Gdzie taniej kupić łososia, a gdzie borówki? W którym sklepie są wyjątkowo atrakcyjne promocje na mozzarellę? Przyjrzeliśmy się gazetkom promocyjnym w Biedronce, Lidlu, Auchan oraz Kauflandzie i wybraliśmy najciekawsze i najbardziej atrakcyjne oferty w każdym z nich.

Promocje w Biedronce - placki jogurtowe z borówką amerykańską i koktajl arbuzowo-malinowy

W Biedronce do soboty (12.06.2021) można skorzystać z wielu promocji na owoce. Za pół kilo borówek amerykańskich zapłacimy 9,99 zł, a za kilogram arbuza -1,99 zł.

Placki jogurtowe z borówką amerykańską

Placki jogurtowe z borówką amerykańskąPlacki jogurtowe z borówką amerykańską shutterstock.com

Na ok. 16 sztuk
Czas przygotowania: 30 minut

Placki jogurtowe z borówką amerykańską i sorbetem arbuzowym - składniki

250 g jogurtu naturalnego
2 jajka
opakowanie cukru waniliowego
170 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
120 g borówki amerykańskiej
masło do smażenia

Do podania:
borówki, syrop klonowy, jogurt

Placki jogurtowe z borówką amerykańską - przygotowanie

W dużej misce mieszamy jogurt z jajkami i cukrem waniliowym za pomocą rózgi, widelca lub mikserem na wolnych obrotach. Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy lub delikatnie miksujemy, żeby składniki się połączyły i powstała jednolita masa bez grudek.Dorzucamy borówki i delikatnie mieszamy łyżką.

Rozgrzewamy patelnię, nakładamy po pełnej łyżce ciasta na jeden placek, zachowując odstępy. Smażymy na niezbyt dużym ogniu i na niewielkiej ilości masła, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (ok. 3 minuty). Przewracamy placki na drugą stronę i smażymy jeszcze 2 minuty. Przed nałożeniem następnej partii placków patelnię wycieramy papierowym ręcznikiem.

Podajemy ze świeżymi owocami, syropem klonowym lub jogurtem.

Koktajl arbuzowo-malinowy z limonką i bazylią

Koktajl arbuzowo-malinowy z limonką i bazyliąKoktajl arbuzowo-malinowy z limonką i bazylią Katarzyna Bartoszewska

Dla 4-6 osób
Czas przygotowania: 10 minut + czas chłodzenia

Koktajl arbuzowo-malinowy z limonką i bazylią - skłądniki

600 g dojrzałego arbuza
200 g malin
3 gałązki świeżej bazylii
500 ml wody mineralnej
sok wyciśnięty z limonki

Koktajl arbuzowo-malinowy z limonką i bazylią - przygotowanie

Arbuz obieramy, kroimy na małe kawałki, usuwamy pestki. Maliny myjemy i wraz z arbuzem przekładamy do wysokiego naczynia. Dodajemy listki bazylii, wlewamy wodę i sok z limonki. Miksujemy blenderem i chłodzimy w lodówce.

Promocje w Lidlu - halibut z bobem, cytryną i miętą

Serię tanich produktów do soboty (12.06.2021) oferuje Lidl. Warto zwrócić uwagę na szeroki wybór ryb, za filet halibuta niebieskiego bez skóry zapłacimy 4,99 zł za 100 gramów, a za filet łososia atlantyckiego ze skórą - 3,99 zł za 100 gramów. 

Halibut z bobem, cytryną i miętą

Halibut z bobem, cytryną i miętąHalibut z bobem, cytryną i miętą Fot. BBS

Dla 6 osób
Czas przygotowania: 30 minut

Halibut z bobem, cytryną i miętą - składniki

1,5 kg świeżego bobu
garść posiekanej mięty
2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
gruboziarnista sól
grubo mielony pieprz
1/2 łyżeczki pokruszonego różowego pieprzu
6 filetów z halibuta (po 150 g)
9 łyżek oliwy
mąka

Halibut z bobem, cytryną i miętą - przygotowanie

Bób gotujemy w osolonej wodzie przez 2 minuty, osączamy, wkładamy do miski z wodą i lodem. Odcedzamy, obieramy, studzimy.

Mieszamy 2 łyżeczki mięty z łyżeczką skórki cytrynowej, 3/4 łyżeczki soli oraz połową różowego pieprzu. Ryby układamy na blasze wyściełanej pergaminem, nacieramy mieszanką przypraw. Wstawiamy do lodówki.

