Gdzie taniej kupić żeberka, młode warzywa i makaron. Przyjrzeliśmy się gazetkom promocyjnym w Biedronce, Lidlu, Carrefourze oraz Aldim i wybraliśmy najciekawsze i najbardziej atrakcyjne oferty w każdym z nich.

Promocje w Biedronce - żeberka słodko-kwaśne

W Biedronce z bardzo atrakcyjnych promocji można skorzystać do soboty (19.06.2021), np. żeberka wieprzowe paski w cenie 17,99 zł za kilogram.

Żeberka w sosieŻeberka w sosie Fot. Jarosław Madejski

Dla 4-6 osób
Czas przygotowania: 60 minut

Żeberka słodko-kwaśne - składniki

1,5 kg żeberek wieprzowych
5 ząbków czosnku
kawałek (ok. 7 cm) świeżego imbiru
6 łyżek sosu sojowego
6 łyżek wytrawnej wiśniówki
6 łyżek miodu
2 łyżeczki sosu chili
pokrojona na cząstki cytryna

Żeberka słodko-kwaśne - przygotowanie

Podzielone na porcje żeberka ułóż na wyścielonym folią aluminiową ruszcie piekarnika i piecz 35-45 minut w temperaturze 190 st.

Przygotuj zaprawę, mieszając zmiażdżony czosnek, starty imbir, sos sojowy, wiśniówkę, miód i sos chili. Posmaruj żeberka, ułóż je na rozgrzanym, nasmarowanym oliwą grillu (lub na patelni grillowej) i piecz jeszcze 10-15 minut, od czasu do czasu smarując zaprawą. Żeberka są gotowe, gdy mięso łatwo odchodzi od kości. Podawaj z cząstkami cytryny.

Promocje w Lidlu - pieczone warzywa z sosem tzatziki

Serię tanich produktów do środy (16.06.2021) oferuje Lidl. Do najciekawszych promocji należą m.in. polska kalarepa w cenie 1,79 zł za sztukę i polski kalafior w cenie 3,99 zł za sztukę. Warto też zwrócić uwagę na bataty w cenie 6,99 zł za kilogram oraz na polskie ogórki gruntowe za 2,99 zł za kilogram. 

Pieczone warzywa z sosem tzatziki

Pieczone warzywa z sosem tzatzikiPieczone warzywa z sosem tzatziki Fot. 123rf.com

Dla 4 osób
Czas przygotowania: 60 minut

Pieczone warzywa z sosem tzatziki - składniki

Sos tzatziki:
2 małe ząbki czosnku
4 gruntowe ogórki
300 g gęstego jogurtu naturalnego
garść posiekanego koperku
1-2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oliwy extra vergine
sól i biały pieprz do smaku

Warzywa:
pietruszka
marchewka
1/2 małego kalafiora
kalarepa
batat
czerwona papryka
cebula
świeży rozmaryn (igły)
2 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy
sól i pieprz do smaku
garść posiekanej natki pietruszki
łyżeczka oregana
sól, pieprz

Pieczone warzywa z sosem tzatziki - przygotowanie

Na tzatziki: ogórki obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół. Łyżką wydrążamy nasiona i wyrzucamy je. Miąższ kroimy w drobną kostkę. mieszamy go z 1/2 łyżeczki soli, wrzucamy na sitko i odstawiamy na 10 godziny, aż odcieknie nadmiar wody. Następnie odciskamy i osuszamy na lnianej ściereczce. Mieszamy ogórki z posiekanym czosnkiem, jogurtem i koperkiem. Doprawiamy sokiem z cytryny, oliwą, solą i białym pieprzem. Wstawiamy do lodówki, by się schłodził i przegryzł.

Warzywa: wszystkie dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w cząstki lub słupki, jak marchew i pietruszka, w słupki, z kalafiora odrywamy różyczki i przekrawamy je na pół. Warzywa przekładamy do dużej miski. Dodajemy oliwę i przyprawy. Dokładnie mieszamy, by wszystkie pokryły się oliwą z przyprawami.

Warzywa wykładamy na dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, wkładamy do nagrzanego do 200 st. piekarnika i pieczemy ok. 30 minut. Podajemy po wyjęciu z piekarnika z sosem tzatziki.

Promocje w Aldim - pieczona młoda kapusta

Do soboty (19.06.2021) w Aldim w promocyjnej cenie znajdziemy m.in. młodą kapustę za 3,99 zł za sztukę.

Pieczona młoda kapusta z purée z ciecierzycy

Pieczona młoda kapusta z purée z ciecierzycyPieczona młoda kapusta z purée z ciecierzycy Fot. Dominika Wójciak

Dla 6 osób
Czas przygotowania: 25 minut

Pieczona młoda kapusta z purée z ciecierzycy - składniki

średnia młoda kapusta
230 g ugotowanej ciecierzycy
4 łyżki posiekanego szczypiorku

Dodatki:
6 łyżek oliwy
sól
1-2 łyżki jasnej pasty miso lub 2-3 łyżki sosu sojowego
łyżka musztardy miodowej
80-125 ml zimnej wody mineralnej
1/4 łyżeczki płatków chili
skórka otarta z niedużej cytryny

Pieczona młoda kapusta z purée z ciecierzycy - przygotowanie

Kapustę czyścimy, kroimy w ósemki, razem z głąbem, który trzyma liście razem. Cząstki smarujemy 2 łyżkami oliwy wymieszanymi ze szczyptą soli, dobrze nacieramy z każdej strony. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. i pieczemy 20 minut, aż kapusta będzie miękka i przyrumieniona (możemy ją odwrócić na drugą stronę w połowie pieczenia).

Ciecierzycę miksujemy z pozostałą oliwą, pastą miso lub sosem sojowym, musztardą i taką ilością wody mineralnej, by pasta miała konsystencję purée. Przyprawiamy solą, płatkami chili i skórką cytrynową. Ciecierzycowe purée rozkładamy na talerzach, układamy kawałki opieczonej kapusty i posypujemy szczypiorkiem. Możemy skropić oliwą.

Promocje w Carrefourze - ziołowe spaghetti

Do Carrefoura do wtorku (15.06.2021) do niedzieli (27.06.2021) warto się wybrać po różne rodzaje makaronu Molisana za 3,55 zł za opakowanie.

Ziołowe spaghetti

ziołowe spaghettiziołowe spaghetti Fot. BBS

Dla 4 osób
Czas przygotowania: 20 minut

Ziołowe spaghetti - składniki

500 g spaghetti
1/3 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki ziołowego pieprzu
1/3 szklanki oleju słonecznikowego
4 łyżki świeżego posiekanego majeranku
4 łyżki pokrojonego świeżego tymianku
sól
10 dag startego parmezanu

Ziołowe spaghetti - przygotowanie

Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Na suchej patelni prażymy curry wymieszane z pieprzem ziołowym. Lekko studzimy, dodajemy olej słonecznikowy i posiekane świeże zioła. Mieszamy. Wylewamy olej z przyprawami na ugotowany makaron, lekko mieszamy, rozkładamy na talerze i posypujemy parmezanem.