Grillowana kaszanka z jabłkami

Grillowana kaszanka z jabłkamiGrillowana kaszanka z jabłkami shutterstock

Dla 4 osób
Przygotowanie: 25 minut

Grillowana kaszanka z jabłkami - składniki

2-3 cebule
4 jabłka
1 kg kaszanki od uznanego dostawcy
oliwa
4 łyżeczki masła
sól, pieprz, ew. majeranek, rozmaryn

Grillowana kaszanka z jabłkami - przygotowanie 

Cebule obieramy i kroimy w piórka. Jabłka kroimy w cząstki. Pęta kaszanki nacinamy i każde osobno układamy na kawałkach natłuszczonej oliwą folii aluminiowej. Obkładamy pokrojoną cebulą i jabłkami oraz łyżeczką masła, posypujemy ziołami. Szczelnie zawijamy. 

Układamy na ruszcie i grillujemy ze wszystkich stron 20 minut. 

Podlaska kiszka ziemniaczana z grilla

Kiszka ziemniaczanaKiszka ziemniaczana shutterstock

Kiszkę delikatnie dziurkujemy widelcem lub wykałaczką, aby nie pękła podczas grillowania i smarujemy ją olejem. Układamy na posmarowanej olejem tacce aluminiowej lub zawijamy w folię aluminiową i układamy  z boku grilla (miejsce ma być średnio gorące). Pieczemy około 50 minut.

Kiszkę można podawać z podsmażoną cebulą i boczkiem albo z mlekiem tak jak na Podlasiu.

Grillowany ser 

Grillowany serGrillowany ser shutterstock

Dla 4 osób
Przygotowanie: 10 minut

Grillowany ser - składniki

400 g sera halloumi (może być także bundz lub oscypek)
garść świeżej, posiekanej mięty
czerwona papryczka chilli

Grillowany ser halloumi - przygotowanie

Ser kroimy na kawałki o grubości 1/2 cm, nadziewamy na zwilżone szpadki i grillujemy (na patelni lub na grillu, na tacce aluminiowej) po 2-3 minuty z każdej strony, aż się zrumieni. Ser posypujemy miętą i posiekaną chilli i od razu podajemy, najlepiej w towarzystwie sezonowych owoców lub dżemu.

Grillowany kurczak

Grillowany kurczakGrillowany kurczak shutterstock

Dla 4 osób
Przygotowanie: 35 minut
Oczekiwanie: 30 minut

Grillowany kurczak - składniki

kurczak
2 łyżki przecieru pomidorowego 
3 łyżki białego octu winnego
3 łyżki miodu
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki chili
ząbek czosnku
2 łyżki wody
oregano

Grillowany kurczak - przygotowanie

Kurczaka płuczemy, osuszamy, dzielimy na kawałki. Pozostałe składniki mieszamy w miseczce. Wkładamy mięso i je dokładnie pokrywamy marynatą. Odstawiamy na 30 minut.

Wyjmujemy kurczaka z marynaty i kładziemy na rozgrzanym grillu. Opiekamy 30 minut, co jakiś czas obracając. Kurczaka posypujemy oregano i podajemy z cząstkami cytryny.