Gdzie taniej kupić jajka, a gdzie rabarbar? W którym sklepie są wyjątkowo atrakcyjne promocje na masło? Przyjrzeliśmy się gazetkom promocyjnym w Biedronce, Lidlu, Auchan oraz Kauflandzie i wybraliśmy najciekawsze i najbardziej atrakcyjne oferty w każdym z nich.

Promocje w Biedronce - kruche ciasto z brzoskwiniami

W Biedronce do środy (23.06.2021) można skorzystać z wielu atrakcyjnych promocji: do soboty (12.06.2021) za kilogram brzoskwiń zapłacimy 4,99 zł, natomiast do środy (23.06.2021) za 30 jajek Moja Kurka zapłacimy 9,99 zł. 

Kruche ciasto z brzoskwiniami

Kruche ciasto z brzoskwiniamiKruche ciasto z brzoskwiniami Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Na 1 dużą formę do tarty
Czas przygotowania: 60 minut + 60 minut chłodzenia ciasta

Kruche ciasto z brzoskwiniami - składniki

Na ciasto:
250 g mąki
70 g cukru
szczypta soli
jajko
białko
żółtko
2 łyżki wody
60 g zimnego masła startego na wiórki
łyżka cukru
1/4 łyżeczki cynamonu

Nadzienie:
szklanka cukru pudru
1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu
szczypta soli
1,5 kg brzoskwiń
łyżka świeżego soku z cytryny
1/4 szklanki wody
2 łyżki masła
2 łyżki śmietanki kremówki
3 łyżki mąki

Kruche ciasto z brzoskwiniami - przygotowanie

Na ciasto: mieszamy mąkę z cukrem i solą, wbijamy jajko, dodajemy masło i szybko zagniatamy. Zawijamy w folię i wkładamy na pół godziny do lodówki. Następnie połowę ciasto rozwałkowujemy,  wykładamy nim formę (formując starannie brzegi) i wstawiamy do lodówki na kolejne 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, przykrywamy je folią aluminiową  i wsypujemy suszoną fasolę. Pieczemy w 190 st. około 30 minut, aż boki ciasta będą sztywne i jasnozłote. Wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy folię i fasolę, ciasto smarujemy białkiem i schładzamy.

Na nadzienie: mieszamy w dużej misce 1/2 szklanki cukru pudru z cynamonem i solą. Dodajemy brzoskwinie (obrane i podzielone na 6 cząstek) oraz sok z cytryny. Delikatnie mieszamy. Odstawiamy na 30 minut. Podgrzewamy na patelni pozostałe 1/2 szklanki cukru i 1/4 szklanki wody na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści. Zwiększamy ogień i gotujemy bez mieszania (ruszając co jakiś czas patelnią i szczotkując dół patelni wilgotnym pędzlem do żywności), dopóki nie utworzy się ciemnobursztynowy syrop (10-12 minut). Patelnię zdejmujemy z ognia. Dodajemy masło i śmietankę (pojawią się bąble), mieszamy, aż karmel stanie się zupełnie gładki. Dolewamy sok, który pod wpływem cukru wytworzył się w naczyniu z brzoskwiniami, i odstawiamy.

Rozgrzewamy piekarnik do 190 st. Do miski z brzoskwiniami dodajemy schłodzony do letniej temperatury karmel, a następnie mąkę, delikatnie mieszamy. Masę wykładamy na ciasto, formując na środku kopczyk, by ciasto po upieczeniu miało ładny, lekko wypukły kształt. Drugą połowę ciasta kroimy na 12 pasków. Z pasków na wierzchu ciasta tworzymy kratkę, przekładając je raz dołem, raz górą. Końcówki delikatnie dociskamy do spodniej warstwy ciasta. Nadmiar odcinamy. Kratkę z ciasta smarujemy żółtkiem ubitym z 2 łyżeczkami wody i posypujemy cukrem zmieszanym z cynamonem. Pieczemy 35 min w piekarniku nagrzanym do 190 st. Następnie ciasto zakrywamy folią, by się nie przypiekło za mocno, i pieczemy jeszcze ok. 25 min, aż kratka stanie się złotobrązowa.

Promocje w Lidlu - faszerowana perliczki

Lidl do soboty (19.06.2021) oferuje perliczkę z Lubelszczyzny za 15,90 zł za kilogram. 

