Bulwa kopru włoskiego powinna być twarda, jasna i jędrna, jeśli jest miękka, warzywo będzie łykowate. Ma lekko anyżowy zapach i smak, który ulatnia się pod wpływem obróbki cieplnej. To warzywo dla oszczędnych, ponieważ żadna jego część się nie marnuje. Pod nóż, a potem do garnka, na patelnię lub do piekarnika trafiają najczęściej białe bulwy fenkułu - podobne do selera korzeniowego, ale o znacznie gładszej skórce.
Przypominającej zwykły koperek zielonej naci można użyć do dekoracji, a nasion jako przyprawy. Sporządza się z też z nich syropy i wspomniane herbatki uśmierzające niemowlęce kolki. Łodygi z kolei wykorzystuje się do doprawiania dań.
Koper włoski zapiekany w cukinii
Koper włoski zapiekany w cukinii Fot. Łukasz Falkowski / Agencja Wyborcza.pl
Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut
Koper włoski zapiekany w cukinii - składniki
3 średnie cukinie
sól, pieprz
3 bulwy kopru włoskiego
30 g masła
6 ząbków czosnku
150 ml wytrawnego białego wina
listki szałwii
80-100 g sera typu roquefort
200 g śmietany 30-proc.
sok z 1/2 pomarańczy
Koper włoski zapiekany w cukinii - przygotowane
Za pomocą łyżeczki wydrążamy z cukinii gniazda nasienne. Niepotrzebny miąższ wyrzucamy. Cukinie solimy i odkładamy.
Wykrawamy zdrewniałe części z bulw kopru włoskiego. Resztę kroimy w bardzo cienkie plasterki.
Masło rozpuszczamy i podgrzewamy na patelni. Wrzucamy fenkuł, posiekany czosnek, sól, pieprz i powoli dusimy do miękkości. Podlewamy winem i dodajemy szałwię.
Piekarnik rozgrzewamy do 250 st.
Wydrążone cukinie faszerujemy połową kopru. Na wierzchu układamy kawałki sera. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i zapiekamy 5 minut.
Drugą część kopru miksujemy na gładką masę, wlewamy śmietankę i sok z pomarańczy. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z upieczoną cukinią.
Ryba w sosie pomarańczowym z purée z kopru włoskiego
Ryba w sosie pomarańczowym z purée z kopru włoskiego Natalia Nowak-Bratek
Dla 4 osób
Przygotowanie: ok. 60 minut
Ryba w sosie pomarańczowym z purée z kopru włoskiego - składniki
200 ml bulionu rybnego
250 ml świeżego soku pomarańczowego
pomarańcza
4 filety rybne (każdy po 150 g)
mąka do oprószenia
sól i pieprz
30 g masła
2 łyżki oliwy
koper włoski
cebula
1/2 szklanki wytrawnego martini
2 łyżeczki kaparów z zalewy
1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
Ryba w sosie pomarańczowym z purée z kopru włoskiego - przygotowanie
Bulion wlewamy do rondelka i redukujemy do 50 ml. Dodajemy sok pomarańczowy, mieszamy.
Filety rybne posypujemy mąką, solą i pieprzem. Na dużej patelni topimy połowę masła i oliwy, obsmażamy rybę na złoty kolor. Przekładamy na talerz, na patelnię wlewamy resztę oliwy i wkładamy pokrojony na cienkie plasterki koper włoski oraz posiekaną cebulę. Podsmażamy. Wlewamy alkohol, dodajemy kapary i nasiona kopru włoskiego. Gotujemy, aż płyn odparuje.
Wkładamy ryby, wlewamy sos rybno-pomarańczowy. Podgrzewamy kilka minut, polewając ryby sosem. Przekładamy je na talerz, sos przecedzamy.
Koper włoski i cebulę miksujemy, mieszamy z pozostałym masłem, przyprawiamy. Przecedzony sos redukujemy. Dodajemy wyfiletowane cząstki pomarańczy. Rybę podajemy z purée i sosem.
Zapiekane ziemniaki z fenkułami
Zapiekane ziemniaki z fenkułami Natalia Nowak-Bratek
Dla 4 osób
Przygotowanie: 70 minut
Zapiekane ziemniaki z fenkułami - składniki
500 g ziemniaków
sól
cebula
2 bulwy fenkułu (kopru włoskiego)
100 ml śmietanki 30-proc.
150-100 ml bulionu warzywnego
2 łyżki oleju rzepakowego plus do formy
pieprz
Zapiekane ziemniaki z fenkułami - przygotowanie
Na gratin ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie 5-7 minut, odsączamy. Cebulę obieramy i siekamy. Koper włoski oczyszczamy, liście z nacią zachowujemy, bulwy kroimy na pół, głąby usuwamy, a resztę kroimy w poprzek w wąskie paski. Podsmażamy z cebulą na gorącym oleju ok. 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
Odcedzone ziemniaki mieszamy z koprem w dużym, wysmarowanym tłuszczem naczyniu. Śmietanę i 50 ml bulionu mieszamy, dobrze doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy warzywa. Pieczemy 45-50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. W razie potrzeby dolewamy więcej bulionu. Upieczone gratin posypujemy posiekaną natką kopru włoskiego. Podajemy np. do smażonego szczupaka.
Fenkuł zapiekany w parmezanie
Fenkuł zapiekany w parmezanie shutterstock
Dla 4 osób
Przygotowanie: 35 minut
Fenkuł zapiekany w parmezanie - składniki
2 bulwy kopru włoskiego
4 marchewki
3-4 łyżki oliwy
2 łyżki octu balsamicznego
100 g startego parmezanu
Fenkuł zapiekany w parmezanie - przygotowanie
Piekarnik rozgrzewamy do 200 st.
Bulwy kopru włoskiego i marchewki oczyszczamy i kroimy na połówki. Mieszamy oliwę i ocet balsamiczny smarujemy fenkuły i marchewki. Doprawiamy solą i pieprzem. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i zapiekamy około 30 minut; 10 minut przed końcem pieczenia, posypujemy serem.