Bardzo prosty deser z twarożkiem, jogurtem i musem owocowym

Deser z Panna CottąDeser z Panna Cottą shutterstock

Dla 4 osób
Przygotowanie: 15 minut

Deser z twarożkiem, jogurtem i musem owocowym - składniki

Kruszonka:
100 g pełnoziarnistych ciasteczek
100 g orzechów włoskich
Krem jogurtowy:
200 g gęstego jogurtu
100 g twarożku śmietankowego
10 g cukru pudru
łyżeczka pasty waniliowej
łyżka soku wyciśniętego z cytryny
Mus owocowy:
200 g owoców
30 g cukru

Deser z twarożkiem, jogurtem i musem owocowym - przygotowanie

Na spód ciasteczka kruszymy i mieszamy z rozdrobionymi orzechami. Nakładamy do szklanek, wstawiamy do lodówki.

Na krem jogurtowy wszystkie składniki miksujemy i nakładamy na ciasteczkowy spód w szklankach. 

Na mus owocowy owoce miksujemy z cukrem, nakładamy na krem jogurtowy i podajemy.

Sernik na zimno z owocami

Sernik na zimno z owocamiSernik na zimno z owocami shutterstock

Na tortownicę
Przygotowanie: 30 minut
Chłodzenie: 2 godziny

Sernik na zimno z owocami - składniki

Spód:
150-200 g ciasteczek
100-120 g łuskanych orzechów włoskich
1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu
170-180 g masła + masło do formy
Masa serowa:
5 łyżeczek żelatyny
250 g serka mascarpone
300 g jogurtu naturalnego
cytryna + sok z 1/2 cytryny
100 ml słodkiego sherry
125 ml cukru
200 ml śmietany kremówki
Galaretka z owocami:
500 g owoców sezonowych
2 łyżeczki żelatyny
100 ml soku jabłkowego

Sernik na zimno z owocami - przygotowanie

Na spód ciasteczka kruszymy lub miksujemy w blenderze, zagniatamy z posiekanymi orzechami, cynamonem i miękkim masłem. Masą równomiernie wylepiamy spód tortownicy.

Na masę serową namaczamy w wodzie 5 łyżeczek żelatyny. Mascarpone ucieramy z jogurtem, sokiem cytrynowym, sherry i cukrem. Mieszamy z rozpuszczoną żelatyną i wstawiamy do lodówki.

Brzeg tortownicy smarujemy masłem, przyklejamy pasek pergaminu o szerokości równej wysokości tortownicy. Ubijamy kremówkę i delikatnie łączymy z gęstniejącą masą serowo-jogurtową. Wykładamy na spód, wstawiamy do lodówki.

Na galaretkę z owocami owoce płuczemy i układamy na zastygającym torcie. Moczymy resztę żelatyny, rozpuszczoną łączymy z sokiem jabłkowym. Gdy galaretka zacznie tężeć, polewamy nią ułożone na serniku owoce i ponownie wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Wyjmujemy i kroimy bezpośrednio przed podaniem.

Wegański sernik z owocami

Wegański sernik z owocamiWegański sernik z owocami shutterstock

Na tortownicę
Przygotowanie 30 minut
Mrożenie: 4 godziny 

Wegański sernik z owocami - składniki 

Spód: 
200 g orzechów, np. włoskich 
3 daktyle medjool 
1/2 łyżki oleju kokosowego 
sól  
Masa serowa:  
300 g roślinnego twarożku 
125 ml mleka kokosowego 
50-60 g miodu albo syropu klonowego 
200 g jagód lub borówek plus do dekoracji 
70 ml soku wyciśniętego z cytryny 
łyżeczka pasty waniliowej 

Na spód w blenderze z mocnym silnikiem miksujemy pulsacyjnie orzechy, daktyle bez pestek, olej kokosowy oraz dużą szczyptę soli. 

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy masę orzechową. Dociskamy do dna, wyrównujemy. Wstawiamy do zamrażalnika na 20 minut. 

Na masę serową wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy. Masę serową rozprowadzamy na zmrożonym spodzie. Wstawiamy do zamrażalnika na 4 godziny.  

Sernik roślinny wyciągamy co najmniej 20 minut przed podaniem. Delikatnie wyjmujemy razem z papierem z formy, przekładamy na paterę, odcinamy papier z boku. Dzielimy na porcje, dekorujemy owocami i podajemy. 

Niezjedzone kawałki przechowujemy w zamrażalniku.  

Deser chia z owocami

Pudding chia z owocamiPudding chia z owocami shutterstock

Dla 2-3 osób
Przygotowanie:
Oczekiwanie: 15 minut plus co najmniej 3 godziny

Deser chia z owocami - składniki

400 ml mleka kokosowego
100 ml mleka migdałowego lub innego ulubionego
4 łyżki nasion chia
2 łyżki syropu z agawy
ziarenka wyłuskane z połowy laski wanilii
owoce sezonowe, np. czereśnie, wiśnie lub jagody 

Deser chia z owocami - przygotowanie

Do miski wlewamy obydwa rodzaje mleka, dodajemy ziarna chia, syrop z agawy i ziarenka wanilii. Wszystko mieszamy energicznie trzepaczką przez minutę, następnie odstawiamy na 15 minut do lodówki. Jeszcze raz mieszamy i przelewamy do przygotowanych szklanek, dodajemy część owoców. Odstawiamy do lodówki przynajmniej na 3 godziny. Gotowy deser dekorujemy resztą owoców.