Ceny ukochanych owoców Polaków zaczynają spadać. Teraz za kilogram truskawek w zależności od miasta zapłacimy 7-10 zł. To więc idealna pora by zacząć przygotowywać truskawkowe konfitury, dżemy czy nalewki. Koniecznie wypróbujcie nasze przepisy
Konfitura truskawkowa z wanilią
5 słoików (150 ml)
Czas przygotowania: 60 minut
Konfitura truskawkowa z wanilią - składniki
- 1 kg truskawek bez szypułek
- 500 g cukru żelującego
- laska wanilii
Konfitura truskawkowa z wanilią - przygotowanie
Owoce myjemy, usuwamy szypułki, większe kroimy w ćwiartki. Przekładamy je do szerokiego płaskiego rondla, zasypujemy cukrem żelującym i gotujemy, delikatnie mieszając. W zależności od wielkości truskawek gotujemy 2-3 minuty od momentu wrzenia. Usuwamy pianę, jeśli powstanie i dodajemy ziarenka z przekrojonej laski wanilii.
Gorącą konfiturę przekładamy do czystych, wysterylizowanych i suchych słoiczków, szczelnie zakręcamy. Odstawiamy słoiki do góry dnem do całkowitego wystygnięcia.
Truskawkowa konfitura z zielonym pieprzem
Truskawkowa konfitura z zielonym pieprzem Fot. Marcin Kiełbiewski
Na 4-5 słoików
Czas przygotowania: 40 minut + odstawienie konfitury na 12-24 godziny do ponownego zagotowania
Truskawkowa konfitura z zielonym pieprzem - składniki
- 1 kg truskawek
- 20 g zielonego pieprzu
- skórka obrana z 2 cytryn
- 35 dag cukru żelującego
- 70 dag cukru
Truskawkowa konfitura z zielonym pieprzem - przygotowanie
Umyte i osączone truskawki zasypujemy cukrem i odstawiamy. Gdy puszczą sok, zlewamy go i zagotowujemy z pieprzem.
Syropem zalewamy truskawki, zagotowujemy je i odstawiamy na 5 minut. Ponownie zlewamy syrop, dodajemy cukier żelujący, skórkę cytrynową i mieszamy. Znowu zalewamy truskawki i gotujemy je 3-5 minut. Wyjmujemy skórkę, a konfiturę odstawiamy do następnego dnia. Ponownie ją zagotowujemy i gorącą przekładamy do wyparzonych słoików. Pod przykrywkę można podłożyć kółeczko wycięte z pergaminu i nasączone spirytusem.
Błyskawiczna galaretka z truskawek
Błyskawiczna galaretka z truskawek Fot. 123rf.com
Na 2-3 słoiki
Czas przygotowania: 40 minut
Błyskawiczna galaretka z truskawek - składniki
- 500 g truskawek
- łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 500 g cukru żelującego 2:1
- 100 ml czerwonego półwytrawnego wina
Błyskawiczna galaretka z truskawek - przygotowanie
Przebrane, opłukane i wysuszone truskawki wsypujemy do rondla, wlewamy 3,5 szklanki wody i gotujemy 5 minut od chwili zawrzenia. Owoce przecedzamy, odmierzamy wywar i jeśli jego objętość wynosi mniej niż 1 litr, dolewamy wrzącej wody.
Wsypujemy cukier waniliowy, cukier żelujący i gotujemy 3 minuty. Dodajemy wino. Wyparzone słoiki napełniamy gorącą galaretką, odstawiamy do ostudzenia. Galaretkę przechowujemy w lodówce - należy ją zużyć w ciągu 2-3 miesięcy.
Truskawki w wódce
Truskawki w wódce Fot. Marcin Kiełbiewski
Na 2 słoiki
Czas przygotowania: 20 minut + czas macerowania
Truskawki w wódce - składniki
- 50 dag truskawek
- 80 ml wódki
- 1,5 łyżki cukru
- 1/2 rozkrojonej wzdłuż laski wanilii
Truskawki w wódce - przygotowanie
Truskawki dokładnie myjemy i oczyszczamy z szypułek. Składniki mieszamy w słoiku, zakręcamy, wstawiamy minimum na 3 godziny do lodówki, aby owoce się zmacerowały. Podajemy na deser, np. z kruchymi ciastkami.
Keczup truskawkowy
Keczup truskawkowy Fot. Marta Dymek
Na 2 słoiki
Czas przygotowania: 50 minut
Keczup truskawkowy - składniki
- czerwona cebula
- łodyga selera naciowego
- 1/4 papryczki chilli
- olej
- pół laski cynamonu
- pół gwiazdki anyżu
- 4 goździki
- 200 g truskawek
- puszka krojonych pomidorów
- łyżka koncentratu pomidorowego
- łyżka cukru trzcinowego
- łyżka octu balsamicznego
- łyżeczka sosu sojowego
- sól i czarny pieprz
Keczup truskawkowy - przygotowanie
Cebulę kroimy w półtalarki, seler w plasterki, papryczkę chilli siekamy. W szerokim garnku albo rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojone warzywa oraz wszystkie przyprawy i podsmażamy na minimalnym ogniu 8-10 minut do momentu, aż cebula będzie przezroczysta i miękka. Wtedy wyjmujemy przyprawy i wyrzucamy.
Truskawki kroimy, dodajemy razem z pozostałymi składnikami do rondla i gotujemy 20-30 minut, aż keczup się zredukuje i większość soku odparuje. Na koniec blendujemy, chłodzimy i przelewamy do słoika. Przechowujemy w lodówce lub wekujemy. Dobrze smakuje z burgerami, szaszłykami z grilla lub na kanapkach. Jeśli chcecie, żeby keczup był naprawdę gładki i lśniący, możecie przetrzeć go przez sitko o drobnych oczkach. (Przepis Marta Dymek)
Nalewka truskawkowa z czarnym bzem
Nalewka truskawkowa z czarnym bzem fot. Anna Doborwolańska/smaczeujecie.pl
Na 5 butelek po 500 ml
Czas przygotowania: 30 minut + oczekiwanie: ok. 10 dni + miesiąca po dodaniu alkoholu
Nalewka truskawkowa z czarnym bzem- składniki
- 450 g cukru
- 1 kg truskawek
- 25 gałązek czarnego bzu
- cytryna
- 500 ml spirytusu
- 500 m wódki
Nalewka truskawkowa z czarnym bzem- przygotowanie
Z cukru i 500 ml wody gotujemy gęsty syrop na małym ogniu. Studzimy. Truskawki szypułkujemy, kwiatki bzu odrywamy od łodyżek. Do wyparzonego dużego słoika wkładamy truskawki, kwiaty bzu i plasterki cytryny. Wlewamy syrop, przykrywamy gazą i odstawiamy w nasłonecznione miejsce na 10 dni.
Powstały syrop przecedzamy przez sitko podwójnie wyłożone gazą. Syrop mieszamy ze spirytusem i wódką, przelewamy do butelek i zakręcamy. Odstawiamy na miesiąc w ciemne miejsce. Od czasu do czasu mieszamy. Nalewkę zlewamy przez gazę, pozbywając się osadu. Przelewamy do wyparzonych butelek.