew i ziemniaki obieramy, kroimy w dużą kostkę. Kalafior myjemy, dzielimy na różyczki. Warzywa wkładamy do garnka z mięsem i gotujemy ok. 10 minut. Delikatnie solimy, gotujemy jeszcze 5 minut. Mięso wyjmujemy (możemy je pokroić i ponownie wrzucić do zupy lub wykorzystać do farszu, np. do naleśników). Zupę zaciągamy żółtkami (opcjonalnie), podajemy posypaną natką i świeżo mielonym pieprzem.

Promocje w Lidlu - łosoś i chorizo

Serię tanich produktów do środy (14.07.2021) oferuje Lidl. Warto zwrócić uwagę na świeżego łososia atlantyckiego w dzwonkach za 4,49 zł za 100 gramów.

Od poniedziałku (12.07.2021) Lidl zaprasza też po szeroki wybór produktów iberyjskich. W ramach akcji „Tydzień smaków w stylu iberyjskim" kupimy m.in. kiełbasę Chorizo Sol&Mar za 15,99 zł za 400 g. 

Ryba z kiełbasą chorizo

Ryba z chorizoRyba z chorizo Fot. Marcin Klaban

Dla 2-3 osób
Przygotowanie: 20 minut

Ryba z chorizo - składniki

300 g ryby (łososia, dorsza)
sól, pieprz
30 g chorizo
2 łyżki oliwy
bulwa kopru włoskiego
bakłażan
2 ząbki czosnku
garść pomidorków
kilka listków świeżej bazylii

Ryba z chorizo - przygotowanie

Wrzucamy na patelnię kawałki pokrojonego w plasterki chorizo: wytopiony z kiełbaski tłuszcz doprawi rybę i nada jej lekko czerwonawy kolor.

Rybę myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, nacieramy solą, pieprzem i kładziemy na rozgrzaną patelnię. Smażymy 3-4 minuty z każdej strony.

Na drugiej patelni podsmażamy przez chwilę na oliwie koper włoski pokrojony w słupki, bakłażana pokrojonego w plasterki oraz czosnek pokrojony w płatki. Na koniec dorzucamy pomidorki i lekko je podsmażamy, tak by się nie rozpadły. Gotową rybę układamy na warzywach i posypujemy posiekaną bazylią.

Promocje w Aldim - brokuł

Do soboty (17.07.2021) w Aldim w promocyjnej cenie znajdziemy m.in. świeży brokuł w cenie 2,99 zł. 

Sałatka z brokułami i grzankami

Sałatka z brokułami i grzankamiSałatka z brokułami i grzankami Fot. 123rf.com

Dla 4 osoby
Przygotowanie: 15 minut

Sałatka z brokułami i grzankami - składniki

brokuł
kilka liści sałaty
3 kromki ciabatty lub chleba tostowego
Sos:
2 filety anchois
mała papryczka chili
2 ząbki czosnku
łyżka kaparów
4 łyżki oliwy

Sałatka z brokułami i grzankami - przygotowanie

Brokuły parzymy 4 minuty we wrzącej, osolonej wodzie, odcedzamy. Sałatę płuczemy, osuszamy, rwiemy na kawałki.

Na sos w moździerzu ubijamy anchois, czosnek i papryczkę chili, dodajemy oliwę i kapary.

Ciabattę kroimy w dużą kostkę. Na patelnię wlewamy oliwę, dodajemy ciabattę i smażymy na złoty kolor. Usmażone kawałki ciabatty układamy na papierowym ręczniku, by odsączyć tłuszcz.

W płaskiej salaterce układamy sałatę, różyczki brokułów, polewamy je sosem i posypujemy grzankami.

Promocje w Carrefourze - borówki

Do Carrefoura do soboty (24.07.2021) warto się wybrać po borówki amerykańskie polskie (produkt polski) w cenie 4,99 zł za 250 gramów. 

Placki jogurtowe z borówką

Placki jogurtowe z borówką amerykańskąPlacki jogurtowe z borówką amerykańską shutterstock.com

Na ok. 16 sztuk
Przygotowanie: 30 minut

Placki jogurtowe z borówką - składniki

250 g jogurtu naturalnego
2 jajka
opakowanie cukru waniliowego
170 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
120 g borówki amerykańskiej
masło do smażenia
Do podania:
borówki, syrop klonowy, jogurt

Placki jogurtowe z borówką - przygotowanie

W dużej misce mieszamy jogurt z jajkami i cukrem waniliowym za pomocą rózgi, widelcem lub mikserem na wolnych obrotach. Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (możemy przesiać ją bezpośrednio do miski) i mieszamy lub delikatnie miksujemy, żeby składniki się połączyły i powstała jednolita masa bez grudek. Dorzucamy borówki i delikatnie mieszamy łyżką.

Rozgrzewamy patelnię (najlepiej z nieprzywierającą powłoką), nakładamy po pełnej łyżce ciasta na jeden placek, zachowując odstępy. Smażymy na niezbyt dużym ogniu, na niewielkiej ilości masła, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (ok. 3 minuty). Przewracamy placki na drugą stronę i smażymy jeszcze 2 minuty. Przed nałożeniem następnej partii placków patelnię wycieramy papierowym ręcznikiem.

Podajemy ze świeżymi owocami, syropem klonowym lub jogurtem.