Bruschetty z ricottą, kozim serem i grillowanymi winogronami z tymiankiem

Bruschetty z ricottą, kozim serem i grillowanymi winogronami z tymiankiemBruschetty z ricottą, kozim serem i grillowanymi winogronami z tymiankiem Fot . Mateusz Skwarczek / Agencja Gazeta

Dla 4-6 osób
Czas przygotowania: 15 minut

Bruschetty z ricottą, kozim serem i grillowanymi winogronami z tymiankiem - składniki

kilka łodyżek świeżego tymianku
łyżeczka miodu
2 łyżeczki soku z cytryny
500 g czerwonych winogron
bagietka
oliwa
opakowanie ricotty
kremowy serek kozi
sól gruboziarnista

Bruschetty z ricottą, kozim serem i grillowanymi winogronami z tymiankiem - przygotowanie

Listki tymianku mieszamy z miodem i sokiem z cytryny. Smarujemy sosem winogrona, które następnie nadziewamy na patyki do szaszłyków i grillujemy na patelni grillowej.

Bagietkę kroimy na kromki. Skrapiamy oliwą i podpiekamy w piekarniku.

Ricottę mieszamy z serem kozim. Ser nakładamy na ciepłe pieczywo, na nim grillowane winogrona. Ozdabiamy świeżymi gałązkami tymianku i solimy do smaku.

Tacos z pieczonym łososiem i salsą z truskawek i mango

Tacos z pieczonym łososiem i salsą z truskawek i mangoTacos z pieczonym łososiem i salsą z truskawek i mango Fot. Karolina Wiecigroch

Dla 2 osób
Czas przygotowania: 20 minut

Tacos z pieczonym łososiem i salsą z truskawek i mango - składniki

Salsa z truskawek i mango:
250 g truskawek
200 g mango
czerwona papryczka chili
2 łyżki posiekanej świeżej kolendry plus do posypania
sok z limonki plus limonka do podania

Pieczony łosoś:
300 g filetu z łososia
łyżka oliwy
łyżeczka pieprzu kajeńskiego
szczypta soli
łyżka oliwy
mała kolba kukurydzy
4 tortille kukurydziane

Tacos z pieczonym łososiem i salsą z truskawek i mango - przygotowanie

Na salsę: truskawki i mango kroimy w kosteczkę, chili drobno siekamy, wszystkie składniki mieszamy z kolendrą i sokiem z limonki. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 10 minut.

Gdy piekarnik się rozgrzewa do 200 st., przygotowujemy łososia. Odcinamy skórę, rybę kroimy na 4 kawałki. Płuczemy, osuszamy, nacieramy oliwą i przyprawami. Naczynie do zapiekania wykładamy papierem do pieczenia. Układamy w nim kawałki łososia i pieczemy 15 minut.

Rozgrzewamy patelnię, dodajemy łyżkę oliwy. Kolbę kukurydzy podsmażamy na oliwie ok. 20 sekund z każdej strony. Powinna lekko zbrązowieć, ale uważamy, żeby jej nie przypalić. Zdejmujemy z ognia, studzimy. Za pomocą noża odcinamy ziarna kukurydzy z kolby.

Na suchej patelni krótko podpiekamy tortille. Układamy na nich łososia, kukurydzę i salsę truskawkową. Posypujemy kolendrą, podajemy z cząstkami limonki.

Skrzydełka Jerk z chilli i tymiankiem

Skrzydełka jerk z chilli i tymiankiemSkrzydełka jerk z chilli i tymiankiem Fot. M&K Duklas / Duklas.pl

Dla 10 osób
Czas przygotowania: 50 minut

Skrzydełka Jerk z chilli i tymiankiem - składniki

12 posiekanych cebulek dymek
8 ząbków czosnku
4 listków laurowych
1-2 posiekane papryczki chilli
2 łyżki listków świeżego tymianku
4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
gruboziarnista sól
świeżo zmielony pieprz
1/4 szklanki octu z czerwonego wina
3 kg skrzydełek kurczaka
cząstki limonki do podania

Skrzydełka Jerk z chilli i tymiankiem - przygotowanie

Miksujemy w blenderze dymki, czosnek, listki laurowe, paprykę, tymianek i ziele angielskie z łyżką soli, pieprzem i octem. W powstałej mieszaninie obtaczamy skrzydełka, wstawiamy co najmniej na godzinę do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 220-230 st., skrzydełka układamy na blasze wyściełanej folią aluminiową i pieczemy 35-40 minut. Odwracamy na drugą stronę w połowie czasu pieczenia. Podajemy z cząstkami limonki.

