Piersi kurczaka z bobem

Piersi kurczaka z bobemPiersi kurczaka z bobem Fot. BBS

Dla 4 osób
Czas przygotowania: 30 minut

Piersi kurczaka z bobem - składniki

100 g bobu
łyżka oliwy
4 filety z kurczaka
100 g młodych ziemniaków
1/2 l bulionu drobiowego
100 g brokułów
100 g młodej cukinii
2 łyżki gęstej śmietany
2 łyżki posiekanych listków świeżego estragonu
sól, pieprz

Piersi kurczaka z bobem - przygotowanie

Bób gotujemy we wrzątku, studzimy i obieramy.

W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy piersi kurczaka z obu stron, aż się zrumienią. Wrzucamy ziemniaki pokrojone w plasterki, mieszamy. Po chwili wlewamy bulion, przykrywamy patelnię i dusimy całość około 10 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Zdejmujemy pokrywkę, zwiększamy ogień i gdy bulion na patelni solidnie zawrze, dodajemy podzielone na cząstki brokuły, pokrojoną w plasterki cukinię, a na końcu bób. Gotujemy jeszcze 3 minuty.

Kilka łyżek gorącego sosu wlewamy do garnuszka, dodajemy śmietanę, mieszamy i wlewamy z powrotem na patelnię, energicznie mieszając. Potrawę przyprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy estragon, zdejmujemy patelnię z ognia, przykrywamy i odstawiamy na kilka minut.

Pieczona makrela z sosem agrestowym

Pieczona makrela z sosem agrestowymPieczona makrela z sosem agrestowym Fot. Paulina Kolondra

Dla 4 osób
Czas przygotowania: 30 minut

Pieczona makrela z sosem agrestowym - składniki

łyżka masła
250 g oczyszczonego i pokrojonego na kawałki agrestu
4 oczyszczone makrele o wadze mniej więcej 350 g
sok z cytryny
2 żółtka lub 1 jajko

Pieczona makrela z sosem agrestowym - przygotowanie

Roztapiamy masło w rondelku, wrzucamy agrest, przykrywamy, dusimy do miękkości na malutkim ogniu, nie mieszając, tylko potrząsając rondlem od czasu do czasu.

Odcinamy głowy makreli, mięso w środku tuszek skrapiamy sokiem z cytryny, skórę płytko nacinamy na ukos dwa, trzy razy z każdej strony. Grillujemy 15-20 minut, odwracając ryby na drugą stronę po 8-10 minutach.

Agrest przecieramy przez gęste sitko, przelewamy na czystą patelnię, dodajemy roztrzepane jajko lub żółtka i podgrzewamy na małym ogniu, stale mieszając, ale nie doprowadzając do wrzenia.

Upieczone ryby układamy na półmisku, podajemy z sosem agrestowym.

Cukinie faszerowane mięsem

Cukinie faszerowane mięsemCukinie faszerowane mięsem Fot. Łukasz Zandecki

Dla 4 osób
Czas przygotowania: 40 minut

Cukinie faszerowane mięsem - składniki

8 niewielkich cukinii
1/2 pęczka natki pietruszki
ząbek czosnku
500 g gotowanych, ostudzonych ziemniaków bez skórki
500 g mielonego mięsa wołowego
2 jajka
2 łyżki startego parmezanu
sól, pieprz
oliwa
2 średnie pomidory

Cukinie faszerowane mięsem - przygotowanie

Cukinie myjemy, kroimy wzdłuż, wydrążamy środki. Bardzo drobno siekamy pietruszkę i czosnek.

Ziemniaki rozdrabniamy dokładnie widelcem i mieszamy z mięsem. Wyrabiamy z jajkami, natką, czosnkiem i parmezanem. Dodajemy sól i pieprz do smaku.

Faszerujemy wydrążone cukinie. Smarujemy blachę oliwą i przykrywamy dno cienkimi plasterkami pomidorów. Układamy na nich faszerowane cukinie, skrapiamy oliwą i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. na 30 minut. (Przepis: Tessa Capponi-Borawska)

Spaghetti z karczochami, bobem i szpinakiem

Spaghetti z karczochami, bobem i szpinakiemSpaghetti z karczochami, bobem i szpinakiem Fot. Marcin Kiełbiewski

Dla 3-4 osób
Czas przygotowania: 30 minut

Spaghetti z karczochami, bobem i szpinakiem - składniki

150 g spaghetti
oliwa
cebulka dymka
ząbek czosnku
czerwona papryka
100 g bobu
125 g świeżych liści szpinaku
4 serca karczochów
2 łyżki przecieru pomidorowego
1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
łyżka świeżego majeranku
sól morska, pieprz

Spaghetti z karczochami, bobem i szpinakiem - przygotowanie

Spaghetti gotujemy w dużej ilości wrzącej, posolonej wody z odrobiną oliwy.

Dymkę kroimy w plasterki, czosnek siekamy, paprykę kroimy w paski. W dużym rondlu na rozgrzanej oliwie smażymy przez 2 minuty dymkę, czosnek i paprykę. Następnie dodajemy bób, posiekany szpinak, pocięte w plastry karczochy, przecier pomidorowy, cukier i majeranek. Całość dusimy pod przykryciem na bardzo małym ogniu 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy z ugotowanym spaghetti.

