W tym roku ceny truskawek sięgały ponad 20 zł za kilogram, o czym pisaliśmy już wcześniej. Na szczęście ceny ukochanych owoców Polaków zaczynają spadać. Teraz za kilogram truskawek w zależności od miasta zapłacimy 5-8 zł. To więc idealna pora by zacząć przygotowywać truskawkowe konfitury, dżemy czy nalewki. Koniecznie wypróbujcie nasze przepisy

Konfitura truskawkowa z wanilią

5 słoików (150 ml)
Czas przygotowania: 60 minut

Konfitura truskawkowa z wanilią - składniki

1 kg truskawek bez szypułek
500 g cukru żelującego
laska wanilii

Konfitura truskawkowa z wanilią - przygotowanie

Owoce myjemy, usuwamy szypułki, większe kroimy w ćwiartki. Przekładamy je do szerokiego płaskiego rondla, zasypujemy cukrem żelującym i gotujemy, delikatnie mieszając. W zależności od wielkości truskawek gotujemy 2-3 minuty od momentu wrzenia. Usuwamy pianę, jeśli powstanie i dodajemy ziarenka z przekrojonej laski wanilii.

Gorącą konfiturę przekładamy do czystych, wysterylizowanych i suchych słoiczków, szczelnie zakręcamy. Odstawiamy słoiki do góry dnem do całkowitego wystygnięcia.

Truskawkowa konfitura z zielonym pieprzem

Truskawkowa konfitura z zielonym pieprzemTruskawkowa konfitura z zielonym pieprzem Fot. Marcin Kiełbiewski

Na 4-5 słoików
Czas przygotowania: 40 minut + odstawienie konfitury na 12-24 godziny do ponownego zagotowania

Truskawkowa konfitura z zielonym pieprzem - składniki

1 kg truskawek
20 g zielonego pieprzu
skórka obrana z 2 cytryn
35 dag cukru żelującego
70 dag cukru

Truskawkowa konfitura z zielonym pieprzem - przygotowanie

Umyte i osączone truskawki zasypujemy cukrem i odstawiamy. Gdy puszczą sok, zlewamy go i zagotowujemy z pieprzem.

Syropem zalewamy truskawki, zagotowujemy je i odstawiamy na 5 minut. Ponownie zlewamy syrop, dodajemy cukier żelujący, skórkę cytrynową i mieszamy. Znowu zalewamy truskawki i gotujemy je 3-5 minut. Wyjmujemy skórkę, a konfiturę odstawiamy do następnego dnia. Ponownie ją zagotowujemy i gorącą przekładamy do wyparzonych słoików. Pod przykrywkę można podłożyć kółeczko wycięte z pergaminu i nasączone spirytusem.

Błyskawiczna galaretka z truskawek

Błyskawiczna galaretka z truskawekBłyskawiczna galaretka z truskawek Fot. 123rf.com

Na 2-3 słoiki
Czas przygotowania: 40 minut

Błyskawiczna galaretka z truskawek - składniki

500 g truskawek
łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
500 g cukru żelującego 2:1
100 ml czerwonego półwytrawnego wina

Błyskawiczna galaretka z truskawek - przygotowanie

Przebrane, opłukane i wysuszone truskawki wsypujemy do rondla, wlewamy 3,5 szklanki wody i gotujemy 5 minut od chwili zawrzenia. Owoce przecedzamy, odmierzamy wywar i jeśli jego objętość wynosi mniej niż 1 litr, dolewamy wrzącej wody.

Wsypujemy cukier waniliowy, cukier żelujący i gotujemy 3 minuty. Dodajemy wino. Wyparzone słoiki napełniamy gorącą galaretką, odstawiamy do ostudzenia. Galaretkę przechowujemy w lodówce - należy ją zużyć w ciągu 2-3 miesięcy.

Truskawki w wódce

Truskawki w wódceTruskawki w wódce Fot. Marcin Kiełbiewski

Na 2 słoiki
Czas przygotowania: 20 minut + czas macerowania

Truskawki w wódce - składniki

50 dag truskawek
80 ml wódki
1,5 łyżki cukru
1/2 rozkrojonej wzdłuż laski wanilii

Truskawki w wódce - przygotowanie

Truskawki dokładnie myjemy i oczyszczamy z szypułek. Składniki mieszamy w słoiku, zakręcamy, wstawiamy minimum na 3 godziny do lodówki, aby owoce się zmacerowały. Podajemy na deser, np. z kruchymi ciastkami.

Keczup truskawkowy

Keczup truskawkowyKeczup truskawkowy Fot. Marta Dymek

Na 2 słoiki
Czas przygotowania: 50 minut

Keczup truskawkowy - składniki

czerwona cebula
łodyga selera naciowego
1/4 papryczki chilli
olej
pół laski cynamonu
pół gwiazdki anyżu
4 goździki
200 g truskawek
puszka krojonych pomidorów
łyżka koncentratu pomidorowego
łyżka cukru trzcinowego
łyżka octu balsamicznego
łyżeczka sosu sojowego
sól i czarny pieprz

Keczup truskawkowy - przygotowanie

Cebulę kroimy w półtalarki, seler w plasterki, papryczkę chilli siekamy. W szerokim garnku albo rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojone warzywa oraz wszystkie przyprawy i podsmażamy na minimalnym ogniu 8-10 minut do momentu, aż cebula będzie przezroczysta i miękka. Wtedy wyjmujemy przyprawy i wyrzucamy.

Truskawki kroimy, dodajemy razem z pozostałymi składnikami do rondla i gotujemy 20-30 minut, aż keczup się zredukuje i większość soku odparuje. Na koniec blendujemy, chłodzimy i przelewamy do słoika. Przechowujemy w lodówce lub wekujemy. Dobrze smakuje z burgerami, szaszłykami z grilla lub na kanapkach. Jeśli chcecie, żeby keczup był naprawdę gładki i lśniący, możecie przetrzeć go przez sitko o drobnych oczkach. (Przepis Marta Dymek)

Nalewka truskawkowa z czarnym bzem

Nalewka truskawkowa z czarnym bzemNalewka truskawkowa z czarnym bzem fot. Anna Doborwolańska/smaczeujecie.pl

Na 5 butelek po 500 ml
Czas przygotowania: 30 minut + oczekiwanie: ok. 10 dni + miesiąca po dodaniu alkoholu

Nalewka truskawkowa z czarnym bzem- składniki

450 g cukru
1 kg truskawek
25 gałązek czarnego bzu
cytryna
500 ml spirytusu
500 m wódki

Nalewka truskawkowa z czarnym bzem- przygotowanie

Z cukru i 500 ml wody gotujemy gęsty syrop na małym ogniu. Studzimy. Truskawki szypułkujemy, kwiatki bzu odrywamy od łodyżek. Do wyparzonego dużego słoika wkładamy truskawki, kwiaty bzu i plasterki cytryny. Wlewamy syrop, przykrywamy gazą i odstawiamy w nasłonecznione miejsce na 10 dni.

Powstały syrop przecedzamy przez sitko podwójnie wyłożone gazą. Syrop mieszamy ze spirytusem i wódką, przelewamy do butelek i zakręcamy. Odstawiamy na miesiąc w ciemne miejsce. Od czasu do czasu mieszamy. Nalewkę zlewamy przez gazę, pozbywając się osadu. Przelewamy do wyparzonych butelek.