Sałatka z owocami i dmuchanymi jagłami
Dla 4 osób
Przygotowanie: 10 minut
Sałatka z owocami i jagłami - składniki
2 brzoskwinie lub jabłka
2 owoce kiwi lub agrest
garść malin
4 łyżki ekspandowanych jagieł*
garść listków bazylii
Sos waniliowy:
200 ml jogurtu
łyżeczka pasty waniliowej
szczypta cynamonu
łyżka miodu
Sałatka z owocami i jagłami - przygotowanie
Owoce kroimy na małe kawałki (maliny dodajemy całe), zbieramy sok i w dużej misce mieszamy z jagłami. Posypujemy bazylią lub melisą cytrynową.
Na sos wszystkie składniki mieszamy w miseczce. Podajemy do sałatki.
*Jagły ekspandowane można zastąpić amarantusem, ugotowanymi kaszą jaglaną, ryżem lub zalanym wrzątkiem kuskusem.
Sałatka z czarną porzeczką, burakami i fetą
Dla 4 osób
Przygotowanie: 15 minut
Sałatka z czarną porzeczką, buraczkami i fetą - składniki
4 małe buraki (ugotowane lub upieczone w folii aluminiowej)
2 garści czarnych porzeczek
100 g fety
2-3 owoce jałowca
50 g rozdrobnionych orzechów (orzeszków ziemnych, brazylijskich, włoskich)
2 duże garści rukoli
ew. kilka łodyżek kolendry
2 łyżki oleju
Sałatka z czarną porzeczką, buraczkami i fetą - przygotowanie
Buraki obieramy i kroimy w kostkę. Porzeczki oczyszczamy, płuczemy i osuszamy. Fetę kroimy kostkę. Owoce jałowca miażdżymy w moździerzu. Przygotowane składniki wrzucamy do dużej miski, dodajemy orzechy, rukolę, kolendrę delikatnie mieszamy.
Sałatka z czerwonymi porzeczkami i pomidorami
Dla 4 osób
Przygotowanie: 10 minut
Sałatka z czerwonymi porzeczkami i pomidorami - składniki
4 pomidorki koktajlowe
4 rzodkiewki
awokado
główka sałaty lub miks różnych sałat
garść czerwonych lub białych porzeczek oderwanych od łodyżek
garść borówek amerykańskich (lub innych owoców jagodowych)
Winegret:
sok z 1/2 cytryny
4-5 łyżek oliwy
2 łyżki octu jabłkowego
sól, ew. cukier
Sałatka z czerwonymi porzeczkami i pomidorami
Na winegret w miseczce mieszamy wszystkie składniki, doprawiamy solą i ew. cukrem, odstawiamy.
Pomidorki kroimy na pół, rzodkiewki w ćwiartki, obrane awokado w kostkę. Sałatę płuczemy osuszamy i rwiemy na kawałki. W dużej misce delikatnie mieszamy przygotowane warzywa razem z owocami. Przed podanie polewamy winegretem.
Sałatka z truskawkami
Dla 4 osób
Przygotowanie: 10 minut
Sałatka z truskawkami - składniki
5-6 truskawek
100 g szpinaku (sałaty, botwiny)
100 g fety (lub sera owczego, koziego)
garść orzechów włoskich
2 łyżki octu, najlepiej z kwiatów czarnego bzu
łyżeczka miodu
dobry ocet balsamiczny
Sałatka z truskawkami - przygotowanie
Truskawki oczyszczamy, płuczemy, osuszamy i kroimy w plasterki lub ćwiartki. Szpinak płuczemy, osuszamy. Fetę kroimy w kostkę. Orzechy z grubsza siekamy. Przygotowane składniki układamy na talerzach. Ocet mieszamy z miodem i polewamy sałatkę. Skrapiamy octem balsamicznym.