Krewetki z czosnkiem i pietruszką

Krewetki z czosnkiem i pietruszkąKrewetki z czosnkiem i pietruszką Fot. Marcin Klaban

Dla 4 osób
Czas przygotowania: 15 minut

Krewetki z czosnkiem i pietruszką - składniki

6 ząbków czosnku
4 łyżki oliwy
2 łyżki masła
24 tygrysie krewetki
pęczek natki pietruszki
sól, pieprz

Krewetki z czosnkiem i pietruszką - przygotowanie

Posiekany czosnek szklimy na małym ogniu na oliwie zmieszanej z masłem. Zwiększamy płomień, dodajemy obrane i osuszone na ręczniku papierowym krewetki, smażymy przez 2-3 minuty. Na koniec wrzucamy posiekaną natkę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Fani ostrych smaków mogą dodać do krewetek posiekaną papryczkę chilli.

Danie najlepiej smakuje z chrupiącą bagietką i kieliszkiem schłodzonego białego wina.

Patatas bravas

Patatas bravasPatatas bravas Fot. Hans Geel / 123rf.com

Dla 3-4 osób
Czas przygotowania: 40 minut

Patatas bravas - składniki

12 ziemniaków
4 ząbki czosnku
2 łyżki przecieru pomidorowego
250 ml białego wytrawnego wina
6 łyżek oliwy
łyżeczka mielonej słodkiej papryki
szczypta mielonej ostrej papryki
sól
natka pietruszki

Patatas bravas - przygotowanie

Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie, aż będą średnio miękkie. Czosnek obieramy, siekamy i rozcieramy z łyżeczką soli. Łączymy z przecierem pomidorowym, winem, oliwą, przyprawami i mieszamy. Na rozgrzanej w rondlu oliwie smażymy ziemniaki przez 3 minuty na średnim ogniu, cały czas mieszając. Dodajemy sos pomidorowo-czosnkowy, mieszamy i dusimy pod przykryciem 7 minut, aż ziemniaki zmiękną. Podajemy na gorąco, posypane natką pietruszki.

Ryby i owoce morza smażone w cieście

Ryby i owoce morza smażone w cieścieRyby i owoce morza smażone w cieście fot. Joanna Woyda i Łukasz Kozyra (Miód Malina Studio)

Dla 4 osób
Czas przygotowanie: 30 minut + czas oczekiwania: 30 minut

Ryby i owoce morza smażone w cieście - składniki

500 g owoców morza
4 filety z różnych morskich ryb
8 śledzi
2 l oleju do głębokiego smażenia
150 g mąki
2 cytryny

Na ciasto:
jajko
100 ml białego wina
80 g mąki
sól

Ryby i owoce morza smażone w cieście - przygotowanie

Owoce morza płuczemy, osuszamy i odkładamy w chłodne miejsce. Filety rybne kroimy na kawałki po 3 cm i odkładamy w chłodne miejsce na 30 minut. Na ciasto roztrzepujemy jajko z winem, wsypujemy mąkę, doprawiamy szczyptą soli i mieszamy trzepaczką do uzyskania gładkiego ciasta. Odstawiamy na 30 minut. Śledzie patroszymy, usuwamy głowy, płuczemy tuszki zimną wodą, osuszamy i odkładamy w chłodne miejsce.

W dużym garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej. Piekarnik rozgrzewamy do 100 st. Mąkę do panierowania wsypujemy do miseczki i po kolei obtaczamy w niej lekko osolone owoce morza i kawałki ryb. Układamy na ruszcie i potrząsamy nim, by pozbyć się nadmiaru mąki.

Kawałki ryb i owoce morza wkładamy porcjami do gorącego oleju i smażymy około minuty. Wyjmujemy i osączamy z tłuszczu na papierze pergaminowym. Wkładamy do ciepłego piekarnika, aby nie ostygły.

Trzymając śledzie za ogony, przeciągamy przez przygotowane ciasto i wkładamy do rozgrzanego oleju na minutę. Wyjmujemy i osączamy z tłuszczu na papierze pergaminowym. Wszystkie ryby i owoce morza podajemy na półmisku z cząstkami cytryn.

Chorizo z czosnkiem

Chorizo z czosnkiemChorizo z czosnkiem 123rf.com

Dla 4 osób
Czas przygotowania: 30 minut

Chorizo z czosnkiem - składniki

4 kiełbaski chorizo
2 łyżki  oliwy
2 ząbki  czosnku
1/2 szklanki  natki pietruszki

Chorizo z czosnkiem - przygotowanie

Chorizo kroimy w grubsze plastry. Smażymy na dużej rozgrzanej patelni, mieszając, aż będą chrupiące. Dolewamy oliwę, a gdy się rozgrzeje, wrzucamy zmiażdżony czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Podgrzewamy, mieszając, aż potrawa będzie ciepła.

Grillowane warzywa

Grillowane warzywaGrillowane warzywa Fot. BBS

Dla 4-6 osób
Czas przygotowania: 40 minut

Grillowane warzywa - składniki

6 średnich ziemniaków
brokuł
2 cukinie
bakłażan
6 gałązek rozmarynu
mieszanka sałat
6 łyżek oliwy
2 łyżki keczupu
sól, pieprz

 Grillowane warzywa - przygotowanie

Umyte ziemniaki oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą i zawijamy wraz z gałązką rozmarynu w folię aluminiową. Opiekamy na ruszcie, sprawdzając widelcem, czy są miękkie.

Brokuła płuczemy  i dzielimy na różyczki. Następnie skrapiamy go oliwą i opiekamy na ruszcie, aż zmięknie. Cukinie i bakłażana kroimy na podłużne plastry, smarujemy oliwą i grillu- jemy po kilka minut z każdej strony. Podajemy na sałatach skropionych oliwą, sokiem z cytryny i keczupem.

Oliwki marynowane

Oliwki marynowaneOliwki marynowane Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Na słoik
Czas przygotowania: 15 minut

Oliwki marynowane - składniki

słoik (450 g) czarnych oliwek
4 ząbki czosnku
5 suszonych pomidorów
gałązka rozmarynu
dobra oliwa

Oliwki marynowane - przygotowanie

Oliwki osącz z zalewy, osusz, przełóż do czystego, wyparzonego i dokładnie wytartego słoika. Dodaj grubo pokrojony czosnek, igiełki rozmarynu i pokrojone suszone pomidory. Zalej oliwą i zakręć słoik. Możesz przechowywać w lodówce przez parę miesięcy.