Przekąski na mecze kojarzą się głównie z chipsami, paluszkami i ewentualnie zamówioną pizzą. W naszym cyklu z okazji Euro 2020 staramy się pokazać, że w domu i na szybko też można przygotować wspaniałe przekąski. Tymi przepisami z pewnością podbijecie podniebienia wszystkich znajomych i domowników, z którymi będziecie śledzić zmagania naszych piłkarzy podczas meczu Polska - Szwecja.

Crostini z pastą serową i kiełbasą pepperoni

dla 5-6 osób

Przygotowanie : 10 minut

Crostini z pastą serową i kiełbasą pepperoniCrostini z pastą serową i kiełbasą pepperoni Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Crostini z pastą serową i kiełbasą pepperoni - składniki

2 bagietki

30 dag żółtego sera

2 łyżki francuskiej musztardy

4 łyżki 22-proc. śmietany

25 dag kiełbasy pepperoni

do przybrania czarne oliwki

oliwa

Crostini z pastą serową i kiełbasą pepperoni - przygotowanie

Bagietki pokrój na plasterki, posmaruj oliwą i zapiecz w piekarniku na złoty kolor. Ser zetrzyj na drobnej tarce, wymieszaj z musztardą i śmietaną. Na każdej kromce rozsmaruj pastę serową, ułóż plasterek pepperoni i udekoruj plasterkami oliwek.

Przepis: Magazyn Kuchnia

Minipizze

dla 4 osób

Czas przygotowania: 15 minut

MinipizzeMinipizze 

Minipizze - składniki

40 dag posiekanych pomidorów z puszki

3 dag orzeszków piniowych

1 puszka anchois

1 słoiczek czarnych oliwek

sól, pieprz

dobra oliwa

ciasto do pizzy kupione lub zrobione według naszego przepisu

Minipizze -  przygotowania

Foremką wytnij krążki z rozmrożonego i rozwałkowanego ciasta. Pomidory przypraw solą i pieprzem. Na każdy krążek pizzy nałóż łyżeczkę pomidorów, posiekane oliwki i fileciki anchois. Posyp orzeszkami piniowymi, skrop oliwą. Ułóż na blasze (lub blachach) wyłożonej papierem pergaminowym), piecz 10-15 minut w temp. 180°C.

Przepis: Magazyn Kuchnia

Chimichanga z wieprzowiną i salsą ananasową

Dla 6-8 osób

Przygotowanie: 80 minut

Chimichanga z wieprzowiną i salsą ananasowąChimichanga z wieprzowiną i salsą ananasową fot. Natalia Nowak-Bratek

Chimichanga z wieprzowiną i salsą ananasową - składniki

1 kg łopatki wieprzowej

olej

400 ml bulionu drobiowego

mała cebula

4 ząbki czosnku

papryczka chili

6-8 pszennych tortilli

kumin, suszone oregano, sól, pieprz

Salsa:

2 pomidory

100 g świeżego ananasa

1/2 czerwonej cebuli

1/2 papryczki chili

2 ząbki czosnku

łyżeczka soku z cytryny

łyżka posiekanej kolendry

Chimichanga z wieprzowiną i salsą ananasową - przygotowanie

Łopatkę kroimy w kostkę. Olej rozgrzewamy w garnku, smażymy mięso ze wszystkich stron. Wlewamy bulion drobiowy, solimy, dusimy ok. godziny na małym ogniu, aż płyn odparuje a mięso będzie miękkie. Studzimy. Za pomocą dwóch widelców dzielimy łopatkę na włókna.

Na salsę pomidory kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne, miąższ kroimy w kostkę. Ananas kroimy na małe kawałki. Cebulę, oczyszczoną z pestek, papryczkę chili i czosnek siekamy. Łączymy z pomidorami, dodajemy sok z cytryny i kolendrę, mieszamy. Salsę przyprawiamy do smaku solą. Schładzamy.

