Czipsy ziemniaczane z dipem koperkowym

Czipsy ziemniaczane z dipem koperkowymCzipsy ziemniaczane z dipem koperkowym shutterstock

Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut

Czipsy ziemniaczane z dipem koperkowym - składniki

500 g umytych ziemniaków tej samej wielkości 
1,5 l oleju 
sól
Dip: 
pęczek koperku 
200 g jogurtu lub kwaśnej śmietany 
2 łyżki tahini
2 łyżki oliwy 
2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny

Czipsy ziemniaczane z dipem koperkowym - przygotowanie 

Na dip koperek płuczemy, osuszamy i siekamy. Mieszamy z z pozostałymi składnikami. Wstawiamy do lodówki.

Ziemniaki kroimy na mandolinie w cienkie plastry, kilka razy płuczemy w zimnej wodzie (wodę zmieniamy). Osuszamy na papierowym ręczniku. 

W szerokim rondlu o grubym dnie rozgrzewamy olej. Plastry ziemniaków wrzucamy partiami na gorący olej, gdy się zrumienią wyjmujemy łyżką cedzakową i kładziemy na papierowym ręczniku, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Solimy i podajemy z dipem.  

Frytki z sosem majonezowym

Frytki z sosem majonezowymFrytki z sosem majonezowym shutterstock

Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut

Frytki z sosem majonezowym

500-600 g ziemniaków
2 l oleju
Sos:
2-3 ogórki konserwowe
200 g majonezu
2 łyżki keczupu
kilka łodyżek posiekanego szczypiorku lub natki pietruszki
łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny
łyżeczka cukru
sól, pieprz

Frytki z sosem majonezowym - przygotowanie

Na sos ogórki kroimy w drobną kostkę i mieszamy z pozostałymi składnikami sosu. Wstawiamy do lodówki.

Ziemniaki obieramy i kroimy w równe słupki. Kilka razy płuczemy w zimnej wodzie (wodę zmieniamy). Osuszamy na papierowym ręczniku. 

W szerokim rondlu o grubym dnie rozgrzewamy olej. Słupki ziemniaków wrzucamy partiami na gorący olej, gdy się zrumienią wyjmujemy łyżką cedzakową i kładziemy na papierowym ręczniku, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Solimy i podajemy z sosem.  

Orzeźwiająca raita

To świetny sos zarówno do gotowanych, jak i pieczonych ziemniaków, a także warzyw i mięs z grilla.

Orzeźwiająca raita z ogórkiemOrzeźwiająca raita z ogórkiem shutterstock

Dla 4 osób
Przygotowanie: 10 minut

Orzeźwiająca raita - składniki

cebula
świeży ogórek
duży pęczek mięty
300 g gęstego naturalnego jogurtu
5 ziaren kolendry
sól i pieprz do smaku

Orzeźwiająca raita - przygotowanie

Cebulę obieramy i kroimy w krążki. Ogórek kroimy w słupki lub kostkę. 

Miksujemy liście mięty, jogurt, kolendrę. Dodajemy cebule i ogórka, mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.