Miąższ arbuza w 98-proc. składa się z wody. Przed jedzeniem najlepiej włożyć arbuz pod bieżącą zimną wodę - będzie orzeźwiająco chłodny i jeszcze bardziej soczysty.

Ze zmiksowanego miąższu arbuza przygotujemy smoothie, koktajle, a także lodowe desery - sorbety i granitę. Pokrojony na kawałki i skropiony likierem lub winem będzie pysznym deserem. Z arbuza możemy przygotować także musujący napój marokański: w arbuzie wycinamy otwór i do środka wlewamy miód. Otwór zatykamy i odkładamy owoc w ciemne miejsce. Po 3-4 miesiącach fermentacji wylejemy z niego musujący, lekko alkoholowy napój.

Arbuzowy chłodnik

Arbuzowy chłodnikArbuzowy chłodnik shutterstock

Dla 4 osób
Przygotowanie: 20 minut

Arbuzowy chłodnik - składniki

1 kg arbuza
500 g pomidorów (najlepiej malinowych)
pół czerwonej papryki
ząbek czosnku
2 łyżki octu balsamicznego
sól, pieprz
4 ogórki
pół cebuli
ulubione kiełki lub zioła

Arbuzowy chłodnik - przygotowanie

Z arbuza wyjmujemy wszystkie pestki. Pomidory sparzamy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Paprykę oczyszczamy z pestek. Czosnek przeciskamy przez praskę.

Arbuz, pomidory, czosnek i paprykę miksujemy. Dodajemy ocet balsamiczny i przyprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny.

Ogórki, cebulę i papryczkę chilli kroimy na małe kawałki. Chłodnik wlewamy do misek (ew. dorzucamy po 2-3 kostki lodu), dekorujemy warzywami i zieleniną.

Sałatka z grillowanym arbuzem

Sałatka z grillowanym arbuzemSałatka z grillowanym arbuzem shutterstock

Dla 4 osób
Przygotowanie: 15 minut

Sałatka z grillowanym arbuzem - składniki

1 kg arbuza
2-3 łyżki oliwy
4 ogórki
sól, pieprz
odrobina octu z kwiatów czarnego bzu lub octu balsamicznego
garść listków bazylii

Sałatka z grillowanym arbuzem - przygotowanie

Arbuz kroimy na plastry grubości 3-5 cm, usuwamy pestki. Plastry smarujemy z obydwu stron oliwą, układamy na rozgrzanym grillu i opiekamy po 2-3 minuty z każdej strony. Kiedy ostygnie, odcinamy skórki, kroimy w kostkę.

Ogórki kroimy w kostkę, delikatnie łączymy z arbuzem. Posypujemy szczyptą soli i pieprzu, skrapiamy octem i dekorujemy bazylią.

Arbuzowe lody - granita

Arbuzowe lodyArbuzowe lody shutterstock

Dla 4 osób
Przygotowanie: 20 minut
Mrożenie: 3-4 godziny

Arbuzowe lody - składniki

120 ml wody
50 g cukru
5 g żelatyny
50 ml soku z cytryny
300 ml zmiksowanego arbuza 

Arbuzowe lody - przygotowanie

Do rondelka wlewamy wodę. Wsypujemy cukier i gotujemy, mieszając, aż powstanie syrop cukrowy. Zestawiamy rondelek z ognia.

Dodajemy namoczoną w małej ilości zimnej wody żelatynę. Mieszamy. Wlewamy sok z cytryny i mieszamy tak, by jak najmniej spienić płyn.

Do ostudzonego syropu wlewamy zmiksowany arbuz. Mieszamy, przelewamy do płaskiego pojemnika.

Wkładamy do zamrażarki na 3-4 godziny. W czasie mrożenia masę co godzinę mieszamy widelcem.

Gdy masa zupełnie zastygnie, zeskrobujemy ją widelcem i podajemy. Granita arbuzowa świetnie smakuje, np. z jogurtem i listkami mięty czy melisy cytrynowej.

Arbuz z pomidorami, melonem i fetą

Sałatka z melonem i fetaSałatka z melonem i feta Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Dla 4 osób
Przygotowanie: 15 minut

Arbuz z pomidorami, melonem i fetą - składniki

500 g pomidorów
300-400 g miąższu arbuza
zielona papryka
1/2 dużego ogórka
4-6 rzodkiewek
3 łyżki oliwy
300 g fety
2 cebulki dymki
garść liści mięty
125 ml gęstego jogurtu
łyżeczka suszonego oregano
sól, pieprz

Arbuz z pomidorami, melonem i fetą - przygotowanie

Pomidory oraz oczyszczonego z pestek arbuza kroimy w kostkę, paprykę i nieobranego ogórka - w kosteczkę, rzodkiewki - w plasterki. Warzywa mieszamy z dwiema łyżkami oliwy. Dodajemy połowę pokrojonej w kostkę fety, jedną posiekaną dymkę i połowę mięty pokrojonej w paseczki, wszystko mieszamy.

Resztę fety, mięty i dymek miksujemy z pozostałą oliwą, jogurtem i oregano. Przyprawiamy sos solą i pieprzem, skrapiamy nim sałatkę.