Cebulę, czosnek i oczyszczoną z pestek papryczkę chili siekamy. Olej rozgrzewamy na patelni, smażymy cebulę i papryczkę, aż zmiękną. Dodajemy czosnek i wieprzowinę, mieszamy, przyprawiamy kuminem, oregano, solą i pieprzem. Studzimy.

Farsz układamy na środku każdej tortilli, brzegi zawijamy do środka i zwijamy jak krokieta. Olej rozgrzewamy na patelni, układamy chimichangi łączeniem do dołu, smażymy ze wszystkich stron (możemy je także usmażyć w głębokim oleju). Osączamy z tłuszczu, podajemy z ananasową salsą.   

Przepis: Magazyn Kuchnia

Sajgonki z wieprzowiną i krewetkami

Dla 6 osób

Przygotowanie: 60 minut

Chrupiące sajgonki z wieprzowiną i krewetkamiChrupiące sajgonki z wieprzowiną i krewetkami Marcin Urban

Sajgonki z wieprzowiną i krewetkami - składniki:

12 arkuszy papieru ryżowego

200 g siekanej wieprzowiny

150 g siekanego mięsa krewetek

2 cm świeżego imbiru drobno posiekanego

1/2 szklanki pędów bambusa pokrojonego w drobne słupki

8 średnich namoczonych i pokrojonych w drobne paski grzybów mun

2 pęczki szczypioru od dymki posiekanego

3 łyżki oleju

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżeczka soli

100 g kiełków soi

1 łyżka mączki ziemniaczanej

2 jajka roztrzepane

olej do smażenia

ocet ryżowy czerwony

Sajgonki z wieprzowiną i krewetkami - przygotowanie:

Na 3 łyżkach oleju obsmażamy imbir, mięso krewetek i wieprzowinę. Dodajemy do tego grzyby, dymkę, kiełki, bambusa, sos sojowy, sól i rozmąconą wodą mączkę ziemniaczaną. Chwilę dusimy.

Nakładamy niewielką ilość farszu na lekko namoczony papier ryżowy i zakładając brzegi, zwijamy roladki. Powstałe sajgonki obtaczamy w rozmąconym jajku i smażymy na głębokim tłuszczu, na złoty kolor. Podajemy z czerwonym octem do maczania.

Przepis: Magazyn Kuchnia

Smażone boczniaki podane z sosem jogurtowo-chrzanowym

Na 4 porcje

Przygotowanie: 25 minut

Smażone boczniaki podane z sosem jogurtowo-chrzanowymSmażone boczniaki podane z sosem jogurtowo-chrzanowym Dominika Wójciak

Smażone boczniaki podane z sosem jogurtowo-chrzanowym - składniki:

500 g boczniaków

100 g (2/3 szklanki) mąki z ciecierzycy

1/4 łyżeczki wędzonej papryki

1/4 łyżeczki mielonego chili (lub

posiekanego świeżego strączka)

4 łyżki płatków drożdżowych

200 ml gęstego jogurtu naturalnego

2 łyżki startego chrzanu

tarta bułka zmieszana z kaszką

kukurydzianą w proporcji 4:1

olej lub masło klarowane do smażenia

sól

Smażone boczniaki podane z sosem jogurtowo-chrzanowym - przygotowanie:

Boczniaki czyścimy pędzlem lub papierowym ręcznikiem – grzybów nie moczymy w wodzie! Mąkę z ciecierzycy mieszamy z wędzoną papryką i mielonym chili, płatkami drożdżowymi i ok. 170 ml wody. Wyrabiamy jednolite ciasto. Odstawiamy na 15 minut, by zgęstniało. Jogurt mieszamy z chrzanem i przyprawiamy solą. Boczniaki maczamy w cieście, a następnie obtaczamy w bułce tartej wymieszanej z kaszką kukurydzianą. Smażymy na oleju lub klarowanym maśle do zrumienienia. Osączamy z tłuszczu. Podajemy na ciepło z sosem albo z coleslawem z brukselki.

Przepis: Marta Dymek