Ogórecznik ma smak orzeźwiający, lekko kwaskowy, chłodzący i pachnie jak ogórki. Jadalne są liście i kwiaty, rzadziej pędy. Łodyga rośnie do wysokości około 60 cm, jest szorstko owłosiona, podobnie jak liście (tylko młode listki nie mają włosków). Kwiaty ogórecznika są dość duże, niebieskie, mają pięć szpiczastych płatków. Zbieramy je w momencie, gdy jeszcze nie są do końca rozwinięte.
Kwiaty ogórecznika są świetną ozdobą sałatek. W Niemczech często pije się domowe lemoniady z ogórecznikowymi kostkami lodu. W Alzacji podaje się zupy z liśćmi ogórecznika (zwłaszcza ziemniaczaną i pomidorową). W Grecji, czy w Chinach w liście zawija się farsz i robi małe gołąbki. We Włoszech ogórecznik dusi się na jarzynkę lub dodaje do serowego farszu do ravioli. W Rosji spotkamy go w warzywnych chłodnikach, barszczu, jajecznicy, towarzyszy daniom z drobiu.
Herbatki, napary, esencje z ogórecznika mają zdrowotne zastosowanie. Szczególnie ceniony jest olej z nasion ogórecznika za dużą zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Pesto z ogórecznika
Dla 4 osób
Przygotowanie: 5 minut
10 g parmezanu pokrojonego w małą kostkę
mały ząbek czosnku
50 g orzechów włoskich
20 g liści ogórecznika
200 ml oliwy
Parmezan, rozgnieciony czosnek, orzechy oraz ogórecznik miksujemy, aż masa będzie spójna, chociaż grudkowata. Cały czas miksując, stopniowo dolewamy oliwę. Miksujemy, aż masa zgęstnieje, a grudki będą minimalne.
Dodajemy do potraw tak samo jak pesto z bazylii.
Dorsz pieczony w pesto z ogórecznika
Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut
Dorsz pieczony w pesto z ogórecznika - składniki
4 filety z dorsza
4 łyżki pesto z ogórecznika
4 łyżki bułki tartej lub panko
olej
cytryna
200 g pomidorków koktajlowych
200 g fasolki szparagowej
łyżka octu balsamicznego
Dorsz pieczony w pesto z ogórecznika - przygotowanie
Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. Natłuszczamy naczynie żaroodporne.
Filety płuczemy, osuszamy, smarujemy ze wszystkich stron pesto i obtaczamy w tartej bułce. W naczyniu układamy filety, pokrojoną cytrynę oraz pomidorki. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 15 minut.
Fasolkę płuczemy, odcinamy końce i gotujemy w osolonej wodzie 15 minut. Filety z cytryną, pomidorkami oraz fasolką podajemy skropione odrobiną octu balsamicznego.
Frankfurcki sos z ogórecznika do jajek i ziemniaków
Dla 4 osób
Przygotowanie: 20 minut
Frankfurcki sos z ogórecznika do jajek i ziemniaków - składniki
4 młode ziemniaki
4-8 jajek
2 żółtka
łyżka oleju
2 łyżeczki soku z limonki
200 g twarogu
300 g gęstego jogurtu
ok. 300 g świeżego ogórecznika
sól, pieprz
Frankfurcki sos z ogórecznika do jajek i ziemniaków - przygotowanie
Ziemniaki szorujemy i gotujemy około 20 minut w osolonej wodzie, kroimy. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy na pół.
W misce mieszamy żółtka, olej, skrapiamy sokiem wyciśniętym z limonki. Dodajemy twaróg i jogurt, miksujemy. Dodajemy posiekane zioła i doprawiamy solą i pieprzem.
Sos podajemy do ziemniaków i jajek.
Sałatka z pomidorami, awokado, mozzarellą i ogórecznikiem
Dla 4 osób
Przygotowanie: 10 minut
Sałatka z pomidorami, awokado, mozzarellą i ogórecznikiem - składniki
2 dojrzałe awokado
sok wyciśnięty z cytryny
duża garść pomidorów koktajlowych
200 g mozzarelli
pęczek ogórecznika
po 2 łyżki oliwy i octu balsamicznego
sól, pieprz
4 tosty
Sałatka z pomidorami, awokado, mozzarellą i ogórecznikiem - przygotowanie
Awokado obieramy, kroimy w półplasterki, delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny. Umyte pomidorki kroimy na pół. N talerzach układamy awokado, mozzarellę, ogórecznik. Oliwę mieszamy z octem balsamicznym, doprawiamy sola i pieprzem polewamy sałatkę