Oregano hodowane w doniczce całe lato może spędzić na balkonie - nie dopuszczajmy tylko do tego, by zakwitło. Poza tym można obciąć wierzchołki pędów ogrodowego oregano i je ukorzenić.

Oregano - świeże i suszoneOregano - świeże i suszone shutterstock

Oregano dodajemy do większości sosów do makaronu, pizzy (i do ciasta, i sosów). Świeże jest doskonałym dodatkiem do sałaty, za względu na pikantny, ostry smak. Oregano zachowuje intensywny aromat także po ususzeniu; wchodzi w skład wielu mieszanek przyprawowych. 

Pieczone pomidory z oregano

Pieczone pomidory z oreganoPieczone pomidory z oregano shutterstock

Dla 6-8 osób
Przygotowanie: 60 minut

Pieczone pomidory z oregano - składniki

1 kg pomidorów
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy plus do natłuszczenia formy
2 łyżki świeżego, posiekanego oregano 
łyżka posiekanego tymianku
sól, pieprz

Pieczone pomidory z oregano - przygotowanie

Piekarnik rozgrzewamy do 190 st. Blachę lub prostokątną formę natłuszczamy oliwą.

Pomidory myjemy, osuszamy, kroimy na pół. Czosnek obieramy, miażdżymy, mieszamy z oliwą, oregano i tymiankiem. Mieszanką dokładnie smarujemy pomidory. Układamy w natłuszczonej formie. Doprawiamy solą i pieprzem. 

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 50 minut, aż lekko zbrązowieją. 

Świetnie smakują np. z makaronem czy w sałatce z fetą.

Bułki ziemniaczane z oregano

Bułki ziemniaczane z oreganoBułki ziemniaczane z oregano shutterstock

Dla 6-8 bułek
Przygotowanie: 40 minut
Oczekiwanie: 12 godzin plus 60 minut 

Bułki ziemniaczane z oregano - składniki

250 g ziemniaków 
300 g mąki 
łyżka oliwy plus do natłuszczenia blachy
10 g suszonych drożdży 
łyżeczka soli  
garść suszonego oregano 

Bułki ziemniaczane z oregano - przygotowanie

Ziemniaki szorujemy i wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy 20 minut. Osączamy, kiedy ostygną obieramy i przepuszczamy przez praskę.  

W misce mieszamy ziemniaki, mąkę, 50 ml wody, drożdże i oliwę, zagniatamy na gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i wstawiamy do lodówki na noc. 

Blachę smarujemy oliwą lub wykładamy papierem do pieczenia.  

Z ciasta formujemy bułki i układamy na blasze. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 60 minut, aby ciasto podrosło.  

Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. i wstawiamy na dno naczynie żaroodporne z wodą (lub włączamy funkcję parowania.  

Bułki posypujemy oregano i ew. solą gruboziarnistą, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy mniej więcej 30 minut, aż się zezłocą. Wyjmujemy i studzimy na kratce.  

Młode ziemniaki z rzodkiewką i oregano

Młode ziemniaczki z rzodkiewką i oreganoMłode ziemniaczki z rzodkiewką i oregano Fot. Marcin Klaban

Dla 2-3 osób
Przygotowanie: 20 minut

Młode ziemniaki z rzodkiewką i oregano - składniki

6-8 młodych ziemniaków
200 ml naturalnego jogurtu
sok z wyciśnięty cytryny
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
2-3 rzodkiewki
1/2 główki lodowej sałaty
pęczek oregano

Młode ziemniaki z rzodkiewką i oregano - przygotowanie

Szorujemy ziemniaki, kroimy na centymetrowe plastry i gotujemy 15 minut (będą twardawe). Odcedzamy, studzimy.

Na dressing mieszamy jogurt z sokiem z cytryny i roztartym czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem.

Rzodkiewki kroimy na plasterki. Liście sałaty myjemy, osuszamy, rozdzieramy, delikatnie mieszamy z ziemniakami, rzodkiewkami i posiekanym oregano. Polewamy dressingiem.