Lody polane czekoladą
Lody polane czekoladą shutterstock
Przygotowanie: 10 minut
Lody polane czekoladą - składniki
pudełko ulubionych lodów taty
tabliczka czekolady
kilka łyżek mleka
np. mięta, cukierki lub pokruszone ciasteczka do dekoracji
Lody polane czekoladą - przygotowanie
Lody przekładamy do miseczek, pucharków lub niskich szklanek.
Zanim odpakujemy czekoladę trzeba porządnie i szybko potłuc, np. o brzeg blatu kuchennego lub tłuczkiem. Pokruszoną czekoladę wrzucamy do rondelka z grubym dnem, wlewamy mleko i podgrzewamy. Gdy czekolada zacznie się topić, zmniejszamy ogień i podgrzewamy dalej, cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia, mieszamy i gdy czekolada całkowicie połączy się z mlekiem, od razu polewamy lody. Deser dekorujemy według uznania.
Lody z karmelem i z popcornem
Lody z karmelem i z popcornem shutterstock
Przygotowanie: 5 minut
Lody z karmelem i z popcornem - składniki
pudełko lodów śmietankowych lub waniliowych (lub innych)
paczka popcornu karmelowego
puszka kajmaku lub kremu karmelowego
mała paczka miękkich cukierków karmelowych
Lody z karmelem i z popcornem - przygotowanie
Lody nałóż do miseczek, polej karmelem i posyp popcornem i cukierkami. Gotowe!
Lody z ciasteczkami
Lody z ciasteczkami shutterstock
Przygotowanie: 2 minuty
Lody z ciasteczkami - składniki
pudełko lodów straciatella (z kawałkami czekolady)
paczka ciasteczek, np. oreo
paczka wafelków
Lody z ciasteczkami - przygotowanie
Lody nałóż do miseczek i udekoruj ciasteczkami oraz wafelkami. Gotowe!