Szaszłyki z perliczki z sosem orzechowym

Szaszłyki z perliczki z sosem orzechowymSzaszłyki z perliczki z sosem orzechowym Fot. BBS

Dla 6-8 osób
Czas przygotowania: 60 minut + czas marynowania perliczki

Szaszłyki z perliczki z sosem orzechowym - składniki

2-3 perliczki
suszone oregano
skórka i sok z cytryny
świeże liście szałwii
16 plastrów bekonu
12 szalotek
150 g wędzonej suchej kiełbasy
wątróbka z przepiórek (lub z kurczaka)
oliwa
sól, pieprz

Szaszłyki z perliczki z sosem orzechowym - przygotowanie

Perliczki płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, a następnie odkrawamy większe kawałki mięsa od kości i kroimy je w grubą kostkę. Oprószamy solą, pieprzem, oregano i skórką z cytryny. Obkładamy listkami szałwii, przykrywamy i odstawiamy na godzinę do lodówki.

Po wyjęciu z lodówki kawałki perliczki owijamy razem z szałwią w plastry bekonu, po czym nakłuwamy na patyczki do szaszłyków na przemian z szalotkami, grubymi plastrami suchej kiełbasy, kawałkami wątróbki.

Rozgrzewamy piekarnik lub grill elektryczny i pieczemy szaszłyki, skrapiając je na przemian oliwą i sokiem z cytryny.

Promocje w Kauflandzie - lemoniada rabarbarowa i annasowa

Do środy (23.06.2021) w Kauflandzie w atrakcyjnych cenach kupimy m.in. rabarbar za 3,99 zł za kilogram czy ananasa za 6,99 zł za sztukę.

Orzeźwiające lemoniady rabarbarowa i ananasowa

Orzeźwiające lemoniadyOrzeźwiające lemoniady 123rf.com

Dla 10 osób
Czas przygotowania: 20 minut + czas chłodzenia

Lemoniada rabarbarowa - składniki

300 g rabarbaru pokrojonego w drobne kawałki
170 g cukru
skórka otarta z 1 cytryny
2 gałązki estragonu
125 ml soku z cytryny
2 szklanki kostek lodu
10 plastrów cytryny

Lemoniada rabarbarowa - przygotowanie

Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze części. Wkładamy do rondla, zalewamy 180 ml wody, dodajemy cukier i skórkę z cytryny, zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy 8-10 minut. Zdejmujemy z ognia, wrzucamy do rondla estragon, studzimy do temperatury pokojowej.

Przecedzamy (rabarbar i estragon wyrzucamy), łączymy z sokiem cytrynowym. Powstały syrop mieszamy z 1,25 l zimnej wody, lodem i plastrami cytryny. Przelewamy do dużych słoików, butelek z szeroką szyjką lub termosów.

Lemoniada ananasowa - składniki

dojrzały ananas
świeża mięta
2 limonki
łyżeczka brązowego cukru
150 ml wody (np. mineralnej niegazowanej lub źródlanej)

Lemoniada ananasowa - przygotowanie

Ananasa, limonki i liście mięty myjemy. Ananasa obieramy i kroimy w kostkę, limonki kroimy na pół i wyciskamy z nich sok. Liście mięty siekamy.

Ananasa wrzucamy do blendera, dodajemy cukier i sok z limonek. Miksujemy. Masę przelewamy do szklanego dzbanka, dodajemy posiekaną miętę i wodę. Mieszamy i wstawiamy do lodówki na 30 minut, by lemoniada się schłodziła. Przed podaniem dorzucamy do niej kostki lodu.

Promocje w Auchan - cytrynowe podudzia kurczaka

Do Auchan do środy (23.06.2021) warto się wybrać po np. udko i podudzie kurczaka za 6,48 zł za kilogram.

Cytrynowe podudzia kurczaka

Cytrynowe podudzia kurczakaCytrynowe podudzia kurczaka Shutterstock

Dla 6 osób
Czas przygotowania: 30 minut

Cytrynowe podudzia kurczaka - składniki

cytryna
1,5 kg pałek kurczaka
łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
łyżka posiekanego rozmarynu
2 ząbki roztartego czosnku

Cytrynowe podudzia kurczaka - przygotowanie

Włączamy piekarnik, ustawiamy funkcję grillowania. Cytrynę cieniutko obieramy, wyciskamy sok, skórkę kroimy w paseczki. Podudzia przekładamy do miski, dodajemy sól, pieprz i łyżkę soku z cytryny, mieszamy, aby całe mięso było pokryte sokiem i przyprawami.

Udka układamy na blasze, wsuwamy pod rozgrzany grill i pieczemy 15 minut, odwracając co 5 minut. Mięso przekładamy na półmisek, a powstały w czasie pieczenia sos rozprowadzamy resztą soku cytrynowego, dodajemy skórkę z cytryny, rozmaryn i czosnek. Mieszamy, w powstałym sosie obtaczamy kawałki kurczaka i pieczemy pod grillem jeszcze 3-5 minut.