Grillowana kaszanka z jabłkami
Grillowana kaszanka z jabłkami shutterstock
Dla 4 osób
Przygotowanie: 25 minut
Grillowana kaszanka z jabłkami - składniki
2-3 cebule
4 jabłka
1 kg kaszanki od uznanego dostawcy
oliwa
4 łyżeczki masła
sól, pieprz, ew. majeranek, rozmaryn
Grillowana kaszanka z jabłkami - przygotowanie
Cebule obieramy i kroimy w piórka. Jabłka kroimy w cząstki. Pęta kaszanki nacinamy i każde osobno układamy na kawałkach natłuszczonej oliwą folii aluminiowej. Obkładamy pokrojoną cebulą i jabłkami oraz łyżeczką masła, posypujemy ziołami. Szczelnie zawijamy.
Układamy na ruszcie i grillujemy ze wszystkich stron 20 minut.
Podlaska kiszka ziemniaczana z grilla
Kiszka ziemniaczana shutterstock
Kiszkę delikatnie dziurkujemy widelcem lub wykałaczką, aby nie pękła podczas grillowania i smarujemy ją olejem. Układamy na posmarowanej olejem tacce aluminiowej lub zawijamy w folię aluminiową i układamy z boku grilla (miejsce ma być średnio gorące). Pieczemy około 50 minut.
Kiszkę można podawać z podsmażoną cebulą i boczkiem albo z mlekiem tak jak na Podlasiu.
Grillowany ser
Grillowany ser shutterstock
Dla 4 osób
Przygotowanie: 10 minut
Grillowany ser - składniki
400 g sera halloumi (może być także bundz lub oscypek)
garść świeżej, posiekanej mięty
czerwona papryczka chilli
Grillowany ser halloumi - przygotowanie
Ser kroimy na kawałki o grubości 1/2 cm, nadziewamy na zwilżone szpadki i grillujemy (na patelni lub na grillu, na tacce aluminiowej) po 2-3 minuty z każdej strony, aż się zrumieni. Ser posypujemy miętą i posiekaną chilli i od razu podajemy, najlepiej w towarzystwie sezonowych owoców lub dżemu.
Grillowany kurczak
Grillowany kurczak shutterstock
Dla 4 osób
Przygotowanie: 35 minut
Oczekiwanie: 30 minut
Grillowany kurczak - składniki
kurczak
2 łyżki przecieru pomidorowego
3 łyżki białego octu winnego
3 łyżki miodu
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki chili
ząbek czosnku
2 łyżki wody
oregano
Grillowany kurczak - przygotowanie
Kurczaka płuczemy, osuszamy, dzielimy na kawałki. Pozostałe składniki mieszamy w miseczce. Wkładamy mięso i je dokładnie pokrywamy marynatą. Odstawiamy na 30 minut.
Wyjmujemy kurczaka z marynaty i kładziemy na rozgrzanym grillu. Opiekamy 30 minut, co jakiś czas obracając. Kurczaka posypujemy oregano i podajemy z cząstkami cytryny.