Sałatka tabbouleh z kalafiora i ciecierzycy

Sałatka tabbouleh z kalafiora i ciecierzycySałatka tabbouleh z kalafiora i ciecierzycy fot. Dominika Wójciak

Dla 4 osób
Czas przygotowania: 30 minut

Sałatka tabbouleh z kalafiora i ciecierzycy - składniki

średni kalafior (ok. 600 g)
pęczek natki pietruszki
pęczek dymki
130 g ugotowanej ciecierzycy

Dodatki:
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki oleju rzepakowego
łyżka curry w proszku
ząbek czosnku
garść prażonych migdałów
sól, świeżo mielony pieprz

Sałatka tabbouleh z kalafiora i ciecierzycy - przygotowanie

Kalafior myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach lub pulsacyjnie rozdrabniamy malakserem do wielkości ziarenek ryżu (ścieramy tylko różyczki, twarde łodygi zostawiamy i wykorzystujemy, np. do zupy). Kalafior mieszamy z 1/2 łyżeczki soku z cytryny i odstawiamy na kilka minut, by puścił sok. Odciskamy w dłoniach z nadmiaru płynu i przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Dodajemy olej i curry, mieszamy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. na 15 minut. Mieszamy w połowie pieczenia. Studzimy.

Natkę i dymkę myjemy i siekamy. Czosnek obieramy, siekamy, ucieramy na pastę. Natkę, dymkę, czosnek i resztę soku z cytryny mieszamy. Dodajemy upieczony kalafior, ciecierzycę i posiekane migdały, mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Od razu podajemy.

Duszone karczochy z warzywami

Duszone karczochy z warzywamiDuszone karczochy z warzywami Fot. BBS

Dla 4 osób
Czas przygotowania: 45 minut

Duszone karczochy z warzywami - składniki

4 młode karczochy
2 zielone, 2 czerwone, 2 żółte i 2 pomarańczowe papryczki
duża czerwona cebula
średnia cukinia
2 małe bakłażany
sól, pieprz
olej do smażenia

Sos:
2 łyżki soku z cytryny
zmiażdżony ząbek czosnku
1/4 szklanki oliwy z oliwek
2 łyżki octu balsamicznego
łyżka posiekanych listków oregano

Duszone karczochy z warzywami - przygotowanie

Karczochy płuczemy i osuszamy. Zewnętrzne stwardniałe płatki odrywamy i odcinamy nożyczkami czubki karczochów zazwyczaj ok. 1/3 wysokości. Odcinamy także spiczaste końce pozostałych płatków. Następnie odciągamy zielone płatki na zewnątrz, a ze środka łyżeczką wydrążamy włochate włókna. Dopiero pod nimi znajduje się to, co w karczochu najlepsze serce. Miejsca przecięcia od razu skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. (Z tego samego powodu karczochów nie należy gotować w aluminiowych naczyniach).

Bakłażany kroimy w plastry, solimy i odstawiamy na 20 minut. Robimy sos winegret z podanych składników. Umyte i oczyszczone z nasion papryki kroimy w szerokie pasy i smażymy partiami na niewielkiej ilości oleju. Bakłażany płuczemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Wraz z cukinią kroimy je w pasy i również smażymy. Na oleju smażymy także wstępnie przygotowane i przekrojone na pół karczochy (bez łodyg), a potem pokrojoną w szerokie piórka cebulę. Warzywa wkładamy do szerokiego rondla, solimy, pieprzymy, podlewamy odrobiną wody i dusimy kilka minut. Podajemy z pieczywem, polane sosem.

Pieczone truskawki i rabarbar z chrupiącą posypką

Pieczone truskawki i rabarbar z chrupiącą posypkąPieczone truskawki i rabarbar z chrupiącą posypką Fot. Dominika Wójciak

Dla 4 osób
Czas przygotowania: 40 minut

Pieczone truskawki i rabarbar z chrupiącą posypką - składniki

4 zamrożone banany
4 łodygi rabarbaru
300 g truskawek
180-200 g domowej granoli

Dodatki:
4 łyżki miodu
sok z pomarańczy
gęsty jogurt naturalny lub bita śmietana do podania

Pieczone truskawki i rabarbar z chrupiącą posypką - przygotowanie

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. (włączone: góra i dół). Banany wyjmujemy z zamrażalnika, by nieco odtajały. Obieramy, kroimy na kawałki. Rabarbar myjemy i kroimy na kawałki o grubości 2 cm. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, kroimy na pół. Owoce mieszamy z miodem i sokiem z pomarańczy, wkładamy do żaroodpornej formy. Zapiekamy 30 minut. 5 minut przed końcem pieczenia posypujemy granolą. Podajemy na gorąco z jogurtem. (przepis Dominika Wójciak)

Lodowy koktajl z mango

Lodowy koktajl z mangoLodowy koktajl z mango Fot. Paweł Kiszkiel / AG

Dla 2 osób
Czas przygotowania: 10 minut

Lodowy koktajl z mango - składniki

mango
2 kulki lodów o smaku mango
jogurt naturalny
garść pistacji
listki mięty

Lodowy koktajl z mango - przygotowanie

Obrane i oczyszczone z pestek mango miksujemy z 2 kulkami lodów o smaku mango i z jogurtem naturalnym. Ozdabiamy posiekanymi pistacjami i listkami mięty.

Sałatka owocowa w melonie

Sałatka owocowa w melonieSałatka owocowa w melonie Fot. Marcin Klaban

Dla 2 osób
Czas przygotowania: 20 minut

Sałatka owocowa w melonie - składniki

melon
garść truskawek
winogrona
ananas
mango
papaja
sok z 1 limonki
listki mięty
łyżka brązowego cukru

Sałatka owocowa w melonie - przygotowanie

Odcinamy wierzch melona (jak najmniej miąższu), usuwamy pestki i wydrążamy miąższ. Mieszamy kawałki melona z pozostałymi owocami pokrojonymi w kostkę. Skrapiamy sokiem z limonki, mieszamy z posiekaną miętą i cukrem. Przekładamy sałatkę do wydrążonego melona, przykrywamy odciętą górą. Sałatkę można przygotować wcześniej i mocno schłodzić w lodówce.