Guacamole i nachos

Guacamole do nachosówGuacamole do nachosów shutterstock

Dla 4 osób
Przygotowanie: 5 minut

Guacamole i nachos - składniki

2 dojrzałe awokado
sok z limonki
mała czerwona cebula
pomidor 
papryczka chilli
garść listków kolendry lub natki
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
paczka nachosów* 

Guacamole i  nachos - przygotowanie

Awokado rozcinamy na pół, wyjmujemy pestki, a miąższ oddzielamy od skóry, rozcieramy widelcem i skrapiamy sokiem z limonki. Drobno siekamy cebulę, pomidora i chilli i mieszamy z roztartym awokado. Dodajemy posiekaną kolendrę i oliwę, doprawiamy solą i pieprzem.

*Naczos można zrobić sami: 2-4 tortille kroimy w małe trójkąty. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Oliwę mieszamy z ulubionymi mielonymi przyprawami (np. słodką lub wędzoną papryką, kolendrą, kminem rzymskim, chili) oraz solą. Mieszanką smarujemy pokrojone tortille, dodatkowo możemy posypać je startym żółtym serem. Pieczemy 5-7 minut w 180 st., aż się zrumienią.

Smażone krążki cebuli w cieście 

Smażone krążki cebuli w cieścieSmażone krążki cebuli w cieście shutterstock

Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut

Krążki cebuli w cieście - składniki

200 g pszennej mąki
100 g mąki kukurydzianej
500 ml lodowatej wody gazowanej
1 kg cebuli*
olej do smażenia
sól

Krążki cebuli w cieście - przygotowanie

Obie mąki mieszamy i stopniowo dolewamy wodę gazowaną, cały czas mieszając trzonkiem łyżki, aż ciasto uzyska konsystencję gęstej śmietany, mogą zostać grudki. Cebule obieramy i kroimy w grube krążki.

Do wysokiej patelni lub niskiego rondla z grubym dnem wlewamy olej do wysokości 2-3 cm. Krążki cebuli  maczamy w cieście, czekamy chwilę, aż nadmiar ciasta spłynie, i wkładamy na gorący tłuszcz. Smażymy, co chwilę przewracając, aż uzyskają złoty kolor.

Wyjmujemy i osączamy na papierowym ręczniku. Układamy na półmisku i posypujemy solą. Podajemy i jemy od razu - pozostawione na dłużej - miękną.

Podajemy z keczupem, salsą pomidorową (2 pomidory i ogórka kroimy w kostkę, siekamy trochę suszonego chili, przekładamy wszystko do miski i skrapiamy sokiem z limonki. Posypujemy garścią posiekanej kolendry, doprawiamy solą i pieprzem), dipem jogurtowym (250 ml gęstego jogurtu mieszamy w misce z przeciśniętym przez praskę 2 ząbkami czosnku, doprawiamy solą i pieprzem. Skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy, np. papryką wędzoną). 

*W ten sam sposób można przygotować dowolne warzywa w cieście. 

Pieczone ziemniaki z serem, boczkiem i dymką

Pieczone ziemniaki z serem, boczkiem i cebuląPieczone ziemniaki z serem, boczkiem i cebulą shutterstock

Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 35 minut

Pieczone ziemniaki z serem, boczkiem i dymką - składniki

1 kg dużych ziemniaków
sól, pieprz
200 g boczku lub kiełbasy
duża dymka ze szczypiorem
100 g żółtego
5-6 łyżek oliwy
2 ząbki czosnku

Pieczone ziemniaki z serem, boczkiem i dymką - przygotowanie

Ziemniaki myjemy i nieobrane wrzucamy do osolonego wrzątku. Gotujemy 20 minut. Studzimy, kroimy na pół. 

Boczek i dymkę ze szczypiorem kroimy w drobną kostkę (szczypior odkładamy). Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Czosnek miażdżymy, mieszamy z oliwą i łyżeczką soli. Mieszanką smarujemy ziemniaki ze wszystkich stron.

Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. (funkcja zapiekania od góry). Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Nakładamy ziemniaki przekrojoną częścią do góry. Posypujemy startym serem, pokrojonymi boczkiem i dymką. Zapiekamy około 15 minut, aż ser się stopi a ziemniaki nabiorą złotego koloru.

Posypujemy szczypiorem i podajemy z jogurtem, kwaśną śmietaną lub gzikiem.