Bardzo prosty deser z twarożkiem, jogurtem i musem owocowym
Deser z Panna Cottą shutterstock
Dla 4 osób
Przygotowanie: 15 minut
Deser z twarożkiem, jogurtem i musem owocowym - składniki
Kruszonka:
100 g pełnoziarnistych ciasteczek
100 g orzechów włoskich
Krem jogurtowy:
200 g gęstego jogurtu
100 g twarożku śmietankowego
10 g cukru pudru
łyżeczka pasty waniliowej
łyżka soku wyciśniętego z cytryny
Mus owocowy:
200 g owoców
30 g cukru
Deser z twarożkiem, jogurtem i musem owocowym - przygotowanie
Na spód ciasteczka kruszymy i mieszamy z rozdrobionymi orzechami. Nakładamy do szklanek, wstawiamy do lodówki.
Na krem jogurtowy wszystkie składniki miksujemy i nakładamy na ciasteczkowy spód w szklankach.
Na mus owocowy owoce miksujemy z cukrem, nakładamy na krem jogurtowy i podajemy.
Sernik na zimno z owocami
Sernik na zimno z owocami shutterstock
Na tortownicę
Przygotowanie: 30 minut
Chłodzenie: 2 godziny
Sernik na zimno z owocami - składniki
Spód:
150-200 g ciasteczek
100-120 g łuskanych orzechów włoskich
1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu
170-180 g masła + masło do formy
Masa serowa:
5 łyżeczek żelatyny
250 g serka mascarpone
300 g jogurtu naturalnego
cytryna + sok z 1/2 cytryny
100 ml słodkiego sherry
125 ml cukru
200 ml śmietany kremówki
Galaretka z owocami:
500 g owoców sezonowych
2 łyżeczki żelatyny
100 ml soku jabłkowego
Sernik na zimno z owocami - przygotowanie
Na spód ciasteczka kruszymy lub miksujemy w blenderze, zagniatamy z posiekanymi orzechami, cynamonem i miękkim masłem. Masą równomiernie wylepiamy spód tortownicy.
Na masę serową namaczamy w wodzie 5 łyżeczek żelatyny. Mascarpone ucieramy z jogurtem, sokiem cytrynowym, sherry i cukrem. Mieszamy z rozpuszczoną żelatyną i wstawiamy do lodówki.
Brzeg tortownicy smarujemy masłem, przyklejamy pasek pergaminu o szerokości równej wysokości tortownicy. Ubijamy kremówkę i delikatnie łączymy z gęstniejącą masą serowo-jogurtową. Wykładamy na spód, wstawiamy do lodówki.
Na galaretkę z owocami owoce płuczemy i układamy na zastygającym torcie. Moczymy resztę żelatyny, rozpuszczoną łączymy z sokiem jabłkowym. Gdy galaretka zacznie tężeć, polewamy nią ułożone na serniku owoce i ponownie wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Wyjmujemy i kroimy bezpośrednio przed podaniem.
Wegański sernik z owocami
Wegański sernik z owocami shutterstock
Na tortownicę
Przygotowanie 30 minut
Mrożenie: 4 godziny
Wegański sernik z owocami - składniki
Spód:
200 g orzechów, np. włoskich
3 daktyle medjool
1/2 łyżki oleju kokosowego
sól
Masa serowa:
300 g roślinnego twarożku
125 ml mleka kokosowego
50-60 g miodu albo syropu klonowego
200 g jagód lub borówek plus do dekoracji
70 ml soku wyciśniętego z cytryny
łyżeczka pasty waniliowej
Na spód w blenderze z mocnym silnikiem miksujemy pulsacyjnie orzechy, daktyle bez pestek, olej kokosowy oraz dużą szczyptę soli.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy masę orzechową. Dociskamy do dna, wyrównujemy. Wstawiamy do zamrażalnika na 20 minut.
Na masę serową wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy. Masę serową rozprowadzamy na zmrożonym spodzie. Wstawiamy do zamrażalnika na 4 godziny.
Sernik roślinny wyciągamy co najmniej 20 minut przed podaniem. Delikatnie wyjmujemy razem z papierem z formy, przekładamy na paterę, odcinamy papier z boku. Dzielimy na porcje, dekorujemy owocami i podajemy.
Niezjedzone kawałki przechowujemy w zamrażalniku.
Deser chia z owocami
Pudding chia z owocami shutterstock
Dla 2-3 osób
Przygotowanie:
Oczekiwanie: 15 minut plus co najmniej 3 godziny
Deser chia z owocami - składniki
400 ml mleka kokosowego
100 ml mleka migdałowego lub innego ulubionego
4 łyżki nasion chia
2 łyżki syropu z agawy
ziarenka wyłuskane z połowy laski wanilii
owoce sezonowe, np. czereśnie, wiśnie lub jagody
Deser chia z owocami - przygotowanie
Do miski wlewamy obydwa rodzaje mleka, dodajemy ziarna chia, syrop z agawy i ziarenka wanilii. Wszystko mieszamy energicznie trzepaczką przez minutę, następnie odstawiamy na 15 minut do lodówki. Jeszcze raz mieszamy i przelewamy do przygotowanych szklanek, dodajemy część owoców. Odstawiamy do lodówki przynajmniej na 3 godziny. Gotowy deser dekorujemy resztą owoców.