Promocje w Biedronce - cukier

W Biedronce do soboty (10.07.2021) z kartą Moja Biedronka cukier kupimy z 50 proc. rabatem. 

Konfitura truskawkowa z wanilią

Dżem truskawkowyDżem truskawkowy Fot. 123rf.com

5 słoików (150 ml)
Przygotowanie: 60 minut

Konfitura truskawkowa z wanilią - składniki

1 kg truskawek bez szypułek
500 g cukru
opakowanie fiksu żelującego
laska wanilii

Konfitura truskawkowa z wanilią - przygotowanie

Owoce myjemy, usuwamy szypułki, większe kroimy w ćwiartki. Przekładamy je do szerokiego płaskiego rondla, zasypujemy cukrem i żelfiksem i gotujemy, delikatnie mieszając. W zależności od wielkości truskawek gotujemy 2-3 minuty od momentu wrzenia. Usuwamy pianę, jeśli powstanie i dodajemy ziarenka z przekrojonej laski wanilii.

Gorącą konfiturę przekładamy do czystych, wysterylizowanych i suchych słoiczków, szczelnie zakręcamy. Odstawiamy słoiki do góry dnem do całkowitego wystygnięcia.

Promocje w Lidlu - bób

Serię tanich produktów do soboty (10.07.2021) oferuje Lidl. Do najciekawszych promocji należy świeży bób w cenie 5,99 zł za 500 gramów. 

Bób z cebulkami i boczkiem

Bób z cebulkami i boczkiemBób z cebulkami i boczkiem Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Dla 5 osób
Przygotowania: 30 minut 

Bób z cebulkami i boczkiem - składniki

1 kg bobu
10 małych (5 czerwonych i 5 białych) cebulek
300 g wędzonego boczku
sól, pieprz, cząber
2 łyżki masła

Bób z cebulkami i boczkiem - przygotowanie

Opłukany bób wrzucamy do wrzątku i obgotowujemy 2 minuty. na sicie przelewamy zimna wodą i obieramy ze skórki.

Boczek kroimy w kostkę. cebulki obieramy nie kroimy. Boczek podsmażamy patelni. Gdy wytopi się tłuszcz, dorzucamy masło. Wrzucamy cebulki i podgrzewamy 5 minut, często mieszając.

Wrzucamy bób, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Tuż przed podaniem posypujemy cząbrem. Podajemy gorący.

Promocje w Kauflandzie - szynka

W Kauflandzie wiele atrakcyjnych rabatów jest dostępnych w sobotę (10.07.2021), wśród nich są m.in. szynka wieprzowa bez kości za 8,99 zł za kilogram.

Szynka w cieście ziemniaczano-chrzanowym

Wieprzowina w cieście ziemniaczano-chrzanowymWieprzowina w cieście ziemniaczano-chrzanowym Fot. BBS

Dla 3 osób
Przygotowanie: 40 minut

Szynka w cieście ziemniaczano-chrzanowym - składniki

500 g szynki bez kości
500 g ziemniaków
1/2 cebuli
ząbek czosnku
2 jajka
2 łyżki startego chrzanu
pieprz, sól
ew. nieco mąki do ciasta ziemniaczanego
mąka do panierowania
olej do smażenia

Szynka w cieście ziemniaczano-chrzanowym - przygotowanie

Szynkę myjemy, osuszamy, kroimy w plastry o grubości 3 cm, rozbijamy i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Ziemniaki, cebulę i czosnek ścieramy na drobnej tarce. Mieszamy z jajkami i chrzanem, doprawiając solą i pieprzem. Jeżeli masa jest zbyt rzadka, dodajemy nieco mąki. Mięso obtaczamy najpierw w mące, a potem w masie z ziemniaków. Smażymy z obu stron na oleju, aż skorupka ziemniaczana się przyrumieni.

Promocje w Auchan - boczek wędzony

W Auchan do środy (14.07.2021) w promocyjnej cenie kupimy boczek wędzony w cenie 15,99 zł za  kilogram. 

Fasolka szparagowa zapiekana z boczkiem, grzybami i serem

Fasolka szparagowa zapiekana z boczkiem, grzybami i serem;
przepis na stronie obokFasolka szparagowa zapiekana z boczkiem, grzybami i serem; przepis na stronie obok Dominika Wójciak

Dla 4 osób
Przygotowanie: 20 minut

Fasolka szparagowa zapiekana z boczkiem, grzybami i serem - składniki

500 g fasolki szparagowej
200 g kurek lub rydzów
cebula
2 ząbki czosnku
2 plastry wędzonego boczku
sól i pieprz
250 ml bulionu drobiowego
250 śmietany 18-proc.
100 g ostrego żółtego sera

Fasolka szparagowa zapiekana z boczkiem, grzybami i serem - przygotowanie

Fasolkę gotujemy 4 minuty w osolonym wrzątku, odsączamy, zanurzamy w lodowatej wodzie, osuszamy. Grzyby i cebulę obieramy i kroimy. Obrany czosnek miażdżymy.

Rozgrzewamy piekarnik do 200 st.

Boczek podsmażamy 5 minut na suchej patelni (nadającej się do używania w piekarniku). Dodajemy cebulę i smażymy, mieszając, 3 minuty. Wrzucamy grzyby, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy kolejne 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy czosnek i po minucie wlewamy bulion. Na małym ogniu podgrzewamy, delikatnie mieszając. Wlewamy śmietanę i gotujemy 6-8 minut.

Dodajemy fasolkę i delikatnie mieszamy. Wierzch posypujemy serem. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy około 15 minut, aż ser się zrumieni. Posypujemy np. szczypiorkiem lub natką.