Szpinak, groszek i szparagi z dressingiem jogurtowym

To jednogarnkowe danie oparte na zielonych warzywach. Świetnie komponuje się z dressingiem jogurtowym, ale jeśli zależy ci na wersji wegańskiej, spokojnie możesz z niego zrezygnować (podobnie jak z masła). Wówczas wystarczy przełożyć szpinak z powrotem na patelnię – do gotowych szparagów i groszku, a na koniec wlać trochę soku z limonki lub cytryny albo dobrej jakości octu balsamicznego. Nie rezygnuj z gałki muszkatołowej. To przyprawa, która świetnie pasuje do szpinaku, podobnie zresztą jak pieprz – dlatego w żadnym razie nie żałuj pieprzu! 

Szpinak, groszek i szparagi z dressingiem jogurtowymSzpinak, groszek i szparagi z dressingiem jogurtowym MAŁGORZATA NAPIÓRKOWSKA-KUBICKA

Dla 2-3 osób
Przygotowanie: 20 minut

Szpinak, groszek i szparagi z dressingiem jogurtowym - składniki

600-700 g świeżego szpinaku
500 g świeżego zielonego groszku w łupinach (albo ok. 250 g groszku mrożonego)
20-25 zielonych szparagów
ząbek czosnku
200 ml gęstego jogurtu naturalnego
sok z 1/2 cytryny
oliwa extra vergine
duża szczypta czarnego pieprzu
duża szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
duża garść listków mięty
sól
masło klarowane (ghee)

Szpinak, groszek i szparagi z dressingiem jogurtowym - przygotowanie

Dokładnie przeglądamy szpinak, starannie go płuczemy i odsączamy z nadmiaru wody. Wyłuskujemy groszek. Odłamujemy zdrewniałe końce szparagów, płuczemy szparagi i kroimy na 2-3 kawałki (w zależności od wielkości szparagów). Drobno siekamy obrany ze skórki czosnek.

Na dressing w dużej misce mieszamy jogurt, sok z cytryny, 2 łyżki oliwy, rozgnieciony w moździerzu pieprz, świeżo startą gałkę muszkatołową, sól i posiekane listki mięty.

W dużej głębokiej patelni rozgrzewamy trochę masła klarowanego (ghee) i podsmażamy czosnek, a następnie dodajemy liście szpinaku (w razie potrzeby dorzucamy go partiami). Smażymy, aż szpinak straci objętość, przekładamy do miski.

Na patelni rozgrzewamy trochę masła i dodajemy szparagi. Smażymy, co jakiś czas mieszając, ok. 3 minut, po czym dodajemy groszek. Smażymy jeszcze 2-3 minuty.

Przekładamy szparagi i groszek z patelni do miski z dressingiem, dodajemy szpinak (odsączamy go z ewentualnego nadmiaru płynu). Mieszamy i przekładamy na duży półmisek lub talerz. Skrapiamy oliwą.

Przepis: Szymon Kubicki