Lody polane czekoladą

Lody polane czekoladąLody polane czekoladą shutterstock

Przygotowanie: 10 minut

Lody polane czekoladą - składniki

pudełko ulubionych lodów taty
tabliczka czekolady 
kilka łyżek mleka
np. mięta, cukierki lub pokruszone ciasteczka do dekoracji

Lody polane czekoladą - przygotowanie

Lody przekładamy do miseczek, pucharków lub niskich szklanek.

Zanim odpakujemy czekoladę trzeba porządnie i szybko potłuc, np. o brzeg blatu kuchennego lub tłuczkiem. Pokruszoną czekoladę wrzucamy do rondelka z grubym dnem, wlewamy mleko i podgrzewamy. Gdy czekolada zacznie się topić, zmniejszamy ogień i podgrzewamy dalej, cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia, mieszamy i gdy czekolada całkowicie połączy się z mlekiem, od razu polewamy lody. Deser dekorujemy według uznania. 

Lody z karmelem i z popcornem

Lody z karmelem i z popcornemLody z karmelem i z popcornem shutterstock

Przygotowanie: 5 minut

Lody z karmelem i z popcornem - składniki

pudełko lodów śmietankowych lub waniliowych (lub innych)
paczka popcornu karmelowego
puszka kajmaku lub kremu karmelowego
mała paczka miękkich cukierków karmelowych

Lody z karmelem i z popcornem - przygotowanie

Lody nałóż do miseczek, polej karmelem i posyp popcornem i cukierkami. Gotowe!

Lody z ciasteczkami

Lody z ciasteczkamiLody z ciasteczkami shutterstock

Przygotowanie: 2 minuty

Lody z ciasteczkami - składniki

pudełko lodów straciatella (z kawałkami czekolady)
paczka ciasteczek, np. oreo
paczka wafelków

Lody z ciasteczkami - przygotowanie

Lody nałóż do miseczek i udekoruj ciasteczkami oraz wafelkami. Gotowe!