Robimy z niego zupy, placuszki i purée lub dodajemy go np. do risotta. Najlepiej jednak smakuje podany na surowo w sałatkach, dlatego na bazarach rozglądajmy się za tymi młodymi strączkami.
Świeże są całe, grube, twarde, nieuszkodzone, a podczas pocierania wydają piszczący odgłos (starsze mają szare lub żółtawe przebarwienia). Obejrzyjmy także ziarenka – powinny być jędrne, jaskrawozielone, bez plam. Warto wiedzieć, że z ok. 1 kg strąków uzyskujemy ok. 300 g ziaren.
Groszek warto przechowywać w strąkach – dłużej zachowa świeżość, ale i tak najwyżej do 3-5 dni. Najlepiej owińmy strączki w wilgotną płócienną ściereczkę i włóżmy do lodówki lub do ciemnego, chłodnego pomieszczenia. Jednak nie obok cebuli ani owoców cytrusowych, bo szybciej zwiędną.
W sezonie na młody groszek warto, byśmy zrobili zapasy na zimę. Możemy mrozić całe strączki (bez pergaminowej wyściółki są jadalne) lub same ziarna. Młody groszek nie ciemnieje podczas mrożenia ani nie staje się mączysty. Do zamrażania wybierajmy strączki podobnej wielkości – po 5-6 ziarenek – ugotują się w tym samym czasie. Przed mrożeniem i ziarna, i strączki wrzućmy do wrzątku i krótko zblanszujmy, wystudzimy i przełóżmy do woreczków.
Hummus z groszku z tofu i miętą
Przygotowanie: ok. 20 minut
Hummus z groszku z tofu i miętą - składniki
400 g świeżego zielonego groszku
kostka tofu naturalnego (180 g)
posiekane liście z 5 gałązek świeżej mięty
szczypta gałki muszkatołowej
zmiażdżony ząbek czosnku
po szczypcie: soli i pieprzu
Hummus z groszku z tofu i miętą - przygotowanie
Umyty, odcedzony groszek wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 5 minut. Odcedzamy, zostawiamy trochę wody z gotowania. Dodajemy do groszku pokruszone tofu, miętę, czosnek, gałkę, pieprz i odrobinę soli. Całość miksujemy na gładką masę, dolewając wody, w której gotował się groszek, by hummus nie był zbyt gęsty.
Podajemy jako dip do młodych, pokrojonych na kawałki warzyw albo z tostami czy z bagietką.
Sałatka z cukinii, fenkułu i zielonego groszku
Dla 2 osób
Przygotowanie: 25 minut
Sałatka z cukinii, fenkułu i zielonego groszku - składniki
fenkuł (koper włoski)
cukinia
ocet z sherry (może być też sok z cytryny lub limonki)
ok. 400 g zielonego groszku (w strąkach)
pęczek koperku
4-6 łyżek oliwy extra virgin
10 pomidorków koktajlowych
mała garść listków świeżej mięty
duża szczypta pieprzu
2 małe garście pistacji, niesolonych i nieprażonych
Sałatka z cukinii, fenkułu i zielonego groszku - przygotowanie
Siekamy fenkuł w cienkie plasterki. Najlepiej użyć do tego celu mandoliny.
Przy użyciu odpowiedniego ostrza do mandoliny (lub innego sprzętu, np. obieraczki lub przystawki do robota kuchennego) kroimy cukinię w cienkie wstążki przypominające spaghetti.
Przekładamy fenkuł i cukinię do miski, wlewamy trochę octu, mieszamy i odstawiamy.
Wyłuskujemy groszek i krótko blanszujemy go na parze (ok. 3 minut), a następnie przekładamy do zimnej wody.
W tym czasie dokładnie miksujemy listki koperku z oliwą. Następnie przecedzamy oliwę przez sito o drobnych oczkach, uzyskując gładki i intensywnie zielony dressing.
Do cukinii i fenkułu dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe oraz większość listków mięty i pieprz. Dodajemy dressing i mieszamy.
Porcje sałatki układamy na talerzach. Dodajemy groszek, pistacje oraz kilka najładniejszych małych listków mięty. Całość skrapiamy zielonym dressingiem.
Przepis: Szymon Kubicki
Kuskus z młodym groszkiem
Dla 2 osób
Przygotowanie: 15 minut
Kuskus z młodym groszkiem - składniki
200 g kuskusu
bulion warzywny
300 g wyłuskanego zielonego groszku
2 łyżki orzeszków piniowych
70 g rodzynek
pęczek mięty
Sos:
3 łyżki oliwy
3 łyżki soku z cytryny
łyżeczka skórki otartej z cytryny
łyżeczka syropu z agawy
1/2 łyżeczki kminu
1/4 łyżeczki chilli
sól do smaku
Kuskus z młodym groszkiem - przygotowania
Kuskus zalewamy gorącym bulionem w ilości podanej w instrukcji na opakowaniu. Kiedy po kilku minutach spęcznieje, szybko mieszamy go widelcem.
Groszek blanszujemy we wrzącej, osolonej wodzie 3-4 minuty. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą.
Orzeszki prażymy minutę na suchej, mocno rozgrzanej patelni, aż zaczną intensywnie pachnieć.
Na sos do dużej miski wrzucamy kuskus, groszek, orzeszki, rodzynki i posiekaną miętę. Ucieramy składniki sosu, wlewamy do sałatki. Dokładnie mieszamy, podajemy na ciepło lub na zimno.
Przepis: Marta Dymek
Placki z groszkiem
Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut
Placki z groszkiem - składniki
300 g zielonego groszku
4 jaja
2 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz
oliwa
Placki z groszkiem - przygotowanie
Groszek gotujemy, połowę miksujemy, resztę odkładamy. Oddzielamy żółtka od białek. Do groszkowego purée dodajemy żółtka, mąkę, sól, pieprz i pozostały niezmiksowany groszek.
Delikatnie łączymy masę z pianą ubitą z białek. Smażymy na oliwie małe placki.
Możemy je podać z jajkiem sadzonym, wędzonym łososiem, kroplą gęstej śmietany oraz ze szczypiorkiem.