Rozgrzewamy w rondlu 2 łyżki oliwy. Wkładamy bób, solimy, pieprzymy, dodajemy resztę różowego pieprzu. Dusimy 5 minut, jeśli trzeba, dodajemy odrobinę wody. Rozgniatamy na gładką masę (np. w prasce do ziemniaków). Doprawiamy do smaku. Przykrywamy, pozostawiamy w temperaturze pokojowej.

Ryby obtaczamy w mące, strząsamy jej nadmiar, smażymy na 2 łyżkach oliwy (po 4 minutach z każdej strony). W tym czasie podgrzewamy purée z bobu, mieszamy je z pozostałą miętą, skórką cytrynową i oliwą. Purée układamy na talerzach, obok kładziemy usmażone ryby.

Promocje w Kauflandzie - zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem i bakłażanem

Do środy (16.06.2021) w Kauflandzie znajdziemy wiele promocji. W atrakcyjnych cenach kupimy m.in. pomidory za 3,99 zł za kilogram, a do soboty (12.06.2021) m.in. ziemniaki wczesne w cenie 1,99 zł za kilogram.

Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem i bakłażanem

Zapiekanka (mussaka) z mielonym mięsem i bakłażanamiZapiekanka (mussaka) z mielonym mięsem i bakłażanami shutterstock

Dla 6 osób
Czas przygotowania: 90 minut

Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem i bakłażanami - składniki

200-300 g ugotowanych lub upieczonych całych ziemniaków
2 bakłażany
cebula
ząbek czosnku
oliwa do smażenia
500 g mielonego mięsa (wołowina lub cielęcina)
100 ml czerwonego wytrawnego wina
2 łyżki koncentratu pomidorowego
250 g pomidorów
suszone oregano
szczypta cynamonu

Sos beszamelowy:
30 g masła
30 g mąki
500 ml mleka
gałka muszkatołowa
sól i świeżo mielony pieprz

Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem i bakłażanami - przygotowanie

Wystudzone ziemniaki kroimy w grube plastry. Bakłażany myjemy, osuszamy, kroimy wzdłuż w plastry, grillujemy na suchej grillowej patelni lub podpiekamy w piekarniku. Czosnek i cebulę obieramy, siekamy, szklimy w dużym rondlu na oliwie, dodajemy mięso, a po kilku minutach, gdy mięso się podsmaży, wino, koncentrat oraz pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano i szczyptą cynamonu. Mięso dusimy na małym ogniu ok. 30 minut.

Na beszamel: masło roztapiamy w rondelku, dodajemy mąkę, chwilę podgrzewamy, dokładnie mieszając. Do zasmażki wąskim strumieniem wlewamy mleko, dodajemy sól, pieprz i gałkę muszkatołową, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje i się zagotuje. Odstawiamy.

W żaroodpornym naczyniu układamy plastry bakłażana, duszone mięso, znów warstwę bakłażana, warstwę ziemniaków i sosu beszamelowego. Na wierzch zapiekanki możemy ułożyć resztę plastrów bakłażana. Zapiekamy 40 minut w 180 st.

Promocje w Auchan - quesadilla z kurczakiem i serem

Do Auchan do środy (16.06.2021) warto wybrać się po sery żółte, np. za Bursztyn, Rubin lub Szafir zapłacimy 6,99 zł za opakowanie (190 gramów).

Quesadilla z kurczakiem i serem

QuesadillaQuesadilla Fot. Marcin Klaban

Dla 2 osób
Czas przygotowania: 35 minut

Quesadilla z kurczakiem i serem - składniki

pierś kurczaka
zioła prowansalskie do smaku
łyżka oliwy
awokado
pomidor
sok z 1 cytryny
zielona papryczka chilli
sól i pieprz
4 pszenne tortille
łyżka musztardy
garść żółtego sera (startego na tarce o grubych oczkach)
4 łyżki gęstej śmietany

Quesadilla z kurczakiem i serem - przygotowanie

Pierś kurczaka kroimy na małe kawałeczki, oprószamy ziołami prowansalskimi i smażymy na rozgrzanej oliwie na złoty kolor.

Awokado przecinamy wzdłuż na pół, usuwamy pestkę i wyjmujemy miąższ łyżką. Awokado i pomidora kroimy w kostkę, mieszamy z sokiem cytrynowym, posiekaną papryczką chilli, doprawiamy solą i pieprzem.

Tortille smarujemy musztardą, na dwóch układamy kawałki kurczaka, pomidory z awokado i żółty ser. Przykrywamy pozostałymi plackami i dociskamy. Podgrzewamy quesadillę na zwykłej albo grillowej patelni lub w piekarniku (160 st.). Można też włożyć ją na chwilę do mikrofali (ważne, aby ser się stopił).

Kroimy na osiem trójkątów i podajemy ze śmietaną.