Budyń czekoladowy z owocami
Budyń czekoladowy z owocami shutterstock
Na 600 g budyniu
Przygotowanie: 15 minut
Budyń czekoladowy z owocami - składniki
50 g mąki ziemniaczanej
30 g gorzkiego kakao
30 g cukru waniliowego
500 ml mleka (np. ulubione roślinne)
20 g masła (lub margaryny wegańskiej)
garść owoców (np. porzeczek)
trochę śmietanki (lub wegańskiego zamiennika)
Budyń czekoladowy z owocami - przygotowania
Mąkę ziemniaczaną dokładnie mieszamy z kakao, cukrem waniliowym i połową mleka. Pozostałe mleko z masłem doprowadzamy do wrzenia. Powoli, cały czas mieszając, wlewamy rozrobioną mieszankę mąki i mleka. Gotujemy na małym ogniu, aż budyń zgęstnieje i będzie gładki.
Budyń podajemy w szklankach ozdabiany śmietanką i owocami.
Naleśniki z lodami czekoladowymi
Naleśniki z lodami czekoladowymi shutterstock
Dla 4 osób
Przygotowanie: 20 minut
Oczekiwanie: 30 minut
Naleśniki z lodami czekoladowymi - składniki
130 g mąki
szczypta soli
2 łyżki kakao
250 ml mleka
jajko
łyżka oleju
łyżka masła
4 gałki lodów czekoladowych
4 łyżeczki startej gorzkiej czekolady
garść rozdrobnionych orzechów
Naleśniki z lodami czekoladowymi - przygotowanie
Do miski wsypujemy mąkę, sól i kakao, dodajemy mleko, jajko i olej. Dokładnie mieszamy, by powstało gładkie ciasto o konsystencji śmietany. Odstawiamy na 30 minut.
Rozgrzewamy patelnię i na maśle smażymy naleśniki. Podajemy z lodami, orzechami i startą czekoladą.=
Czekoladowe smoothie z granolą
Czekoladowe smoothie z granolą shutterstock
Dla 4 osób
Przygotowanie: 10 minut
Czekoladowe smoothie z granolą - składniki
6 dojrzałych bananów
litr mleka (krowiego lub roślinnego)
6 łyżek kakao dobrej jakości
4 łyżki domowej granoli
Czekoladowe smoothie z granolą - przygotowanie
Banany kroimy w plasterki. Mleko, banan oraz kakao krótko miksujemy w blenderze. Schładzamy lub podajemy z kostkami lodu, posypane garnolą.
Zmrożony napój czekoladowy
Zmrożony napój czekoladowy shutterstock
Dla 4 osób
Przygotowanie: 15 minut
Zmrożony napój czekoladowy - składniki
200 g czekolady deserowej lub gorzkiej
4 łyżeczki cukru pudru lub syropu cukrowego
litr mleka
kostki lodu
Zmrożony napój czekoladowy - przygotowanie
Czekoladę szybko ścieramy na tarce. Wrzucamy do garnuszka, wlewamy 4 łyżki mleka i cukier. Mieszając, podgrzewamy na małym ogniu. Zdejmujemy z ognia. Miksujemy z zimnym mlekiem.
Rozlewamy do szklanek, wrzucamy kostki lodu.
Idealnym dopełnieniem będzie kulka lodów czekoladowych.