Promocje w Biedronce - arbuz i pomidory

W Biedronce do środy (23.06.2021) za kilogram arbuza zapłacimy 1,99 zł, a za kilogram pomidorów – 2,99 zł.

Arbuzowy chłodnik

Arbuzowe gazpacho.Arbuzowe gazpacho. fot. Małgorzata Dzięgielewska

Dla 4 osób
Przygotowanie: 20 minut
Chłodzenie: 2 godziny

Arbuzowy chłodnik - składniki

1 kg arbuza
500 g pomidorów (najlepiej malinowych)
pół czerwonej papryki
papryczka chilli
ząbek czosnku
kilka obranych migdałów
2 łyżki octu balsamicznego
sól, pieprz
4 ogórki
kalarepka
pół czerwonej cebuli
kawałek awokado

Arbuzowy chłodnik - przygotowanie

Arbuza kroimy, wyjmujemy wszystkie pestki. Pomidory sparzamy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Paprykę i papryczkę chilli oczyszczamy z pestek. Czosnek przeciskamy przez praskę.

Arbuz, pomidory, migdały, czosnek, paprykę i papryczkę chilli miksujemy. Dodajemy ocet balsamiczny i przyprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny.

Ogórki, kalarepkę, czerwoną cebulę i awokado kroimy na małe kawałki. Chłodnik wlewamy do misek (ew. dorzucamy po 2-3 kostki lodu), dekorujemy warzywami. Podajemy np. z bagietką posmarowaną przetartym czosnkiem i kozim serkiem.

Promocje w Lidlu - młode ziemniaki i makaron

Do środy (23.06.2021) Lidl oferuje m.in. młode ziemniaki w cenie 1,49 zł za kilogram oraz świeży włoski makaron Chef Select za 3,69 zł za opakowanie przy zakupie dwóch.

Makaron z zielonym pesto

Tagiatelle z zielonym pestoTagiatelle z zielonym pesto Fot. Marcin Kiełbiewski

Dla 2 osób
Przygotowanie: 20 minut

Makaron z zielonym pesto - składniki

pęczek bazylii
1/2 łyżeczki grubej soli morskiej
100 dag orzeszków (włoskich, pinii)
2 ząbki czosnku
125 ml oliwy extra vergine
opakowanie makaronu 
2-3 małe młode ziemniaki
5 dag kawałek parmezanu
sól, pieprz

Makaron z zielonym pesto - przygotowanie

Bazylię, sól, orzeszki i czosnek ucieramy starannie w kamiennym moździerzu (nie miksujemy!). Do zielonej masy dodajemy oliwę, doprawiamy solą i pieprzem.

Gotujemy makaron al dente wg przepisu na opakowaniu, ale wcześniej, w posolonym wrzątku, do którego go wrzucimy, rozgotowujemy dwa, trzy małe, młode ziemniaki pokrojone kostkę. To zmieni smak i konsystencję makaronu.

Gotowy makaron mieszamy z pesto w dużej misie i posypujemy świeżo startym parmezanem.

Promocje w Aldim - steki

Do niedzieli (27.06.2021) w Aldim w atrakcyjnej cenie kupimy steki z rostbefu lub antrykotu za 3,79 zł za 100 gramów. 

Steki w sosie barbecue

Steki argentyńskie z domowym sosem barbecueSteki argentyńskie z domowym sosem barbecue Fot. Marcin Klaban / AG

Dla 2 osób
Przygotowanie: 15 minut
Marynowanie: 12 godzin

Steki w sosie barbecue - składniki

2 steki wołowe 
6 łyżek oliwy
2 ząbki czosnku
2 gałązki rozmarynu
sól, pieprz
Sos barbecue:
łyżka sosu Worcestershire
3 łyżki octu balsamicznego
3 łyżki keczupu
3 łyżki wody

Steki w sosie barbecue - przygotowanie

Steki przez noc marynujemy w oliwie, czosnku i rozmarynie. Grillujemy po 6 minut z każdej strony. Podajemy z sosem barbecue, zmieszanym z podanych składników, a także z ugotowanymi młodymi ziemniakami oraz garścią ziół, sałat.

Promocje w Carrefourze- cukier trzcinowy

Do Carrefoura do niedzieli (27.06.2021) warto się wybrać m.in. po cukier trzcinowy za 9,99 zł.  

Ciasto kokosowe z rodzynkami

Ciasto kokosowe z rodzynkamiCiasto kokosowe z rodzynkami Fot. Małgorzata Dzięgielewska

Na tortownicę
Przygotowanie: 45 minut

Ciasto kokosowe z rodzynkami - składniki

Ciasto:
150 g stopionego masła
80-90 g cukru trzcinowego
150 g mąki tortowej
80 g wiórków kokosowych
Masa rodzynkowa:
2 jajka
170 g cukru trzcinowego
70-80 g przesianej mąki tortowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g rodzynek (najlepiej jasnych sułtanek)

Ciasto kokosowe z rodzynkami - przygotowanie

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st.

Na ciasto ucieramy masło z cukrem, a gdy powstanie gładka masa, dodajemy mąkę i wiórki kokosowe, mieszając. Masę przekładamy do wyściełanej pergaminem tortownicy o średnicy 22 cm, wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy około 15 minut na złoty kolor. Odstawiamy.

Na masę rodzynkową ucieramy jajka z cukrem na puszysty kogel-mogel. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Na koniec wsypujemy rodzynki i delikatnie mieszamy. Przygotowaną masę rozprowadzamy na kokosowym spodzie, wygładzamy wierzch i pieczemy 25 minut, aż ciasto będzie rumiane. Po wyjęciu z piekarnika studzimy i kroimy.