Kapusta chińska właściwa jest pyszna na surowo i świetnie nadaje się jako dodatek do sałatek. Jednak - zdaniem Chińczyków - kapusta pak choj najsmaczniejsza jest lekko podgotowana (najlepiej na parze) lub krótko podsmażona (technika stir fry), gdy ją zbyt długo smażymy lub gotujemy traci swoją kruchość. Ale uwaga! Jej liście zachowują się jak szpinak, czyli zmniejszają się podczas obróbki cieplnej. Odkryj sekret jej najlepszego smaku z naszymi przepisami!
Kapusta pak choj z chilli
Dla 2 osób
Czas przygotowania: 15 minut
SKŁADNIKI
4 kapusty pak choj
mała papryczka chilli
2 ząbki czosnku
kawałek (3 cm) imbiru
2 łyżki sosu sojowego
Kapusta pak choj z chilli - przygotowanie
Kapustę dokładnie myjemy i dzielimy na liście.
Chilli, czosnek oraz imbir drobno siekamy i przez minutę podsmażamy na oleju w woku lub na patelni. Dodajemy liście kapusty i, cały czas mieszając, smażymy, aż zmiękną, ale w dalszym ciągu pozostaną al dente. Doprawiamy sosem sojowym, smażymy jeszcze minutę i podajemy. (przepis Tomek Woźniak)
Grillowany pak choj
Dla 4 osób
Czas przygotowania: 20 minut
SKŁADNIKI
4 główki kapusty pak choj
3 łyżki masła
2 łyżki oliwy
łyżka soku wyciśniętego z cytryny
sól, pieprz
Grillowany pak choj - przygotowanie
Główki kapusty płuczemy, osuszamy, kroimy na pół, ewentualnie odrywamy zewnętrzne, uszkodzone liście.
Roztapiamy masło i doprawiamy solą i pieprzem, pędzelkiem smarujemy pak choj. Układamy na średnio rozgrzanym grillu i opiekamy po 5-6 minut z obu stron.
Kapusta będzie jeszcze smaczniejsza, jeśli do masła dodasz 3 łyżeczki pasty miso.
Pak choj z boczkiem i fasolą
Dla 2 osób
Czas przygotowania: 20 minut
Pak choj z boczkiem i fasolą - składniki
kapusta pak choj
100 g wędzonego boczku
3 łyżki oliwy
3 posiekane ząbki czosnku
kieliszek białego wina
2 szklanki ugotowanej białej fasoli jaś (lub z puszki)
tymianek, sól, pieprz
Pak choj z boczkiem i fasolą - przygotowanie
Boczek i kapustę pak choj kroimy w kostki. Oliwę rozgrzewamy na patelni, smażymy boczek, aż się zrumieni, zdejmujemy. Na tłuszczu smażymy kapustę z czosnkiem, doprawiamy tymiankiem, solą, pieprzem. Dodajemy fasolę i wlewamy wino. Zagotowujemy, by wino odparowała. Dodajemy boczek. Danie można podawać samodzielne lub jako dodatek np. do pieczonej ryby.
Pieczony boczek z czerwoną kapustą, pomarańczą i migdałami
Dla 4 osób
Czas przygotowania: 80 minut
Pieczony boczek z czerwoną kapustą, pomarańczą i migdałami - składniki
600 g surowego boczku
sól, pieprz
2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
100 g plus 2 łyżki masła
olej
3 cebule
łodyżka tymianku
ćwierć główki czerwonej kapusty
pomarańcza
cukier
2 kapusty pak choj
50 g prażonych migdałów
pęczek szczypiorku
Pieczony boczek z czerwoną kapustą, pomarańczą i migdałami - przygotowanie
Boczek nacieramy solą, pieprzem i przyprawą 5 smaków. Wkładamy do formy, dodajemy połowę masła. Pieczemy godzinę w 150 st. Studzimy.
Na patelni rozgrzewamy olej, układamy przekrojone na pół cebule. Smażymy z jednej strony. Dodajemy łyżkę masła i łodyżkę tymianku, wkładamy patelnię do piekarnika i pieczemy ok. 10 minut (w tej samej temperaturze co boczek). Studzimy. Cebule dzielimy na pojedyncze łupiny.
Czerwoną kapustę szatkujemy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wkładamy kapustę i fileciki z pomarańczy, dusimy ok. 15 minut. Przyprawiamy solą i cukrem.
Pak choj kroimy wzdłuż na pół, obsmażamy na oleju z jednej strony, zalewamy wodą i gotujemy 4 minuty.
Boczek nacinamy od strony skóry, kroimy na kawałki po 5 cm i obsmażamy.
Na talerzach układamy kawałki boczku, łupiny cebuli, duszoną kapustę i pak choi. Dekorujemy prażonymi migdałami i posiekanym szczypiorkiem.
Pak choj z papryką i grzybów shiitake
Dla 2 osób
Czas przygotowania: 15 minut
Pak choj z papryką i grzybów shiitake - składniki
łyżka oleju sezamowego
2 łyżeczki świeżego korzenia imbiru (obranego i startego na tarce)
duży ząbek czosnku
czerwona papryka pokrojona w paski
20 dag grzybów shiitake (same kapelusze) pokrojonych w cienkie plasterki
3 duże dymki pokrojone w cienkie plasterki
3 szklanki drobno pokrojonej kapusty pak choj
sól, pieprz
Pak choj z papryką i grzybów shiitake - przygotowanie
Dymki i grzyby umyj, osusz i pokrój w cienkie plasterki. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w paski.
W głębokim rondlu o grubym dnie rozgrzej olej i dodaj imbir oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Po ok. 1/2 minuty dodaj paprykę, grzyby i smażymy ok. 3 minut. Gdy papryka będzie miękka, dodaj dymki oraz kapustę i smaż kolejne 2 minuty, aż pak choj zmięknie. Dopraw solą i pieprzem.
Comber jagnięcy w warzywach z ziarnami sezamu
Dla 4 osób
Czas przygotowania: 40 minut
Comber jagnięcy w warzywach z ziarnami sezamu - składniki
4 combry (po 200 g) z jagnięciny
łyżka oleju sezamowego
pokrojona w paski czerwona cebula
200 g ulubionych grzybów orientalnych, pokrojonych w paski
2 umyte kapusty pak choi • 50 g kiełków soi
łyżka posiekanego marynowanego imbiru
ząbek czosnku (rozgnieciony)
100 ml sosu Teriyaki
sól
łyżka prażonych ziaren sezamu
50 g kiełków lucerny
Marynata:
4 łyżki oleju arachidowego
4 łyżki słodkiego sosu sojowego
posiekana papryczka chili
łyżka grubo mielonego pieprzu
sól czosnkowa
Oczyszczone, umyte i osuszone papierowym ręcznikiem mięso marynujemy w wymieszanych składnikach marynaty, obsmażamy na patelni z każdej strony i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. na 15 minut.
Na rozgrzanej patelni z olejem sezamowym szklimy cebulę, dodajemy grzyby, kapustę pak choj, kiełki soi, marynowany imbir, czosnek, sezam oraz sos Teriyaki. Wszystko doprawiamy do smaku solą.
Podsmażone warzywa przekładamy na talerz. Układamy na nich upieczoną jagnięcinę pokrojoną wzdłuż kości na kotleciki, skrapiamy powstałym podczas smażenia warzyw sosem i dekorujemy kiełkami lucerny.