Pochodzącą z Sycylii granitę tradycyjnie przygotowuje się z soku owocowego, cukru i wody.

Najczęściej wykorzystuje się do niej soczyste orzeźwiając owoce (cytryny, arbuzy, melony), ale możemy ją również przyrządzić z ziół (mięty), migdałów (słynna migdałowa granita serwowana jest w Syrakuzach), a nawet z warzyw, np. buraków (lekko słodkie warzywne granity świetnie pasują np. do serów).

Niezależnie od składników, granitę robimy tą samą techniką, zamieniając sok z buraków na inny owocowy, mleko migdałowe, napar kawowy lub miętowy syrop.

Ważne jest, by w czasie mrożenia masę mieszać, by powstało jak najwięcej lodowych drobinek. Gdy zaczną się topić na języku, poczujemy orzeźwiający sok. 

Granita z buraków - krok po kroku

1. Do rondelka wlewamy 120 ml wody. Wsypujemy 50 g cukru i gotujemy, mieszając, aż powstanie syrop cukrowy. Zestawiamy rondelek z ognia.

Granitę z buraków - syropGranitę z buraków - syrop Magda Ghia

2. Dodajemy 5 g namoczonej w małej ilości zimnej wody żelatyny. Mieszamy. Wlewamy 50 ml soku z cytryny i mieszamy tak, by jak najmniej spienić płyn.

Granita z buraków - dodawanie żelatyny i soku z cytrynyGranita z buraków - dodawanie żelatyny i soku z cytryny Magda Ghia

3. Do ostudzonego syropu wlewamy i 300 ml soku z buraka. Mieszamy, przelewamy do płaskiego pojemnika.

Granita z buraków - wlewanie sokuGranita z buraków - wlewanie soku Magda Ghia

4. Wkładamy do zamrażarki na 3-4 godziny. W czasie mrożenia masę co mieszamy widelcem.

Granita z buraków - mieszanie podczas mrożeniaGranita z buraków - mieszanie podczas mrożenia Magda Ghia

5. Gdy masa zupełnie zastygnie (powstaną duże lodowe okruchy), zeskrobujemy ją widelcem i podajemy.

Gotowa granita z burakówGotowa granita z buraków Magda Ghia

Autor: Michał Toczyłowski