Chilli con carne

Chili con carne z nachosamiChili con carne z nachosami Fot. Marcin Klaban

Dla 4 osób
Czas przygotowania: 40 minut

Chilli con carne z nachosami - składniki

3 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
czerwona cebula
500 g mielonej wołowiny
łyżka keczupu
kawałek kory cynamonu
gałązka tymianku
zielone chilli
puszka obranych w kawałkach pomidorów
sól i pieprz do smaku
puszka czerwonej fasoli
chipsy nachos do podania

Chilli con carne z nachosami - przygotowanie

Podsmażamy na oliwie czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy mięso, keczup, cynamon, tymianek i posiekane chilli, smażymy 3-4 minuty, cały czas mieszając, aż mięso będzie brązowe.

Wlewamy pomidory z puszki i pół szklanki wody, gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut, aż sos odparuje i zgęstnieje. Dodajemy odcedzoną fasolę i gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Doprawiamy solą oraz pieprzem, podajemy z chipsami nachos.

Tortilla po swojsku, czyli z warzywami i oscypkiem

Tortilla po swojsku, czyli z warzywami i oscypkiemTortilla po swojsku, czyli z warzywami i oscypkiem shutterstock.com

Dla 4 osób
Czas przygotowania: 25 minut

Tortilla z warzywami i oscypkiem - składniki

4-6 ugotowanych ziemniaków
strąk żółtej papryki
2 żółte pomidory
cebula
2 ząbki czosnku
150 g podsuszonego oscypka
3 łyżki oleju
4 jajka
ulubione posiekane zioła (tymianek, bazylia, szczypiorek)
sól, pieprz
sos tatarski lub kwaśna śmietana do podania

Tortilla z warzywami i oscypkiem - przygotowanie

Ugotowane ziemniaki kroimy w słupki. Paprykę myjemy, czyścimy, kroimy w kostkę. Pomidory parzymy, zdejmujemy skórkę, kroimy w plastry. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kosteczkę. Połowę oscypka trzemy na tarce, resztę strugamy na cienkie wióry.

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek, rumienimy. Dodajemy ziemniaki i paprykę, podsmażamy 3-4 minuty. Wrzucamy pomidory, smażymy 2-3 minuty, mieszając. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, zalewamy rozmąconymi jajkami wymieszanymi z tartym oscypkiem. Smażymy na małym ogniu, aż wierzch się zetnie, a spód zrumieni. Zsuwamy na talerz, posypujemy zieleniną i wiórami sera. Kroimy jak tort. Podajemy z sosem tatarskim.

Serowe paluchy

Serowe paluchySerowe paluchy Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Dla 8 osób
Czas przygotowania: 25 minut

Serowe paluchy - składniki

2 płaty gotowego ciasta francuskiego
2 żółtka
2 puszki anchois
300 g tartego ostrego sera typu ementaler lub comté
2 łyżki kminku
sól, pieprz

Serowe paluchy - przygotowanie

Rozkładamy na prostokątnych blaszkach rozmrożone ciasto francuskie i smarujemy je żółtkami roztrzepanymi z 4 łyżkami wody. Ostrym nożem rysujemy na cieście podłużne i poprzeczne linie, wzdłuż których będziemy łamać ciasto po upieczeniu. Fileciki anchois tniemy na cieniutkie paseczki.

Posypujemy całe ciasto startym serem. Połowę ciasta posypujemy kminkiem, solą i pieprzem. Na drugiej połowie równomiernie układamy fileciki anchois i posypujemy pieprzem. Pieczemy ok. 10 minut w 180 st., aż ciasto nabierze złotego koloru. Następnie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim ciasto do czasu, aż ostygnie. Zapałeczki łamiemy wzdłuż naciętych linii i podajemy.