Przekąski na mecze kojarzą się głównie z chipsami, paluszkami i ewentualnie zamówioną pizzą. W naszym cyklu z okazji Euro 2020 staramy się pokazać, że w domu i na szybko też można przygotować wspaniałe przekąski. Tymi przepisami z pewnością podbijecie podniebienia wszystkich znajomych i domowników, z którymi będziecie śledzić zmagania naszych piłkarzy podczas meczu Polska - Szwecja.
Crostini z pastą serową i kiełbasą pepperoni
dla 5-6 osób
Przygotowanie : 10 minut
Crostini z pastą serową i kiełbasą pepperoni Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Crostini z pastą serową i kiełbasą pepperoni - składniki
2 bagietki
30 dag żółtego sera
2 łyżki francuskiej musztardy
4 łyżki 22-proc. śmietany
25 dag kiełbasy pepperoni
do przybrania czarne oliwki
oliwa
Crostini z pastą serową i kiełbasą pepperoni - przygotowanie
Bagietki pokrój na plasterki, posmaruj oliwą i zapiecz w piekarniku na złoty kolor. Ser zetrzyj na drobnej tarce, wymieszaj z musztardą i śmietaną. Na każdej kromce rozsmaruj pastę serową, ułóż plasterek pepperoni i udekoruj plasterkami oliwek.
Przepis: Magazyn Kuchnia
Minipizze
dla 4 osób
Czas przygotowania: 15 minut
Minipizze
Minipizze - składniki
40 dag posiekanych pomidorów z puszki
3 dag orzeszków piniowych
1 puszka anchois
1 słoiczek czarnych oliwek
sól, pieprz
dobra oliwa
ciasto do pizzy kupione lub zrobione według naszego przepisu
Minipizze - przygotowania
Foremką wytnij krążki z rozmrożonego i rozwałkowanego ciasta. Pomidory przypraw solą i pieprzem. Na każdy krążek pizzy nałóż łyżeczkę pomidorów, posiekane oliwki i fileciki anchois. Posyp orzeszkami piniowymi, skrop oliwą. Ułóż na blasze (lub blachach) wyłożonej papierem pergaminowym), piecz 10-15 minut w temp. 180°C.
Przepis: Magazyn Kuchnia
Chimichanga z wieprzowiną i salsą ananasową
Dla 6-8 osób
Przygotowanie: 80 minut
Chimichanga z wieprzowiną i salsą ananasową fot. Natalia Nowak-Bratek
Chimichanga z wieprzowiną i salsą ananasową - składniki
1 kg łopatki wieprzowej
olej
400 ml bulionu drobiowego
mała cebula
4 ząbki czosnku
papryczka chili
6-8 pszennych tortilli
kumin, suszone oregano, sól, pieprz
Salsa:
2 pomidory
100 g świeżego ananasa
1/2 czerwonej cebuli
1/2 papryczki chili
2 ząbki czosnku
łyżeczka soku z cytryny
łyżka posiekanej kolendry
Chimichanga z wieprzowiną i salsą ananasową - przygotowanie
Łopatkę kroimy w kostkę. Olej rozgrzewamy w garnku, smażymy mięso ze wszystkich stron. Wlewamy bulion drobiowy, solimy, dusimy ok. godziny na małym ogniu, aż płyn odparuje a mięso będzie miękkie. Studzimy. Za pomocą dwóch widelców dzielimy łopatkę na włókna.
Na salsę pomidory kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne, miąższ kroimy w kostkę. Ananas kroimy na małe kawałki. Cebulę, oczyszczoną z pestek, papryczkę chili i czosnek siekamy. Łączymy z pomidorami, dodajemy sok z cytryny i kolendrę, mieszamy. Salsę przyprawiamy do smaku solą. Schładzamy.
Cebulę, czosnek i oczyszczoną z pestek papryczkę chili siekamy. Olej rozgrzewamy na patelni, smażymy cebulę i papryczkę, aż zmiękną. Dodajemy czosnek i wieprzowinę, mieszamy, przyprawiamy kuminem, oregano, solą i pieprzem. Studzimy.
Farsz układamy na środku każdej tortilli, brzegi zawijamy do środka i zwijamy jak krokieta. Olej rozgrzewamy na patelni, układamy chimichangi łączeniem do dołu, smażymy ze wszystkich stron (możemy je także usmażyć w głębokim oleju). Osączamy z tłuszczu, podajemy z ananasową salsą.
Przepis: Magazyn Kuchnia
Sajgonki z wieprzowiną i krewetkami
Dla 6 osób
Przygotowanie: 60 minut
Chrupiące sajgonki z wieprzowiną i krewetkami Marcin Urban
Sajgonki z wieprzowiną i krewetkami - składniki:
12 arkuszy papieru ryżowego
200 g siekanej wieprzowiny
150 g siekanego mięsa krewetek
2 cm świeżego imbiru drobno posiekanego
1/2 szklanki pędów bambusa pokrojonego w drobne słupki
8 średnich namoczonych i pokrojonych w drobne paski grzybów mun
2 pęczki szczypioru od dymki posiekanego
3 łyżki oleju
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka soli
100 g kiełków soi
1 łyżka mączki ziemniaczanej
2 jajka roztrzepane
olej do smażenia
ocet ryżowy czerwony
Sajgonki z wieprzowiną i krewetkami - przygotowanie:
Na 3 łyżkach oleju obsmażamy imbir, mięso krewetek i wieprzowinę. Dodajemy do tego grzyby, dymkę, kiełki, bambusa, sos sojowy, sól i rozmąconą wodą mączkę ziemniaczaną. Chwilę dusimy.
Nakładamy niewielką ilość farszu na lekko namoczony papier ryżowy i zakładając brzegi, zwijamy roladki. Powstałe sajgonki obtaczamy w rozmąconym jajku i smażymy na głębokim tłuszczu, na złoty kolor. Podajemy z czerwonym octem do maczania.
Przepis: Magazyn Kuchnia
Smażone boczniaki podane z sosem jogurtowo-chrzanowym
Na 4 porcje
Przygotowanie: 25 minut
Smażone boczniaki podane z sosem jogurtowo-chrzanowym Dominika Wójciak
Smażone boczniaki podane z sosem jogurtowo-chrzanowym - składniki:
500 g boczniaków
100 g (2/3 szklanki) mąki z ciecierzycy
1/4 łyżeczki wędzonej papryki
1/4 łyżeczki mielonego chili (lub
posiekanego świeżego strączka)
4 łyżki płatków drożdżowych
200 ml gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki startego chrzanu
tarta bułka zmieszana z kaszką
kukurydzianą w proporcji 4:1
olej lub masło klarowane do smażenia
sól
Smażone boczniaki podane z sosem jogurtowo-chrzanowym - przygotowanie:
Boczniaki czyścimy pędzlem lub papierowym ręcznikiem – grzybów nie moczymy w wodzie! Mąkę z ciecierzycy mieszamy z wędzoną papryką i mielonym chili, płatkami drożdżowymi i ok. 170 ml wody. Wyrabiamy jednolite ciasto. Odstawiamy na 15 minut, by zgęstniało. Jogurt mieszamy z chrzanem i przyprawiamy solą. Boczniaki maczamy w cieście, a następnie obtaczamy w bułce tartej wymieszanej z kaszką kukurydzianą. Smażymy na oleju lub klarowanym maśle do zrumienienia. Osączamy z tłuszczu. Podajemy na ciepło z sosem albo z coleslawem z brukselki.
Przepis: Marta Dymek