Promocje w Biedronce - kalafior
W Biedronce z bardzo atrakcyjnych promocji można skorzystać do soboty (17.07.2021) - za kilogram kalafiora zapłacimy 2,99 zł.
Zupa kalafiorowa z kalarepą
Zupa kalafiorowa z kalarepą shutterstock.com
Dla 6-8 osób
Przygotowanie: 50 minut
Zupa kalafiorowa z kalarepą - składniki
400 g skrzydła indyczego
cebula
kalarepka
1-2 marchewki
2 ziemniaki
mały kalafior (ok. 600 g)
garść zielonego groszku
szczypta soli
1/3 pęczka natki pietruszki
świeżo mielony pieprz do smaku
Zupa kalafiorowa z kalarepą - przygotowanie
Mięso zalewamy w garnku 2 litrami wody i gotujemy ok. 30 minut. Cebulę kroimy w kostkę. Kalarepkę, marchew i ziemniaki obieramy, kroimy w dużą kostkę. Kalafior myjemy, dzielimy na różyczki. Warzywa wkładamy do garnka z mięsem i gotujemy ok. 10 minut. Delikatnie solimy, gotujemy jeszcze 5 minut. Mięso wyjmujemy (możemy je pokroić i ponownie wrzucić do zupy lub wykorzystać do farszu, np. do naleśników). Zupę zaciągamy żółtkami (opcjonalnie), podajemy posypaną natką i świeżo mielonym pieprzem.
Promocje w Lidlu - łosoś i chorizo
Serię tanich produktów do środy (14.07.2021) oferuje Lidl. Warto zwrócić uwagę na świeżego łososia atlantyckiego w dzwonkach za 4,49 zł za 100 gramów.
Od poniedziałku (12.07.2021) Lidl zaprasza też po szeroki wybór produktów iberyjskich. W ramach akcji „Tydzień smaków w stylu iberyjskim" kupimy m.in. kiełbasę Chorizo Sol&Mar za 15,99 zł za 400 g.
Ryba z kiełbasą chorizo
Ryba z chorizo Fot. Marcin Klaban
Dla 2-3 osób
Przygotowanie: 20 minut
Ryba z chorizo - składniki
300 g ryby (łososia, dorsza)
sól, pieprz
30 g chorizo
2 łyżki oliwy
bulwa kopru włoskiego
bakłażan
2 ząbki czosnku
garść pomidorków
kilka listków świeżej bazylii
Ryba z chorizo - przygotowanie
Wrzucamy na patelnię kawałki pokrojonego w plasterki chorizo: wytopiony z kiełbaski tłuszcz doprawi rybę i nada jej lekko czerwonawy kolor.
Rybę myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, nacieramy solą, pieprzem i kładziemy na rozgrzaną patelnię. Smażymy 3-4 minuty z każdej strony.
Na drugiej patelni podsmażamy przez chwilę na oliwie koper włoski pokrojony w słupki, bakłażana pokrojonego w plasterki oraz czosnek pokrojony w płatki. Na koniec dorzucamy pomidorki i lekko je podsmażamy, tak by się nie rozpadły. Gotową rybę układamy na warzywach i posypujemy posiekaną bazylią.
Promocje w Aldim - brokuł
Do soboty (17.07.2021) w Aldim w promocyjnej cenie znajdziemy m.in. świeży brokuł w cenie 2,99 zł.
Sałatka z brokułami i grzankami
Sałatka z brokułami i grzankami Fot. 123rf.com
Dla 4 osoby
Przygotowanie: 15 minut
Sałatka z brokułami i grzankami - składniki
brokuł
kilka liści sałaty
3 kromki ciabatty lub chleba tostowego
Sos:
2 filety anchois
mała papryczka chili
2 ząbki czosnku
łyżka kaparów
4 łyżki oliwy
Sałatka z brokułami i grzankami - przygotowanie
Brokuły parzymy 4 minuty we wrzącej, osolonej wodzie, odcedzamy. Sałatę płuczemy, osuszamy, rwiemy na kawałki.
Na sos w moździerzu ubijamy anchois, czosnek i papryczkę chili, dodajemy oliwę i kapary.
Ciabattę kroimy w dużą kostkę. Na patelnię wlewamy oliwę, dodajemy ciabattę i smażymy na złoty kolor. Usmażone kawałki ciabatty układamy na papierowym ręczniku, by odsączyć tłuszcz.
W płaskiej salaterce układamy sałatę, różyczki brokułów, polewamy je sosem i posypujemy grzankami.
Promocje w Carrefourze - borówki
Do Carrefoura do soboty (24.07.2021) warto się wybrać po borówki amerykańskie polskie (produkt polski) w cenie 4,99 zł za 250 gramów.
Placki jogurtowe z borówką
Placki jogurtowe z borówkami shutterstock
Na ok. 16 sztuk
Przygotowanie: 30 minut
Placki jogurtowe z borówką - składniki
250 g jogurtu naturalnego
2 jajka
opakowanie cukru waniliowego
170 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
120 g borówki amerykańskiej
masło do smażenia
Do podania:
borówki, syrop klonowy, jogurt
Placki jogurtowe z borówką - przygotowanie
W dużej misce mieszamy jogurt z jajkami i cukrem waniliowym za pomocą rózgi, widelcem lub mikserem na wolnych obrotach. Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (możemy przesiać ją bezpośrednio do miski) i mieszamy lub delikatnie miksujemy, żeby składniki się połączyły i powstała jednolita masa bez grudek. Dorzucamy borówki i delikatnie mieszamy łyżką.
Rozgrzewamy patelnię (najlepiej z nieprzywierającą powłoką), nakładamy po pełnej łyżce ciasta na jeden placek, zachowując odstępy. Smażymy na niezbyt dużym ogniu, na niewielkiej ilości masła, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (ok. 3 minuty). Przewracamy placki na drugą stronę i smażymy jeszcze 2 minuty. Przed nałożeniem następnej partii placków patelnię wycieramy papierowym ręcznikiem.
Podajemy ze świeżymi owocami, syropem klonowym lub jogurtem.