Gdzie taniej kupić sycylijskie przysmaki, a gdzie ryby? W którym sklepie są atrakcyjne promocje na owoce i warzywa? Przyjrzeliśmy się gazetkom promocyjnym w Biedronce, Lidlu, Carrefourze oraz Aldim i wybraliśmy najciekawsze i najbardziej atrakcyjne oferty w każdym z nich.

Promocje w Biedronce - filet z zębacza

W Biedronce do soboty (10.07.2021) za filet z zębacza zapłacimy 2,99 zł za 100 gramów.

Zapiekanka z rybą i cukinią

Zapiekanka z rybą i cukinią
Zapiekanka z rybą i cukinią Fot. Marcin Kiełbiewski

Dla 4-6 osób
Czas przygotowania: 50 minut

Zapiekanka z rybą i cukinią - składniki

500 g ziemniaków
2 marchewki
8 cebulek dymek (białych części)
4 łyżki oliwy
sól, pieprz
1 kg filetów ze świeżej ryby (można pomieszać kilka gatunków ryb, np. zębacz, dorsz, łosoś, sola, pstrąg, sum, amur, okoń)
2-3 łyżki soku z cytryny
2 średnie cukinie
ogórek
3 łodygi selera naciowego
4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
2 łyżki majonezu
100 g drobno startego, łagodnego żółtego sera
ząbek czosnku
łyżeczka suszonego oregano
pęczek szczypiorku

Zapiekanka z rybą i cukinią - przygotowanie

Ziemniaki obieramy, kroimy na nieduże kawałki (ćwiartki albo ósemki), marchewki w cienkie talarki. Razem z dymkami układamy jarzyny na blasze wysmarowanej dwiema łyżkami oliwy. Solimy, posypujemy pieprzem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Gdy warzywa lekko zmiękną (po 20-25 minutach), dodajemy skropione sokiem z cytryny, posolone kawałki ryby oraz pokrojoną na dość grube półplasterki cukinię (może być ze skórką). Zapiekamy przez ok. 15 minut.

Ogórka ścieramy na tarce, selera drobno kroimy. Mieszamy warzywa ze śmietaną, majonezem i serem. Doprawiamy zmiażdżonym czosnkiem, oregano, solą i pieprzem. Polewamy zapiekankę sosem i zapiekamy jeszcze przez 5-6 minut. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Podajemy z surówką z pomidorów i cebuli z sosem winegret.

Promocje w Lidlu - produkty sycylijskie

Od poniedziałku (5.07.2021) Lidl zaprasza też po szeroki wybór produktów sycylijskich. W ramach akcji "Zakochaj się w sycylijskim stylu" kupimy m.in. sos pomidorowy z pomidorów daktylowych Italiamo w cenie 4,99 zł, ricottę marki Bacoma za 3,99 zł czy sycylijską oliwę z oliwek Italiamo w cenie 23,99 zł za 500 ml. 

Pizza z ricottą i papryką

Pizza z ricottą i papryką
Pizza z ricottą i papryką Fot. Paulina Jakóbiec

Dla 2-4 osób
Czas przygotowania: 40 minut

Pizza z ricottą i papryką - składniki

Ciasto:
20 g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki cukru
szklanka mąki
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju

Na wierzch:
3-4 łyżki oliwy
1/3 zielonej papryki
1/3 czerwonej papryki
1/3 żółtej papryki
200 g ricotty

Oraz:
masło i mąka do przygotowania blachy

Pizza z ricottą i papryką - przygotowanie

Robimy rozczyn: mieszamy drożdże z 1/4 szklanki letniej wody, cukrem i 1-2 łyżkami mąki, pozostawiamy do wyrośnięcia. Resztę mąki przesiewamy do miski, dodajemy sól, olej, 1/4 szklanki letniej wody i wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na czas przygotowania pozostałych składników pizzy (ciasto nie musi wyrastać do podwójnej objętości).

Na patelnię wlewamy oliwę wymieszaną z 1/2 szklanki wody, podgrzewamy. Paprykę kroimy w paski i wrzucamy na patelnię. Przykrywamy i dusimy na średnim ogniu, aż zacznie mięknąć.

Ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek, układamy na natłuszczonej i wysypanej mąką blasze. Smarujemy ricottą, oprószamy solą i pieprzem, na wierzch kładziemy paprykę. Pieczemy 15 minut w 220 st. Wyjmujemy, gdy ciasto zacznie się rumienić. Możemy podać z oliwą przyprawioną chilli.

Promocje w Aldim - roszponka i orzechy włoskie

Do soboty (10.07.2021) w Aldim w promocyjnej cenie znajdziemy m.in. orzechy włoskie łuskane marki Trader Joe’s w cenie 8,99 zł za 200 gramów oraz roszponkę w cenie 2,99 zł za opakowanie.

Roszponka z sosem żurawinowym

Roszponka z sosem żurawinowym
Roszponka z sosem żurawinowym MK 2/Michael Holz

Dla 4 osób
Czas przygotowania: 20 minut

Roszponka z sosem żurawinowym - składniki

160 g roszponki
2 łyżki żurawiny amerykańskiej
2 łyżki orzechów włoskich
szalotka
2-3 łyżki czerwonego octu winnego
1-2 łyżeczki gruboziarnistej musztardy
4 łyżeczki płynnego miodu
sól, pieprz
2 łyżki oleju o neutralnym smaku
3 łyżki oleju z orzechów włoskich
2 gałązki tymianku
400 g koziego sera

Roszponka z sosem żurawinowym - przygotowanie

Roszponkę myjemy i ostrożnie osuszamy w suszarce do sałaty.

Żurawinę i orzechy włoskie grubo siekamy. Orzechy prażymy na patelni bez tłuszczu. Szalotkę kroimy w drobną kostkę i mieszamy z octem, łyżką wody, musztardą, 1-2 łyżeczkami miodu, solą i pieprzem, a następnie stopniowo dodawaj po odrobinie oleju, żurawinę i orzechy.

Z gałązek tymianku obrywamy listki. Ser kroimy na 8 plasterków, kładziemy go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy pozostałym miodem i posypujemy listkami tymianku. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 7 minut w temperaturze 220 st. na górnej półce piekarnika.

Roszponkę rozkładamy na talerzach i skrapiamy żurawinowym sosem vinaigrette. Z boku układamy zapieczony kozi ser. Podajemy z bagietką.

Promocje w Carrefourze - brzoskwinie

Do Carrefoura do soboty (10.05.2021) warto się wybrać po brzoskwinie w cenie 5,99 zł za kilogram.

Brzoskwinie z sosem malinowym

Brzoskwinie z sosem malinowym
Brzoskwinie z sosem malinowym Fot. Jacek Ura

Dla 2-4 osób
Czas przygotowania: 20 minut + czas chłodzenia

Brzoskwinie z sosem malinowym - składniki

450 g świeżych malin
drobno otarta skórka z 1 pomarańczy
2 łyżki stołowe świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
2 łyżki stołowe pomarańczowego likieru
2-3 łyżki stołowe cukru
6 dojrzałych, świeżych brzoskwiń
lody waniliowe
herbatniki "kocie języczki"

Brzoskwinie z sosem malinowym - przygotowanie

Maliny miksujemy i przecieramy przez plastikowe sito do miski, aby się pozbyć pestek. Do przetartych malin dodajemy skórkę pomarańczową, sok oraz likier i mieszamy. Dodajemy do smaku cukier i mieszamy, aż się rozpuści. Przykrywamy i schładzamy w lodówce.

W dużym rondlu, na ostrym ogniu, zagotowujemy wodę. Wrzucamy do wrzątku kolejno po 1-2 brzoskwinie, sparzamy przez 10-20 sekund, a następnie wyjmujemy łyżką cedzakową. Gdy przestygną, obieramy je ze skórki, kroimy na ćwiartki, usuwamy pestki. Ćwiartki brzoskwiń wkładamy do sosu malinowego. Pod przykryciem schładzamy w lodówce.

Do szklanych pucharków wkładamy porcję lodów, na wierzchu układamy brzoskwinie i polewamy sosem. Deser możemy podawać z herbatnikami.