Krewetki z czosnkiem i pietruszką
Krewetki z czosnkiem i pietruszką Fot. Marcin Klaban
Dla 4 osób
Czas przygotowania: 15 minut
Krewetki z czosnkiem i pietruszką - składniki
6 ząbków czosnku
4 łyżki oliwy
2 łyżki masła
24 tygrysie krewetki
pęczek natki pietruszki
sól, pieprz
Krewetki z czosnkiem i pietruszką - przygotowanie
Posiekany czosnek szklimy na małym ogniu na oliwie zmieszanej z masłem. Zwiększamy płomień, dodajemy obrane i osuszone na ręczniku papierowym krewetki, smażymy przez 2-3 minuty. Na koniec wrzucamy posiekaną natkę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Fani ostrych smaków mogą dodać do krewetek posiekaną papryczkę chilli.
Danie najlepiej smakuje z chrupiącą bagietką i kieliszkiem schłodzonego białego wina.
Patatas bravas
Patatas bravas Fot. Hans Geel / 123rf.com
Dla 3-4 osób
Czas przygotowania: 40 minut
Patatas bravas - składniki
12 ziemniaków
4 ząbki czosnku
2 łyżki przecieru pomidorowego
250 ml białego wytrawnego wina
6 łyżek oliwy
łyżeczka mielonej słodkiej papryki
szczypta mielonej ostrej papryki
sól
natka pietruszki
Patatas bravas - przygotowanie
Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie, aż będą średnio miękkie. Czosnek obieramy, siekamy i rozcieramy z łyżeczką soli. Łączymy z przecierem pomidorowym, winem, oliwą, przyprawami i mieszamy. Na rozgrzanej w rondlu oliwie smażymy ziemniaki przez 3 minuty na średnim ogniu, cały czas mieszając. Dodajemy sos pomidorowo-czosnkowy, mieszamy i dusimy pod przykryciem 7 minut, aż ziemniaki zmiękną. Podajemy na gorąco, posypane natką pietruszki.
Ryby i owoce morza smażone w cieście
Ryby i owoce morza smażone w cieście fot. Joanna Woyda i Łukasz Kozyra (Miód Malina Studio)
Dla 4 osób
Czas przygotowanie: 30 minut + czas oczekiwania: 30 minut
Ryby i owoce morza smażone w cieście - składniki
500 g owoców morza
4 filety z różnych morskich ryb
8 śledzi
2 l oleju do głębokiego smażenia
150 g mąki
2 cytryny
Na ciasto:
jajko
100 ml białego wina
80 g mąki
sól
Ryby i owoce morza smażone w cieście - przygotowanie
Owoce morza płuczemy, osuszamy i odkładamy w chłodne miejsce. Filety rybne kroimy na kawałki po 3 cm i odkładamy w chłodne miejsce na 30 minut. Na ciasto roztrzepujemy jajko z winem, wsypujemy mąkę, doprawiamy szczyptą soli i mieszamy trzepaczką do uzyskania gładkiego ciasta. Odstawiamy na 30 minut. Śledzie patroszymy, usuwamy głowy, płuczemy tuszki zimną wodą, osuszamy i odkładamy w chłodne miejsce.
W dużym garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej. Piekarnik rozgrzewamy do 100 st. Mąkę do panierowania wsypujemy do miseczki i po kolei obtaczamy w niej lekko osolone owoce morza i kawałki ryb. Układamy na ruszcie i potrząsamy nim, by pozbyć się nadmiaru mąki.
Kawałki ryb i owoce morza wkładamy porcjami do gorącego oleju i smażymy około minuty. Wyjmujemy i osączamy z tłuszczu na papierze pergaminowym. Wkładamy do ciepłego piekarnika, aby nie ostygły.
Trzymając śledzie za ogony, przeciągamy przez przygotowane ciasto i wkładamy do rozgrzanego oleju na minutę. Wyjmujemy i osączamy z tłuszczu na papierze pergaminowym. Wszystkie ryby i owoce morza podajemy na półmisku z cząstkami cytryn.
Chorizo z czosnkiem
Chorizo z czosnkiem 123rf.com
Dla 4 osób
Czas przygotowania: 30 minut
Chorizo z czosnkiem - składniki
4 kiełbaski chorizo
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki natki pietruszki
Chorizo z czosnkiem - przygotowanie
Chorizo kroimy w grubsze plastry. Smażymy na dużej rozgrzanej patelni, mieszając, aż będą chrupiące. Dolewamy oliwę, a gdy się rozgrzeje, wrzucamy zmiażdżony czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Podgrzewamy, mieszając, aż potrawa będzie ciepła.
Grillowane warzywa
Grillowane warzywa Fot. BBS
Dla 4-6 osób
Czas przygotowania: 40 minut
Grillowane warzywa - składniki
6 średnich ziemniaków
brokuł
2 cukinie
bakłażan
6 gałązek rozmarynu
mieszanka sałat
6 łyżek oliwy
2 łyżki keczupu
sól, pieprz
Grillowane warzywa - przygotowanie
Umyte ziemniaki oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą i zawijamy wraz z gałązką rozmarynu w folię aluminiową. Opiekamy na ruszcie, sprawdzając widelcem, czy są miękkie.
Brokuła płuczemy i dzielimy na różyczki. Następnie skrapiamy go oliwą i opiekamy na ruszcie, aż zmięknie. Cukinie i bakłażana kroimy na podłużne plastry, smarujemy oliwą i grillu- jemy po kilka minut z każdej strony. Podajemy na sałatach skropionych oliwą, sokiem z cytryny i keczupem.
Oliwki marynowane
Oliwki marynowane Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Na słoik
Czas przygotowania: 15 minut
Oliwki marynowane - składniki
słoik (450 g) czarnych oliwek
4 ząbki czosnku
5 suszonych pomidorów
gałązka rozmarynu
dobra oliwa
Oliwki marynowane - przygotowanie
Oliwki osącz z zalewy, osusz, przełóż do czystego, wyparzonego i dokładnie wytartego słoika. Dodaj grubo pokrojony czosnek, igiełki rozmarynu i pokrojone suszone pomidory. Zalej oliwą i zakręć słoik. Możesz przechowywać w lodówce przez parę miesięcy.