Miętowa lemoniada z imbirem i cytryną
Dla 4-6 osób
Przygotowanie:15 minut
Miętowa lemoniada z imbirem i cytryną - składniki
litr lub więcej wody
2-4 cytryny
kawałek świeżego imbiru (ok. 2 cm)
2-3 łyżki miodu
pęczek mięty
Miętowa lemoniada z imbirem i cytryną - przygotowanie
Wodę mieszamy z miodem i sokiem z cytryny, chłodzimy lub dodajemy do niej kostki lodu. Resztę cytryn kroimy w plasterki. Imbir kroimy w plasterki. Miętę płuczemy, trochę siekamy. Plasterki cytryny i imbiru oraz miętę dodajemy do wody i podajemy.
Mięta, mleko, czekolada
Dla 4 osób
Przygotowanie: 10 minut
Mięta, mleko, czekolada - składniki
pęczek mięty
50 g czekolady
litr schłodzonego mleka, np. ulubionego roślinnego
4 łyżki lodów śmietankowych
polewa czekoladowa (niekoniecznie) lub sos czekoladowy (przepis poniżej)
Mięta, mleko, czekolada - przygotowanie
Miętę płuczemy. Czekoladę ścieramy na tarce, wstawiamy do lodówki. W blenderze miksujemy miętę, mleko oraz lody. Nalewamy do szklanek i dekorujemy starta czekoladą.
Brzegi szklanek możemy udekorować gotową polewą czekoladową lub sosem czekoladowym: pokruszoną tabliczkę czekolady rozpuszczamy na parze i mieszamy z 2 łyżkami śmietany 30- lub 36-proc. Chwilę studzimy, mieszając i dekorujemy smoothie.
Wakacyjna sałatka z arbuza, fety i mięty
Dla 4 osób
Przygotowanie: 10 minut
Wakacyjna sałatka z arbuza, fety i mięty - składniki
ok. 1 kg arbuza
pęczek mięty
100 g fety lub ulubionego twarożku
Wakacyjna sałatka z arbuza, fety i mięty - przygotowanie
Arbuz obieramy, kroimy w kostkę, rozkładamy na talerzach. Arbuz posypujemy listkami mięty oraz pokruszonym serem.
Do sałatki można dodać np. pokrojone pomidory, oliwki, trochę skórki otartej z cytryny oraz szczyptę chili.