Promocje w Biedronce - karkówka

W Biedronce do niedzieli (3.07.2021) za kilogram karkówki wieprzowej bez kości Kraina Mięs zapłacimy 8,99 zł z kartą Moja Biedronka. 

Karkówka w musztardzie

Karkówka z szałwią glazurowana musztardąKarkówka z szałwią glazurowana musztardą Natalia Nowak - Bratek

Dla 4-6 osób
Przygotowanie: ok. 1,5 godziny

Karkówka w musztardzie - składniki

1 kg karkówki bez kości
12 listków świeżej szałwii
2 łyżki oliwy
2 łyżki musztardy Dijon
chilli w proszku
łyżka płynnego miodu
sok z cytryny
posiekana natka pietruszki
sól, pieprz

Karkówka w musztardzie - przygotowanie

Rozgrzewamy piekarnik do 190 st.

Nacinamy mięso wzdłuż, mniej więcej do połowy grubości, rozkładamy je jak książkę. Powstały płat obkładamy 8 posiekanymi listkami szałwii, solimy i pieprzymy. Składamy mięso, tak by wyglądało jak przed rozkrojeniem. Obwiązujemy bawełnianą nicią.

Do brytfanny wlewamy oliwę i 2 łyżki wody. Pieczeń smarujemy z każdej strony musztardą, oprószamy solą i chilli, układamy w brytfannie. Wrzucamy pozostałe listki szałwii. Pieczemy 45 minut.

Wyjmujemy mięso na deskę do krojenia i pozostawiamy, aby chwilę odpoczęło. Do brytfanny, w której piekła się karkówka, wlewamy miód i sok z cytryny. Zagotowujemy, odcedzamy sos, gotujemy bez przykrywki, aż nieco zgęstnieje. Podajemy osobno do karkówki, posypanej natką. 

Promocje w Lidlu - marakuje

Serię tanich produktów do soboty (3.07.2021) oferuje Lidl. Warto też zwrócić uwagę na marakuje w cenie 1,79 zł za sztukę.

Tort serowy z musem z marakui - charlotta

Tort serowy z musem z marakui - charlottaTort serowy z musem z marakui - charlotta Malgorzata Dziegielewska

Dla 6 osób
Przygotowanie: 35 minut
Chłodzenie: co najmniej 4 godziny

Tort serowy z musem z marakui - składniki

4 listki żelatyny
4 marakuje
350 g twarożku śmietankowego
60 g cukru
30 podłużnych biszkoptów
100 ml mleka kokosowego
Mus z marakui:
5 dojrzałych marakui
25 g cukru
czerwona pitaja do dekoracji

Tort serowy z musem z marakui - przygotowanie

Żelatynę moczymy w zimnej wodzie. Marakuje kroimy na pół, wyjmujemy miąższ. Twarożek mieszamy z cukrem i miąższem marakui. Mleko kokosowe podgrzewamy w rondelku. Dodajemy odciśniętą żelatynę, rozpuszczamy. Przekładamy do masy serowej, mieszamy.

Tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy folią do żywności. Na dnie i po bokach układamy biszkopty, jeden obok drugiego, płaską stroną do środka (możemy skropić je rumem). Napełniamy masą serową do ok. 3/4 wysokości biszkoptów. Wkładamy na 4 godziny do lodówki (lub na noc).

Na mus z marakui owoce kroimy na pół, wyjmujemy miąższ. Przekładamy go na sitko o drobnych oczkach i dokładnie przecieramy do miseczki. Wsypujemy cukier, ucieramy. Tort wyjmujemy na talerz. Na wierzchu układamy pitaję, polewamy musem z marakui.

Promocje w Kauflandzie - łopatka wieprzowa

Do środy (7.07.2021) w Kauflandzie znajdziemy wiele promocji. W atrakcyjnych cenach kupimy m.in. łopatkę wieprzową w cenie 9,99 zł za kilogram.

Pieczeń z łopatki wieprzowej z czosnkiem, rozmarynem i marchewką 

Pieczeń z łopatki wieprzowej z czosnkiem, rozmarynem i marchewką.Pieczeń z łopatki wieprzowej z czosnkiem, rozmarynem i marchewką. Miód Malina Studio

Dla 4 osób
Przygotowanie: 2 godziny
Oczekiwanie 12 godz. 

Pieczeń z łopatki wieprzowej - składniki

800 g łopatki wieprzowej
łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 
łyżeczka ziaren kolendry
3 łyżki sosu sojowego
5 ząbków czosnku
2 gałązki rozmarynu
2 duże marchewki
2 ziarna ziela angielskiego
4 łyżki oliwy
2 łyżki oleju lub smalcu
2 łyżki miodu

Pieczeń z łopatki wieprzowej - przygotowanie

Łopatkę wieprzową myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. W moździerzu ucieramy pieprz i kolendrę i tą mieszanką porządnie nacieramy mięso ze wszystkich stron. Wkładamy do sporego i mocnego worka foliowego (przyprawy lepiej oblepią w nim mięso) i wlewamy sos sojowy. Czosnek kroimy w plasterki i dodajemy do łopatki, dokładamy 2 gałązki rozmarynu. Marchewki myjemy, suszymy i kroimy na grubsze plastry na ukos. Dodajemy do wieprzowiny, wsypujemy ziele angielskie i całość podlewamy 2 łyżkami oliwy. Zamykamy worek, jeszcze raz masujemy całość przez folię i wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc.

Łopatkę oczyszczamy z plastrów czosnku i rozmarynu. Rozgrzewamy na patelni 2 łyżki oliwy i przesmażamy mięso z każdej strony na brązowy kolor.

Piekarnik nagrzewamy do 170 st. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy trochę oleju, wkładamy połowę marchewek i część czosnku, układamy na tym mięso. Wkładamy resztę marchewek, czosnku i to, co zostało z marynaty. Oblewamy 2 łyżkami miodu, przykrywamy i pieczemy 1,5 godziny. Na ostatnie 10 minut pieczenia można odkryć naczynie, żeby odparować lekko płyn i zrumienić pieczeń.