Miąższ arbuza w 98-proc. składa się z wody. Przed jedzeniem najlepiej włożyć arbuz pod bieżącą zimną wodę - będzie orzeźwiająco chłodny i jeszcze bardziej soczysty.
Ze zmiksowanego miąższu arbuza przygotujemy smoothie, koktajle, a także lodowe desery - sorbety i granitę. Pokrojony na kawałki i skropiony likierem lub winem będzie pysznym deserem. Z arbuza możemy przygotować także musujący napój marokański: w arbuzie wycinamy otwór i do środka wlewamy miód. Otwór zatykamy i odkładamy owoc w ciemne miejsce. Po 3-4 miesiącach fermentacji wylejemy z niego musujący, lekko alkoholowy napój.
Arbuzowy chłodnik
Arbuzowy chłodnik shutterstock
Dla 4 osób
Przygotowanie: 20 minut
Arbuzowy chłodnik - składniki
1 kg arbuza
500 g pomidorów (najlepiej malinowych)
pół czerwonej papryki
ząbek czosnku
2 łyżki octu balsamicznego
sól, pieprz
4 ogórki
pół cebuli
ulubione kiełki lub zioła
Arbuzowy chłodnik - przygotowanie
Z arbuza wyjmujemy wszystkie pestki. Pomidory sparzamy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Paprykę oczyszczamy z pestek. Czosnek przeciskamy przez praskę.
Arbuz, pomidory, czosnek i paprykę miksujemy. Dodajemy ocet balsamiczny i przyprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
Ogórki, cebulę i papryczkę chilli kroimy na małe kawałki. Chłodnik wlewamy do misek (ew. dorzucamy po 2-3 kostki lodu), dekorujemy warzywami i zieleniną.
Sałatka z grillowanym arbuzem
Sałatka z grillowanym arbuzem shutterstock
Dla 4 osób
Przygotowanie: 15 minut
Sałatka z grillowanym arbuzem - składniki
1 kg arbuza
2-3 łyżki oliwy
4 ogórki
sól, pieprz
odrobina octu z kwiatów czarnego bzu lub octu balsamicznego
garść listków bazylii
Sałatka z grillowanym arbuzem - przygotowanie
Arbuz kroimy na plastry grubości 3-5 cm, usuwamy pestki. Plastry smarujemy z obydwu stron oliwą, układamy na rozgrzanym grillu i opiekamy po 2-3 minuty z każdej strony. Kiedy ostygnie, odcinamy skórki, kroimy w kostkę.
Ogórki kroimy w kostkę, delikatnie łączymy z arbuzem. Posypujemy szczyptą soli i pieprzu, skrapiamy octem i dekorujemy bazylią.
Arbuzowe lody - granita
Arbuzowe lody shutterstock
Dla 4 osób
Przygotowanie: 20 minut
Mrożenie: 3-4 godziny
Arbuzowe lody - składniki
120 ml wody
50 g cukru
5 g żelatyny
50 ml soku z cytryny
300 ml zmiksowanego arbuza
Arbuzowe lody - przygotowanie
Do rondelka wlewamy wodę. Wsypujemy cukier i gotujemy, mieszając, aż powstanie syrop cukrowy. Zestawiamy rondelek z ognia.
Dodajemy namoczoną w małej ilości zimnej wody żelatynę. Mieszamy. Wlewamy sok z cytryny i mieszamy tak, by jak najmniej spienić płyn.
Do ostudzonego syropu wlewamy zmiksowany arbuz. Mieszamy, przelewamy do płaskiego pojemnika.
Wkładamy do zamrażarki na 3-4 godziny. W czasie mrożenia masę co godzinę mieszamy widelcem.
Gdy masa zupełnie zastygnie, zeskrobujemy ją widelcem i podajemy. Granita arbuzowa świetnie smakuje, np. z jogurtem i listkami mięty czy melisy cytrynowej.
Arbuz z pomidorami, ogórkiem i fetą
Sałatka z arbuzem i fetą Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Dla 4 osób
Przygotowanie: 15 minut
Arbuz z pomidorami, ogórkiem i fetą - składniki
500 g pomidorów
300-400 g miąższu arbuza
zielona papryka
1/2 dużego ogórka
4-6 rzodkiewek
3 łyżki oliwy
300 g fety
2 cebulki dymki
garść liści mięty
125 ml gęstego jogurtu
łyżeczka suszonego oregano
sól, pieprz
Arbuz z pomidorami, ogórkiem i fetą - przygotowanie
Pomidory oraz oczyszczonego z pestek arbuza kroimy w kostkę, paprykę i nieobranego ogórka - w kosteczkę, rzodkiewki - w plasterki. Warzywa mieszamy z dwiema łyżkami oliwy. Dodajemy połowę pokrojonej w kostkę fety, jedną posiekaną dymkę i połowę mięty pokrojonej w paseczki, wszystko mieszamy.
Resztę fety, mięty i dymek miksujemy z pozostałą oliwą, jogurtem i oregano. Przyprawiamy sos solą i pieprzem, skrapiamy nim sałatkę.